Seçim 2023 sonuçları-CANLI BLOG

Kurdistan ve Türkiye'de yapılan seçim sonuçlarına ilişkin tüm bilgiler canlı blogumuzdan izlenebilir.

06:26

CHP YSK'yi ziyaret etti

CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan ve Muharrem Erkek ile Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK) ziyaret etti. 

Ziyaret ardından CHP heyeti adına açıklama yapan Muharrem Erkek, şunları behlirtti: “Önemli olan sandıktan çıkan seçmenin iradesinin eksiksiz yansımadır. Yurt içinde ve yurt dışında tüm oyların sağlık bir şekilde sayılıp sisteme girmesidir. Oyları ciddi bir şekilde takip etmeye devam ediyoruz. Yurt dışı oyları sayımı yoğun bir şekilde devam ediyor ve daha zaman alacak gibi de duruyor. Buradan ayrıldıktan sonra orayı da ziyaret edeceğiz. Orada da milletvekillerimiz, görevlilerimiz görev yapıyorlar. Seçim sonucu kesinleşene kadar biz CHP ve Millet İttifakı olarak görevimizin başındayız.”

 

02:28

Ferit Şenyaşar, Yeşil Sol Parti'den Meclise girdi

AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın akrabaları tarafından 2018’deki seçim sürecinde babası ve kardeşi öldürülen Ferit Şenyaşar, milletvekili seçildi. 

 

02:06

Kılıçdaroğlu’ndan ‘2’nci turda kazanacağız’ mesajı

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Halkımız emin olsun mutlaka kazanacağız ve bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz” dedi.

Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin liderleriyle birlikte basının karşısına çıkan Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın bütün iftira ve hakaretlerine rağmen istediği sonucu alamadığına dikkat çekti.

Seçim sonucunun ikinci turu göstermesi durumunda bunu kabul edeceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bu seçimi ikinci turda kazanacağız, herkes bunu görecek” dedi.

Erdoğan’ın toplumdan beklediği güvenoyunu alamadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Biz önümüzdeki 15 gün boyunca bu ülkeye hakkı, hukuku ve adaleti getirmek için her türlü mücadeleyi yapacağız. Halkımız emin olsun mutlaka kazanacağız ve bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz” ifadelerini kullandı.

01:55

YSK: Sandıkların yüzde 91.93’ü açıldı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, cumhurbaşkanı adaylarının aldığı oy oranlarına dair açıklama yaptı. Yener, "Toplam sandıklarda açılma oranı yüzde 91,93. Yurt içi sandıklarda açılma oranı yüzde 94.68, yurt dışı sandıklarda açılma oranı ise yüzde 36,85’tir. Bu verilere göre sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,49, Kılıçdaroğlu yüzde 44,79, Sinan Oğan yüzde 5,29, Muharrem İnce yüzde 0.43 oy oranına sahiptir" dedi. 

01:30

Erdoğan’dan erken 'balkon konuşması: Öndeyiz

AKP Genel Merkezi'nde 'balkon' konuşması yapan cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 milyon 600 bin civarında fark atarak açık ara önde olduklarını iddia etti. "Yüzde 50'nin üzerinde bir oy oranıyla bu turu bitireceğimize inanıyoruz" dedi.

01:03

Tiryaki: Seçim döküm tutanakları paylaşılmıyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim sonuçları ve seçim güvenliğine dair HDP Genel Merkezi’nde yeni bir basın toplantısı düzenledi.

YÜZDE 20’Sİ BİLE PAYLAŞILMIYOR 

YSK Başkanı Ahmet Yener’in “verilerin yüzde 87,13’ünün sisteme yüklendiğine” dair sözlerine değinen Tiryaki, “Rakamsal olarak sandık sonuç tutanağında yer alan verilerin YSK’nın sistemine girdiği bilgisi doğru fakat bunun dayanaklarının henüz yüzde 20’si bile siyasi partilerle paylaşılmış değil. Siyasi partilerle paylaşılan veriler içerisinde sayım döküm cetvelleri ile sandık döküm tutanaklarının hala yüzde 20’sini bile göremiyoruz. Oysa ilçe seçim kurulları tarafından cetveller ve tutanaklarının taranması ve sisteme yüklenmesi gerekiyor. Bunlar sisteme yüklenmedikçe siyasi partilerin aldıkları oy bu verilerin karşılaştırılmasının olanağı yok. Biz yüzlerce arkadaşlarımızla saat 14.00’ten beri bu verilerin yüklenmesini bekliyoruz. YSK’nın bir an önce buna müdahale etmesini ve siyasi partilerin erişimine açılmasını bekliyoruz. Bu veriler yüklendikten sonra gerçek rakamları kamuoyuyla paylaşacağız” açıklaması yaptı.

