Soylu'dan 'kayyum' itirafı: Erdoğan istedi, 2 günde hallettim

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Erdoğan’ın talimatıyla operasyon yaptığını ve belediyeleri gasp ettiğini itiraf etti.

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ilk olarak 11 Eylül 2016’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), ikinci kez 19 Ağustos 2019’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyeleri kayyumla gasp etmeye dair itiraflarda bulundu.
AKP’nin savaş konseptine dönmesiyle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 31 Ağustos 2016’da İçişleri Bakanlığı’na getirilen Süleyman Soylu, ilk olarak 11 Eylül 2016’da DBP yönetimindeki belediyelere kayyum atadı. Soylu, DBP yönetimindeki 102 belediyeden 96’sını gasp etti.

İkinci kayyum darbesini 19 Ağustos 2019’da devreye koyan Soylu, HDP yönetimindeki 3’ü büyükşehir, 5 il, 45’i ilçe, 12’si belde olan 65 belediyelerin eşbaşkanlarını görevden aldı, yerine vali ve kaymakamları atadı.


Soylu, İstanbul Gaziosmanpaşa’da katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada, "Ben İçişleri Bakanı oldum, cumhurbaşkanımız beni çağırdı, dedi ki 'Süleyman, ben bu Güneydoğu ve Doğu’daki HDP PKK’nin belediyelerinden rahatsızım. Bunları derhal görevden alacaksın. Benim istediğim bir göz, Tayyip Erdoğan verdi bana iki göz. İki gün geçti, sabah 08.00’de hepsine bir operasyon, hepsini görevden aldım” dedi.