Nalbant: Umudu yeniliyoruz

Yeşil Sol Partili Kerem Nalbant, yıkımın etkilerini, seçim sonuçlarının derinleştirmemesi gerektiğini belirterek, “Yaşam motivasyonunu, gelecek umudunu yenileme ekseninde çalışıyoruz” dedi.

İnsanların yılgınlık duygusuna kapılmasını ve ikinci turda oy kullanmaktan vazgeçmesini engellemeye çalıştıklarını belirten Yeşil Sol Partili Kerem Nalbant, yüksek oranda katılım sağlamanın, sonucu belirleyeceğini vurguladı.

Hatay'da seçimlere katılım oranı yüzde 83 oldu. Hatay'dan önceki dönemlerde de olduğu gibi AKP birinci parti olarak çıktı, Kemal Kılıçdaroğlu ise az bir oy farkıyla rakibinin önüne geçti. Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı Kerem Nalbant, Hatay'da seçim sürecinde yaşananları ve ikinci tur hazırlıklarını ANF'ye anlattı.

Hatay merkezinde sandık güvenliği ihlaline dair ciddi bir sorun yaşandığını gözlemlemediklerini aktaran Kerem Nalbant, AKP'nin geçmişten beri güçlü olduğu Hassa, Kırıkhan, Kumlu ve Altınözü gibi ilçelerde ve kırsal alanlarda sandık güvenliğine dair kısmi ihlal durumlarının yaşandığını belirtti. Kurulan bütün sandıklara müşahit çıkartabilmenin seçim güvenliğine dair en önemli çalışma olduğunu kaydeden Nalbant, Hatay genelinde yürüttükleri çalışmalara ve çağrılara rağmen tüm sandıklara müşahit çıkartamadıklarını, depremin yarattığı yıkımdan kaynaklı motivasyonsuzluk durumunun hem seçim hem de sandık güvenliği çalışmalarını belirli bir boyutta etkilediğini vurguladı.

YIKIMIN ETKİSİ DERİNLEŞMEMELİ

Hatay'daki seçim sonuçlarının Türkiye genelinde uyandırdığı şaşkınlık ve üzüntünün, Hatay'ın muhalif seçmeninde daha katmerli bir şekilde yaşandığını dile getiren Nalbant, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna dair yapılması gereken temel çalışmanın şehirde oluşmaya başlayan kaygı ve umutsuzluk iklimini dağıtmak olduğunu söyledi. Nalbant, şöyle konuştu: "Hatay'da seçim sonucu bizim beklemediğimiz bir sonuçtu. En kötü senaryoda 70 ila 80 bin bandında bir oy bekliyorduk. Sahada bizim partimizden daha fazla bulunan bir parti yoktu. Yıkılmış bir şehirde tam organize bir şekilde seçim çalışmamızı yürüttük. Sonuçlar sadece bizim partimiz açısından değil, Hatay'ın tüm muhalif kesimleri açısından üzücü olmuştur. Siyasi partiler bazında dengenin ve dağılımı nasıl olacağı da önemli bir konuydu, ancak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda biteceğine dair umutları yüksekti. Depremin ve yıkımın insanlarımız üzerindeki etkilerini seçim sonuçlarının derinleştirmemesi gerekiyor. İkinci tur açısından yapılması gereken çalışma, insanların yaşam motivasyonunu, gelecek umudunu yenilemektir. Biz çalışmalarımızı bu eksende yürütüyoruz ve her gün sahadayız."

YILGINLIK PSİKOLOJİSİNİ YIKMAK İÇİN

Hareketli seçmen çalışmalarının seçimin ikinci turu için de devam ettiğini söyleyen Nalbant, yüksek oranda katılım sağlamanın, sonucu belirleyeceğini vurguladı. Nalbant, şunları ekledi: ”Hareketli seçmen çalışmamızı ikinci tur için de devam ettiriyoruz. Bu noktada CHP ile ortaklaştık. Şehir dışından oy kullanmak için gelecek insanları beraber taşıyacağız. Seçmen taşımanın maliyeti onları ve diğer partileri düşündürüyor, ancak görüşmemizde bu seçimde oy kullanmayan insan sayısını rakamlarla paylaştık. Bu noktadan sonra ortaklaşmamız gelişti. Başta civarda mevsimlik işçi olarak çalışan arkadaşlarımız olmak üzere seçimde oy kullanacak herkes için çağrılarımızı yaptık. Amacımız insanların yılgınlık duygusuna kapılmasını ve ikinci turda oy kullanmaktan vazgeçmesini engellemek."