00:53

YSK’ye göre sayımının gecikmesi normal!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, oyların sayımı sürerken sürece ilişkin olarak yeni bir açıklama yaptı. Yener, "Yurt içinde açılan sandık oranımız yüzde 89,97, yurt dışında açılan sandık oranımız yüzde 30,8'dir. Genel açılan sandık oranımız yüzde 87,13'tür. Yurt dışı oylarının geç sayıldığına ilişkin hususa da değinmek istiyorum. 2018 verilerine göre 2023 yılında yurt dışında oy kullanan seçmen sayımızın artışı, 2018 yılında seçime katılan siyasi parti sayısının 8; 2023'te 24 olması göz önüne alındığında bu gecikme normaldir" diye konuştu. 

00:19

Emek ve Özgürlük İttifakı ilk sonuçlara göre 65 vekil çıkardı

Emek ve Özgürlük İttifakı 14 Mayıs seçimlerinde Meclis’e toplam 65 vekil gönderdi. YSP 62 vekil çıkarırken TİP de 3 vekil çıkardı.

15 MAYIS 2023

23:40

Tiryaki: İktidar süreci yavaşlatmaya çalışıyor

HDP Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Rüştü Tiryaki, iktidarın itirazlarla muhalefetin oy oranının yüksek olduğu yerlerde sistemi yavaşlatmaya ve veri akışını engellemeye çalıştığının belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim sonuçları ve seçim güvenliğine dair HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. “Anadolu Ajansı’nın yürüttüğü kumpas çöktü” diyen Tiryaki, oyların yüzde 30’unun hala sisteme girilmediğine dikkat çekti.

‘İTİRAZ EDİLMİŞ SANDIKLARA SAHİP ÇIKIN’

AKP-MHP’nin, itirazlarla süreci yavaşlatmaya çalıştığını dile getiren Tiryaki, “İtirazlarla özellikle muhalefetin oy oranının yüksek olduğu yerlerde sistemi yavaşlatmaya, verilerin akışını engellemeye çalıştıklarını söyleyebiliriz. Bu yüzden arkadaşlarımızdan, muhalefet partilerinden, sandık kurulu üyelerinden, ilçe seçim kurulunda çalışan arkadaşlarımızın tamamından rica ediyoruz. Sandıklara sahip çıktıkları gibi ilçe seçim kurulundaki birleştirme işlemlerine de eşlik etsinler. İtiraz edilmiş sandıklara mutlaka sahip çıksınlar. Sayım işlemlerine eşlik etsinler. Gerekirse bugün sabaha kadar uyumayacağız. Muhalefetin görevlendirdiği 560 bin artı 100 bin kişiyle 700 bin görevlinin hiçbirinin uyumamasını, sandıklara ve birleştirmelere eşlik etmelerini istiyoruz” dedi.

MEVCUT RAKAMLARDA ÇOKÇA ŞEY DEĞİŞECEK

AKP’nin seçim manipülasyonları yaptığını ifade eden Tiryaki, “Seçimi kazanmış gibi kutlamalar yapıyor. Bunun hiçbir arkadaşımızda yılgınlık yaratmasını istemiyoruz. Bu bir seçim, elbette her bir siyasi parti bu seçimlerin sonucuna kendisini hazırlar. Fakat biz bitti demeden, açıkladıkları seçim sonuçlarının hiçbirinin doğru olmadığını hep birlikte göreceğiz. Emin olun sabaha kadar bu rakamlarda çokça şey değişecek. Ne sanıldığı gibi 300’ün üzerinde milletvekiline sahip olacaklar ne de söyledikleri gibi ilk turda bu seçimi kazanmış olacaklar. Gerekirse sabaha kadar uyumayalım. Geleceğimiz için uykumuzdan bir gün uykumuzdan feragat edelim, sandıklarımıza sahip çıkalım, ilçe seçim kurullarındaki birleştirme işlemlerine eşlik edelim. Sosyal medyada görüntülerini görmüşsünüzdür, yüzlerce sandık kurulu başkanı ilçe seçim kurullarına girememiş durumda, halen oy torbalarını teslim edememiş durumda, rakamlar girilmemiş durumda. Eğer sabaha kadar sandıklara sahip çıkarsak, sonuçlara sahip çıkarsak bu manipülasyona geçit vermemiz olacağız” diye kaydetti. 

