‘Erdoğan’ı durduracak tek şey, Türkiye’nin cesur halklarıdır’

Türkiye ve Kuzey Kurdistan’da yapılacak yarınki seçimlerin tarihi bir öneme sahip olduğunu söyleyen Avrupalı vekiller, Erdoğan’ı durduracak tek şeyin cesur halklar olduğunu belirterek, Yeşil Sol Parti’ye destek çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Sol gruptan milletvekilleri, Nikolaj Villumsen, Idoia Villanueva  Ruiz, Miguel Urbân Crespo, Malin Björk, Yeşiller grubundan (European Free Alliance), François Alfonsi, İlerici sosyalist gruptan Costas Mavrides ve bağımsız üye Fabio Massimo Castaldo, yarın Türkiye ve Kuzey Kurdistan’da yapılacak seçimlere ilişkin konuştu.


Türkiye’de demokrasinin gelişmesi ve AKP-Erdoğan rejiminin son bulması için Avrupalı Parlamenterler de Türkiye halklarını sandığa gitmeye, demokratik hakkını kullanarak oy vermeye ve Yeşil Sol Parti’ye destek çağrısında bulundular.

ERDOĞAN KİRLİ OYUNLARA BAŞVURABİLİR

Son 20 yıldır Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın halka yaptıklarının çok büyük adaletsizlik olduğunu belirten Nikolaj Willumsen, “Gördüklerimiz; ekonominin çöküşü, insanlar üzerinde baskı, yolsuzluk ve en temel insan haklarının dahi çiğnenmesidir. Erdoğan’ı eleştiren politikacıların tutuklanmasını gördük, gazetecilerin, işçi sendikalıların ve binlerce insanın sadece ifade özgürlüklerini kullanmaları nedeniyle tutsak edildiğini gördük. Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi olduğunu hatırlamamız gerekiyor, Erdoğan, Türkiye vatandaşları için en basit insan haklarını dahi koruması gerekiyordu fakat maalesef bunu bile yapmadı.

Umarım Türkiye’deki insanlar sandığa gider ve geleceğini seçer. Erdoğan’ın köşeye sıkıştığında nasıl uç noktalarda metotlara başvurduğunu daha önce gördük, referandumda gücü elinde tutmak için nasıl sahtekarlıklara başvurduğuna tanık olduk, ben de dahil olmak üzere uluslararası gözlemcilerin tamamı bunu çok net gördü. Erdoğan’ın yeniden bu kirli oyunlara başvuracağı yönünde çok ciddi kuşkularımız var.  

Erdoğan’ı durduracak tek şey; Türkiye’nin cesur halklarıdır. Bunu daha önce gördük, Danimarka’dan birisi olarak Erdoğan’ın baskılarına ve tutuklamalarına karşı insanların direnişini çok iyi biliyorum. Türkiye halkları yeniden gerekeni yapacaktır. Buradan hepinize dayanışma mesajımı iletmek istiyorum, herkes demokratik hakkını kullanmalı ve oyunu mutlaka kullanmalıdır. Özellikle de Yeşil Sol Parti’ye desteğimi belirtmek istiyorum, umarım kazanımınız çok büyük olacaktır” diye konuştu.

DEMOKRASİNİN İNŞASI İÇİN HERKES OYUNU KULLANMALI

Demokratik bir Türkiye için Yeşil Sol Parti’ye destek verdiğini söyleyen AP Üyesi Idoia Villanueva, halklara sandığa gitme çağrısında bulundu. İspanya Podemos Partisi ve sol grup üyeleri olarak seçimleri yerinde gözlemlemek için Türkiye’de olacakları bilgisini paylaşan Idoia Villanueva, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bu seçim Türkiye’deki demokrasi için çok büyük önem taşımaktadır. Yeşil Sol Parti’yi güçlü bir şekilde destekliyoruz ve bu seçimde bol şans diliyoruz. Bu seçimin Türkiye’de gerçek demokrasinin inşası için çok büyük önem taşıdığını söylemek istiyorum. Herkesin bu önemli günde, sandıklara gidip oyunu kullanması çok önemlidir.”