‘YÜZDE 10’UN ÜZERİNDE BİR OYLA KAPATACAĞIZ’

Şu ana kadar açığa çıkan seçim sonuçlarına göre geçmiş seçimlere nazaran herhangi bir vekil kaybı yaşamadıklarını belirten Tiryaki, “Hakkari’den Ağrı’ya, Şırnak’tan Antep’e kadar bir vekil kaybımız söz konusu değil. 2018’de kazandığımız kadar milletvekili kazandığımızı bu veriler söylüyor. Büyükşehirlerdeki verilerde ciddi eksikler var. Büyükşehirlerde milletvekili sayımızın daha düşük olduğu söyleniyor. Örneğin İstanbul’da 2018 seçimlerinde üç bölgeden 12 milletvekili çıkarmıştık. Şimdi bu verilere göre, milletvekili sayımızın 7 veya 8 olduğunu söylüyorlar. İzmir’de milletvekili sayımızın azaldığını söylüyorlar veya Kocaeli, Ankara’da milletvekili sayımızın azaldığını söylüyorlar. Özellikle bölgede bu verilerle birlikte bir milletvekili kaybımız yok. Oy oranımızın bu rakamların üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Şu anda YSK’nın verilerine göre yüzde 9 küsür görünüyor oy oranımız. Yüzde 10’nun üzerinde bir oy oranıyla kapatacağız. Özellikle büyükşehirlerde oylar sisteme girildikçe milletvekili sayımızın da bunun üstünde olduğunu hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı.

23:38

Kılıçdaroğlu: Oyumuzun yüksek olduğu sandıklarda itirazlarla bloke ediyorlar

Türkiye Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “bu işin oldu bittiye getirilmesine izin vermeyeceğiz” diyerek oylarının yüksek olduğu sandıkların itirazlarla bloke edildiğini söyledi. 
Kılıçdaroğlu CHP Genel Merkezi’nde gerçekleştirdiği basın açıklamasında bu blokenin kaldırılmasını isteyerek belirsizliğe tahammüllerinin olmadığını ifade etti. 
Kılıçdaroğlu ayrıca sandık görevlilerine sandıkların başından ayrılmama çağrısında bulundu. 

23:02

YSK’den yeni açıklama: Açılan sandık oranı yüzde 69,12

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, oy verme işlemine dair yeni açıklama yaptı. Yener, “Şu an itibariyle yurt içi sandıkların yüzde 71,64'ü, yurt dışı sandıklarının yüzde 18.76'su açıldı. Toplam, sandıklarda açılma oranı yüzde 69,12’dir. Veri girişi devam etmektedir. Herhangi bir aksama ya da gecikme söz konusu değildir.” 

23:00

AKP’lilerden yurtdışı oy sayımına müdahale girişimi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium Salonu’nda yurtdışı oyları sayılırken kavga çıktı. Sayım sırasında görevli olduklarına dair yaka kartları olmayan AKP’lilerin salona girmek istemesi sonucu tepki gösteren görevlilerle salona girmek isteyen AKP’liler arasında sözlü arbede yaşandı. Tartışmaların ardından AKP’liler salondan uzaklaştırıldı.

22:00

YSK’ye oy girişi yüzde 47.08

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, oy verme işlemi sürerken yeni bir açıklama yaptı. Yener, veri girişinde herhangi bir aksaklığın olmadığını ve siyasi partilerle paylaşıldığını belirtti. Yener, "YSK'nın veri girişinde aksama ya da gecikme söz konusu değil. Veriler anlık olarak siyasi partilerle paylaşılıyor. Sandık alanlarından gelen sonuçların ilçe seçim kurullarına, oradan da il seçim kurullarına intikali ve bu şekilde sisteme veri girişi söz konusu olmaktadır. Yurt içinde yüzde 47,08; yurt dışında yüzde 12,60 oy girişi gerçekleşmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur. Gecikme durumunda nasıl bir yöntem izleneceği kanunda ve seçim takviminde işlenmiştir" dedi. 

Yener, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "İllerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız" şekildeki uyarısı hakkındaki soruya ise yanıt vermedi. 

22:05

Riha’da Yeşil Sol Parti’nin aldığı oylar MHP’ye yazıldı

Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerinin oy sayım işlemlerinde usulsüzlükler devam ediyor. Riha’nin Karaköprü ilçesinin Narlıkuyu Mahallesi’nde kurulan 1377 Nolu sandıkta, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) aldığı 72 oy, sandık sonuç tutanağında MHP’ye yazıldı. 

Yeşil Sol Parti, aldığı oyların MHP’ye yazılmasına karşı İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. 

21:38

Tiryaki: Eninde sonunda Erdoğan kaybedecek 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim sonuçları ve seçim güvenliğine dair HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

 “Herkes rahat olsun” olsun diyen Tiryaki, Anadolu Ajansı’nın manipülatif söylemlerinin hiçbirisine itibar edilmemesi çağrısını yineledi ve seçime ilişkin rakamlar verdi.

Tiryaki şunları söyledi:

ERDOĞAN’IN OYLARI DÜŞÜYOR

“Daha önce de söylemiştim,18:30’da Erdoğan’ı yüzde 59,4 göstermişlerdi. Bundan sadece 3 saat sonra Erdoğan’ı yüzde 50,97 olarak göstermeye başladılar. Yani 3 saat içerisinde Anadolu Ajansı’nın verilerine göre Erdoğan’ın oyu yüzde 59,4’ten 50,97’ye düştü. Kılıçdaroğlu’nun oyu 18:30’da yüzde 33’tü Anadolu Ajansı verilerine göre, 21:30 verilerine göre yüzde 43,22. Yani 3 saatlik süre içerisinde Sayın Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 10 daha yüksek göstermeye başladılar. Bir diğer veri şu: Milletvekili sayıları biliyorsunuz, 330’un üzerinde Cumhur İttifakı’nın çıkaracağını söylüyorlardı. Fakat şimdi Anadolu Ajansı’nın paylaştığı verilere göre milletvekili sayısı 313 civarında. Dolayısıyla sürekli olarak Erdoğan’ın oyları düşüyor. Cumhur İttifakı’nın çıkaracağı milletvekili sayısı. Bizi önce 0 milletvekiliyle göstermeye başladılar, şimdi ise 60 civarında milletvekili çıkaracağımızı söylüyorlar. 

AA GERÇEK RAKAMLARI AÇIKLAMAK ZORUNDA KALACAK

Günün ilerleyen saatlerinde hep birlikte izleyeceğiz. Anadolu Ajansı gerçek rakamları açıklamak zorunda kalacak ve bu rakamlar değişecek. Genel bir rakam daha söylemek istiyorum: Tahminimiz odur ki, ilk andan itibaren AKP’nin oy oranını gerçekte olduğundan yaklaşık  yüzde 10 daha fazla gösteriyorlar, MHP’nin oy oranını da gerçekte olandan yaklaşık yüzde 5 daha fazla gösteriyorlar. 

İLK TUR SONUÇLARINA GÖRE ERDOĞAN KAYBEDECEK

Peki, bu süre içerisinde rakamlarla ilgili başka bir soru var mı, var. Televizyon kanallarında da çokça dile getirildi, sosyal medyada da tartışılıyor, şöyle bir sorun var, AKP ve MHP bazı sandıklarda özellikle muhalefetin oy oranının yüksek olduğu sandıklarda sandık sonuçlarına itiraz ediyor. Kurul üyelerinin çoğunluğu kendilerinde olduğu için sandıkların tekrar sayılmasını sağlıyorlar veya sandık sonuç tutanağının düzenlenmesi, imzalanması ve birleştirilmesi amacıyla ilçe seçim kuruluna gönderilmesini engellemeye çalışıyorlar. Dolayısıyla şu anda Anadolu Ajansı’nın kamuoyuyla paylaştığı ve bazı TV kanallarının da kullandığı verilerin Cumhur İttifakı lehine, Erdoğan lehine bu kadar yüksek olmasının bir diğer nedeni de bu. Fakat bu itirazları sonsuza kadar sürdüremezler, birkaç kez saysalar da bazı sandıklardan itirazlardan sonuç alsalar da eninde sonunda o rakamları değiştiremeyecekler ve gecenin ilerleyen saatlerinde sabaha doğru tabloyu herkes görecek. Ve büyük olasılıkla seçim ikinci tura kalmayacak, ilk tur sonuçlarına göre Erdoğan kaybedecek, Kılıçdaroğlu'nun seçildiği açıklanacak. 

SABAH BAMBAŞKA BİR TÜRKİYE’YE UYANACAĞIZ

Cumhur İttifakı’nın 300’ün üzerinde milletvekili çıkarmayacağını hep birlikte göreceğiz. Ekranları başında sonuçları izleyen yurttaşlarımızın bir kısmının moralinin bozuk olduğunu biliyoruz. Bizi arıyorlar sık sık soruyorlar. Bir kez daha söylüyorum: Herkes rahat olsun, eminim ki sabah bambaşka bir Türkiye’ye uyanacağız, sonuçların böyle olmadığını hep birlikte göreceğiz. Anadolu Ajansı da çukur medyası da iktidarın borazanlığını basın mensupları da televizyonlar da gerçekleri açıklamak zorunda kalacaklar. Durum bundan ibarettir. 

İTİRAZ EDEREK SONUÇ TUTANAKLARINI GECİKTİRİYORLAR

Tam olarak rakamları bilmiyoruz ama itiraz ettikleri sandıkların büyük bir bölümü üç büyük kentte, Ankara, İstanbul ve İzmir’de. Rakamlarını sizinle paylaşamam, çünkü elimizde böyle bir veri yok. Ama çok sayıda sandığa itiraz ettiklerini sandık sonuç tutanağının düzenlenmesini geciktirdiklerini biliyoruz.” 

21:30

Kılıçdaroğlu: Sandıktan ayrılmayın, bu gece uyumayacağız

Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, “Yüzde 60'lar ile başlayan kurgu şu anda 50'nin altına düştü. Sandık müşahitleri ve seçim kurullarındaki görevlilerimiz bulundukları yerden asla ayrılmasın. Bu gece uyumayacağız Halkım. YSK'yı uyarıyorum, illerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız” dedi.