ALFONSI: YENİ HÜKÜMETİN TEMEL GÜNDEMİ ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMALI

Türkiye’nin Avrupa Birliği için önemli bir ülke olduğuna dikkat çeken François Alfonsi, “Seçimlerde halkın, oyunu barış ve demokrasiyi savunanlara vermesi lazım. Özellikle desteklediğim solun ve ekolojistlerin partisi (Yeşil Sol Parti) ve bu parti sayesinde demokrasinin Türkiye'de yerleşeceğine, gelişeceğine ve Türkiye halkına mümkün olan en iyi kaderi getireceğine inanıyorum. Her iki durumda da hükümet, ilerici hareketlerin galip geleceği umuduyla, Kürt sorununu yeniden tartışmak zorunda kalacak. Kürt halkının tek lideri Sayın Abdullah Öcalan'ın durumuna ilişkin kaygılarımız var ve yıllarca esaret altında tutulduktan sonra akıbetinin ne olacağı da çok endişe verici. Bu nedenle özgürlüğü, umarım gelecekteki hükümetin esas gündemi olur” dedi.

ERDOĞANSIZ BİR GELECEK İÇİN YEŞİL SOL PARTİ'Yİ DESTEKLEYİN

Türkiye’deki seçimlerde mutlak değişimin sağlanması gerektiğini ifade eden Miguel Urbán Crespo, “Erdoğan'ı devirebilmek, Türkiye'de hem siyasi, hem de dini azınlıklara saldıran otoriter bir rejime son verebilmek için amaç olmalıdır. Erdoğan otoriter rejimini korumak için her zaman savaşa başvurmuştur. Bu nedenle insanların büyük bir bölümünün özlemlerini de temsil eden Yeşil Sol Parti’ye oy vermeye gitmesinin elzem olduğunu düşünüyorum. Erdoğansız, otoriterliğin olmadığı bir gelecek için sandığa gidin. Türkiye'de yeniden demokrasiye kavuşan bir gelecek için sandığa gidin ve Yeşil Sol Parti’yi destekleyin” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİK GELECEĞİNİ YEŞİL SOL PARTİ TEMSİL EDİYOR
Halkların oylarını barışıl ve demokratik bir Türkiye için kullanması gerektiğini vurgulayan Malin Björk, Yeşil Sol Parti’ye oy verme çağrısında bulundu. “Demokratik reformlar için bu çok gerekli” diyen Björk, devamla şunları belirtti: “Tüm muhalefeti baskı altına alan bir ülke istemiyoruz, basını kapatan, kadın haklarına saldıran bir ülke istemiyoruz. Bu seçimde Türkiye’de demokrasi mi, yoksa Erdoğan’ın baskıcı rejimi mi galip gelecek? Bugün, Erdoğan’ın anti demokratik yönetimine karşı, Türkiye’nin demokratik geleceğini Yeşil Sol Parti temsil etmektedir. Bölgedeki barış sürecinin başlaması açısından da Yeşil Sol Parti’yi bu seçimlerde kesinlikle destekliyoruz.”

SEÇİMLER TARİHİ BİR ÖNEME SAHİP

Türkiye ve Kuzey Kurdistan’da yarın yapılacak seçimlerin tarihi bir öneme sahip olduğunun altını çizen Costas Mavrides ise şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de yaşayan insanlar bir karar vermek durumundalar. Türkiye’de yaşayan hakların, seçimde sandığa gitmelerini ve sadece Kürtler için değil aynı zamanda Türkiye’de Erdoğan rejiminin baskısı altında olan tüm kesimlerin geleceği için oylarını Yeşil Sol Parti’ye vermelerini öneriyorum.”