21:27

Artuklu'da sandık başkanı oylarla kayboldu

Mêrdîn’in Artuklu ilçesindeki Zinciriye İlkokulu’nda kurulan 1363 Nolu sandıktaki oyları sayım işleminin sona ermesinin ardından alan sandık başkanı ortadan kayboldu. İddiaya göre; sandık başkanı oy torbasını alarak, tutanakları imzalamadan lavaboya gitti. Ancak geri dönmeyen sandık başkanı İsmail Genç’ten bir daha haber alınamadı. Siyasi partiler kayıp oyların bulunması için İlçe Seçim Kurulu’na dilekçe verdi. 

20:44

AKP geride olduğu tüm sandıklara itiraz ediyor 

AKP, Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılçdaroğlu’nun önde olduğu tüm sandıklarda, sandık kurulu üyeleri üzerinden sonuçlara itiraz etti. İtirazlar nedeniyle binlerce sandıkta yeniden sayım yapılmaya başlandı.  AKP, Anadolu Ajansı üzerinden sonuçları maniple ederek Erdoğan’ın önde gösteriliyor.  AKP’nin itirazda bulunduğu tüm sandıklarda aynı dilekçe vermesi de dikkat çekti.

20:07

 Amed YSK önünde sandık nöbetinde

Amed Yüksek Seçim Kurulu(YSK) binası önünde sayılması için sandık torbalarını getiren görevliler, uzun kuyruklar oluşturdu. Amed’de henüz oy sayımı bitmiş değil.

Yeşil Sol Parti yetkilileri seçim merkezlerinde görev yapan partililerinin bulundukları yerleri  terk etmemeleri çağrısında bulunuyor.

20:03

Kılıçdaroğlu Kurdistan’da açık ara önde

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 44,30 açılan sandıkların sonuçlarına göre Kurdistan’da açık ara önde ilerliyor.

Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için oy sayım işlemi devam ederken, Kurdistan’da yüzde 44,30 açılan sandık oranına göre Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan’a fark attı. 

ANKA’nın verilerine göre yüzde 44,30 açılan sandıklarda, Kılıçdaroğlu Amed’te yüzde 72,07, Êlîh’te yüzde 68,07, Şirnex’te yüzde 72,77, Mêrdîn’de yüzde 69,39, Colemêrg’te yüzde 76,89, Wan’da yüzde 60,66, Sêrt’te yüzde 61,44, Dersîm’de yüzde 79,86, Erdexan’da yüzde 58,39, Qers’te yüzde 54,60, Agirî’de yüzde 64,05, Idîr’de yüzde 59,12, Mûş’ta yüzde 67,74, Bedlîs’te yüzde 51,78 oranında oy aldı.

20:01

AKP sandıklara yoğun itiraz stratejisi izliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKPlilerin CHP’ye daha fazla oy çıkan sandıklara yaptığı itirazlar nedeniyle sonuçların sisteme yansıtılmadığını söyledi.

İmamoğlu açıklamasında, AKPli sandık görevlilerinin CHP’ye daha fazla oy çıkan sandıklara itiraz ettiğini belirterek bu nedenle sandılardaki sonuçların sisteme sokulmadığını söyledi.

19:44

Gever'de Yeşil Sol Parti büyük farkla önde

Colemêrg'in Gever ilçesinde 44 sandık açıldı. Buna göre; 

Yeşil Sol Parti: 7059

CHP: 583

AKP: 994

MHP: 151

Bağımsız; 326

19:38

Mêrdîn'in köylerinde Yeşil Sol Parti ezici çoğunlukla birinci parti

Mêrdîn’in Xerabebaba köyünde Yeşil Sol Parti ve Kemal Kılıçdaroğlu 181 oy alırken, AKP ve Erdoğan’a sadece 2 oy çıktı. 

Kürt Bilgesi Apê Musa’nın köyü olan Sitîlîlê’de ise; Yeşil Sol Parti ile Kemal Kılıçdaroğlu’na bin oy çıkarken, AKP ve Erdoğan’a ise sadece 78 oy çıktı. 

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine dönük saldırıların koordine edildiği merkezlerden biri olan ve yüzlerce askerin bulunduğu Dirbesîyê’de Yeşil Sol Parti’ye 322 oy çıkarken, AKP’ye ise 107 oy çıktı. MHP’ye 30, CHP’ye 31 oy çıkan mahallede Bağımsız aday Vejdi Kahraman’a ise 69 oy çıktı. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise, Kemal Kılıçdaroğlu, 418 oy alırken, Erdoğan ise 154 oyda kaldı. 

19:36

Kaftancıoğlu: Kılıçdaroğlu İstanbul’da yüzde 51,42’yle önde

Kameralar karşısına geçen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: "Islak imzalı sandıklarının sonucunun yüzde 40'ına ulaşmış bulunuyoruz. İstanbul'da Cumhurbaşkanı adayımız Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 50'nin üzerinde, yüzde 51,42 oranında, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 43,91, Sinan Oğan 4,37 ve Muharrem İnce 0,29 oy oranında."

19:27

HDP’li Eren: Anadolu Ajansı sonuçları manipüle ediyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Av. Serhat Eren, seçim sonuçlarının Anadolu Ajansı (AA) tarafından manipüle edildiğini belirterek, halkın sandıklara sahip çıkarak bunları boşa çıkarması gerektiğini kaydetti.

19:04

Gözlemci heyetten 2 İspanyol gözaltına alındı

İspanya’dan Sêrt’e seçimleri gözlemlemek için gelen 10 kişilik heyetten 2 kişi gözaltına alındı. Gözlemci heyet, Sêrt’in Dihê (Eruh) ilçesinde gözaltına alınmak istendi. Fakat hâkim ve avukatların görüşmesi sonucuyla serbest bırakıldı. Dihê’den Sêrt’e hareket eden heyetten, İspanya Temsilciler Meclisi Üyesi Jon Iñarritu García ve İsabel Chacon, Sêrt girişinde gözaltına altına alındı. Emniyete götürülüp ifadesi alınan García ve Chacon, emniyette tutuluyor.

18:58

Kılıçdaroğlu: Öndeyiz

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, dijital medya hesabından bir paylaşım yaptı.

Tek kelimelik paylaşımında Kılıçdaroğlu “öndeyiz” yazdı.     

18:57

Amed’de 2068 Nolu sandık başkanı çuvalı alıp gitti

Amed merkezde 2068 Nolu sandıkta sandık başkanı oyların toplandığı çuvalı yanına alarak sandıktan ayrıldı. Sandık görevlileri ve mücahitlerin tutanak tutulması yönündeki talebini ise reddetti. Sandık başkanı Yeşiller ve Sol Parti sandık görevlisi ve müşahitlere hitaben "Siz Kandil'in temsilcilerisiniz, size hiçbir şey vermeyeceğim, sizin hiçbir şeyin içinde olmaya hakkınız yok" dedi.

Avukatlar, müşahitlere tutanak vermeyen sandık başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu.

18:52

İmamoğlu: AA’nın verileri yok hükmündedir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı adına açıklama yaptı. İmamoğlu, “Anadolu Ajansı vakası gündemde yine. Anadolu Ajansı 2019’dan bu yana bitkisel hayatta girmiştir. İtibarı sıfırın altındadır. Vatandaşlarımızın asla itibar etmemelidir. Bizim için yok hükmündedir” dedi. 

18:48

Kaftancıoğlu: İstanbul’da Kılıçdaroğlu önde

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul’da Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 51,33’lük oy oranıyla önde olduğunu söyledi.
Kaftancığlu saat 19:17 itibariyle İstanbul’daki oyların yüzde 15’inin sayıldığını ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 51,33 oranında oy aldığını duyurdu.

18:39

Kürt Halk Önderi'nin doğduğu Amara'da oylar Yeşil Sol Parti’ye

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğduğu Riha’nın Xalfetî ilçesi Amara Mahallesi’nde Yeşil Sol Parti 201 oy, Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise 223 oy alarak fark attı.

Amara’da kurulan 1065 Nolu sandıkta toplam 361 seçmen bulunurken, bunların 258’i oy kullandı. Kullanılan oylardan 28 Dönem Milletvekili seçimleri için 201 oyu Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) alırken, AKP’ye 14, CHP’ye 11, İyi Parti’ye 6, diğer partiler 11 oy alırken, 15 oy ise geçersiz sayıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi içinde kullanılan 258 oyun 223’ünü Kemal Kılıçdaroğlu, 28’ini Tayyip Erdoğan, 1 oyu ise Sinan Oğan aldı. Kullanılan 6 oy ise geçersiz sayıldı.

18:35

Tarihi Fis Mahallesinde 184 oyun 175'i Yeşil Sol Parti'ye gitti

Sandıklarda oy sayımı sürerken, sonucunun merak edildiği bölgelerden olan 27 Kasım 1978 tarihinde PKK'nin ilk kongresini gerçekleştirdiği Amed’in Licê (Lice) ilçesine bağlı Fis Mahallesinde sandığa giden 184 seçmenin 175’i oyunu Yeşil Sol Parti’den yana kullandı.  

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Yeşil Sol Parti’nin desteklediği Millet İttifak’ının Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu 175, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise 5 oy alabildi. 

Fîs Mahallesi’nde bulunan görevli ve bazı askerlerin dışında AKP’ye oy çıkmadı. 

7 Haziran 2015’te 215 seçmenin oy kullandığı Fis’te, HDP’ye 213, CHP'ye 1 oy çıkarken, 1 oy da geçersiz sayılmıştı.

18:33

Tiryaki: Seçim sonuçları konusundaki manipülasyonlara itibar edilmemeli

HDP Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim sonuçları konusundaki manipülasyonlara itibar edilmemesini istedi.

Saat 18:30 itibariyle Anadolu Ajansı'nın açıkladığı verilerin hızla düşüşe geçtiğini belirten Tiryaki, “AA’nın verdiği verileri kabul edersen AKP Hakkari'den 3 vekil çıkarıyor” diyerek tutarsızlıklara işaret etti.

Yüksek Seçim Kurulunun elindeki verilere göre Kılıçdaroğlu’nun oy oranının yüzde 47’nin üzerinde Erdoğan’ın ise yüzde 46’da olduğunu belirten Tiryaki, var olan sonuçların gerçekçi olmadığını belirtti.

AA’nın AKP’nin propaganda bürosu gibi çalıştığını belirten Tiryaki, sandıklarda görevli hiç kimsenin yerini terk etmemesi gerektiğini ifade etti.

18:26

CHP Sözcüsü : Tabloyu olumlu görüyoruz

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Öztrak şunları söyledi:

“Sandık başındaki müthiş çaba ve gayret için teşekkür ediyoruz. Sonuçları hızla bize ulaştırmaya devam edecekler. Şu anda bize ulaşan verilere göre biz tabloyu son derece olumlu görüyoruz. Vatandaşlarımızdan açıklamaları izlemelerini istiyoruz. Açılan sandık sayısı anlamlı bir seviyeye ulaştığında daha farklı açıklamaları yapmaya başlayacağız.”

17:50

Beşbulak köyünde Yeşil Sol Parti'ye 182 oy çıktı

Gever Beşbulak köyünde Yeşil Sol Parti'ye 182, CHP'ye 5 oy çıkarken, AKP'ye oy çıkmadı.
 

17:49

Amed’den sandık sonuçları

Amed’de elimize ulaşan bazı sandık sonuçları şöyle:

 

 Amed Kayapınar Bahçeşehir Kolejı 1092 nolu sandık;

244 Kılıçdaroğlu

67 Recep Tayyip Erdoğan

6 Geçersiz

 

Amed Yenişehir Dicle Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 1397 nolu sandık

219 Kemal Kılıçdaroğlu

56 Recep Tayyip Erdoğan

6 Sinan Oğan

 

Bağlar Koşuyolu Mesleki Teknik Anadolu Lisesi

2160 nolu sandık

67 Recep Tayyip Erdoğan

211 Kemal Kılıçdaroğlu

 

Dicle Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 1397 nolu sandık

219 Kemal Kılıçdaroğlu

56 Recep Tayyip Erdoğan

6 Sinan Oğan

 

Dicle mesleki teknik Anadolu Lisesi Yenişehir Diyarbakır 1396 Nolu sandk

204 Kemal Kılıçdaroğlu

81 Recep Tayyip Erdoğan

2 Sinan Oğan

17:45

Iğdır Karaağaç mahallesi Kılıçdaroğlu 360 oy, Erdoğan'a 51 oy

Iğdır merkez Karaağaç mahallesinde 51 oy Tayyip Erdoğan'a, Kılıçdaroğlu 360 oy çıktı.

17:42

Yayın yasağı kaldırıldı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlere dair yayın yasağını kaldırdı. YSK Başkanı Ahmet Yener, şu açıklamayı yaptı: "14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen cumhurbaşkanlığı ve 28 dönem milletvekilliği seçimleri tüm yurtta sakin bir şekilde sonuçlanmıştır. Yasa gereği 16.59’da oy vermeye gelen vatandaşlarımızın kimlikleri alınarak oy verme işlemiş devam etmiştir. Ve 17.33 itibarıyla tüm Türkiye’de oy verme işlemleri sonuçlanmıştır. Sonuçların tüm ülkemize, siyasi partilerimize ve cumhurbaşkanı adaylarımıza hayırlı olmasını diliyoruz. Merakla beklediğiniz yayın  yasağıyla olarak da saat 18.30 itibariyle yayın yasağını kaldırmış bulunmaktayız. Ancak değişik kanallardan basın mensuplarımıza veri gelişi olmaktadır ancak tüm kamuoyunun YSK’nın  geçici sonuçlarını açıklamasını beklemesini kamuoyuna saygı ile duyururuz."

17:36

Gever Basan köyünde Kılıçdaroğlu'na 209, Erdoğan'a 6 oy

Gever'in Ovaici köyünde (Basan)  Kemal Kılıçdaroğlu'na 209,
Tayyip Erdoğan'a  6 oy çıktı.

17:35

Gülistan Kılıç Koçyiğit:Tarihi zafere az kaldı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, sandık görevlilerine ve müşahitlere sandıklara sahip çıkma çağrısında bulundu. 

Koçyiğit, büyük emeklerle bir kampanya yürüttükleri kampanyanın sonuna geldiklerini belirterek şunları söyledi: “Türkiye'deki bütün demokrasi güçleri mevcut bu baskılı rejimin yıkılması için alanda çok büyük bir mücadele yürüttü. Halkımızla beraber yediden yetmişe alanlardaydık, meydanlardaydık. Bugün de hepimiz belki de Türkiye tarihinin en yüksek katılımıyla halk sandık başına gitti. Ama bu saatten sonra artık sandıklara sahip çıkma zamanı, oylara sahip çıkma zamanı. O nedenle bütün müşahit arkadaşlarımıza tekrardan çağrıda bulunmak istiyoruz. Asla ama asla ıslak imzalı tutanakları almadan sandık başlarından ayrılmayınız. Olası provokasyonlara karşı lütfen sağduyulu olunuz ve bütün hukuksuzlukları, bütün hileleri tutanak altına alıp yetkili birimlere, yetkili koordinasyonumuza, seçim koordinasyonumuza, kriz masalarımıza bildiriniz. Çok az kaldı. Bu gece yorulacağız ama yarın bambaşka uyanacağız. Yeni bir başlangıç olacak. Onun için bugün emeğimize sahip çıkma günü. Bugün oyumuza sahip çıkma günü. Bugün sandıklara sahip çıkma, irademize sahip çıkma ve hiç kimseye çaldırmama günü bir kez daha müşahitlerimize bunu önemle hatırlatmak istiyorum.”

17:29

HDP'li Tiryaki: Tarihi başarı olacak, sandıkları bırakmayın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Genel Merkezi’nde seçim sonuçları ve seçim güvenliğine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Ellerindeki ilk verilere dayanarak tarihi bir başarıya tanıklık etmek üzere olduklarını ifade eden Tiryaki, “Bugün halkın iradesini ülke yönetimine taşıyacağız. Çok kritik saatleri yaşıyoruz” dedi.

Sandık görevlilerinin sandıkları bırakmaması yönünde çağrı yapan Tiryaki, “Bazı yerlerde yaygın olmamakla birlikte yurttaşların oy kullanma mekanlarından uzaklaştırıldığına dair duyumlar aldık. Her seçmenin oy kullandığı sandıkta sayım döküm işlemlerine katılma hakkı var. Kimlerin katılabileceği yasada çok açık bir şekilde düzenlenmiştir. Sandık kurulu başkanları, sandık kurulu üyeler, siyasi partilerin müşahitleri ve o sandıkta kullanan seçmenler sandık alanında bulunabilir. Herhangi bir eğitim kurumunda herhangi bir sandıkta seçmenlerin oyların sayım ve döküm işlemlerine eşlik etmesine izlemesine izin verilmemesi yasaya açıkça aykırıdır. 298 sayılı yasaya açıkça aykırı. Yüksek Seçim Kurulu’nun sandık işlemlerine dair yayınlamış olduğu genelgelere, başta 135 sayılı genelge olmak üzere, genelgelere aykırı. Dolayısıyla buradan bir kez daha yinelemek istiyorum: Seçmenler sayım ve döküm işlemlerini engellemeyecek şekilde izleyebilirler. Sınıfta bulunabilirler. Yeter ki sayım ve döküm işlemlerini engellemesinler” diye konuştu.

Tiryaki, “Tahminimiz, o ki Cumhuriyet tarihinin en yüksek katılım oranlarından birisi gerçekleşecek. Yüzde 90’nın üzerinde bir katılım bizler için sürpriz olmayacak. Ciddi ve yoğun bir şekilde katılım gözlemledik. Katılımın sonuçları da muhalefet ve partimiz açısından tarihi bir başarı olarak adlandırılacaktır. Günün ilerleyen saatlerinde ilk verileri de sizlerle paylaşacağız. Bunun için erken. Çok az sayıda yerde sayım işlemleri tamamlandı” dedi.

16:47

Qerqelî’nin Kerkez köyünde Erdoğan’a 2 oy çıktı

Wan'ın Qerqelî (Özalp) ilçesine bağlı Kerkez (Altınboğa) köyünde Cumhurbaşkanlığı seçimi sandık sonuçları belli oldu.

Kemal Kılıçdaroğlu 398 oy alırken, Erdoğan sadece 2 oy aldı.

16:26

Oy verme işlemi tamamlandı, sayıma geçildi

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işlemi sona erdi. 60 milyon 697 bin 843 seçmen için kurulan 191 binden fazla sandıkta, saat 17.00’dan sonra oy sayım işlemi başladı. Yurt dışında kullanılan oy pusulaları da, getirildiği Ankara ATO Congresium'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'nda sayılmaya başlandı. 

Dün akşam saat 18.00'da başlayan seçim yasakları, Yüksek Seçim Kurulu tarafından bir açıklama yapılmaması halinde saat 21.00’a kadar sürecek.