Türkiye'de seçim 2023-CANLI BLOG

Türkiye ve Kurdistan'da bugün yapılan seçimlere ilişkin tüm gelişmeleri canlı blogumuzdan izleyebilirsiniz.

17:22

Rişmîl’de AKP’li başkan’dan blok oy dayatması

Rişmîl’de AKP’li Belediye Başkanı Hayrettin Demir’in toplu oy kullandırdığının öğrenilmesi üzerine olay yerine giden DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve AKP’liler arasında gerginlik yaşandı. 

Mêrdîn’in Rişmîl (Yeşilli) ilçesinde AKP’li Belediye Başkanı Hayrettin Demir beraberinde polisler ve silahlı korumaları ile birlikte okulları tek tek gezerek, kullanılmayan oyların yerine oy kullanılması yönünde talimat verdi. Sandık görevlilerinin tepkilerine rağmen kimi sandıklarda Demir’in baskısı ile toplu oy kullanıldı. Sandığa gitmeyenlerin yerine de oy kullanıldığının bildirildiği ilçede Demir’in baskıları bir sandık başkanı tarafından da tutanak ile kayıt altına alındı. Yaşananların haber verilmesi üzerine aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in de bulunduğu Yeşil Sol Parti heyeti ilçeye giderek, incelemelerde bulunmak istedi. 

Şirinevler İlkokulu ve Ortaokulu’nda inceleme yapmak isteyen Aydeniz ve beraberindekiler, aralarında silahlı kişilerin de bulunduğu kişiler okuldan zorla çıkarılmak istendi. Yaşanan gerginlik sırasında Aydeniz ve beraberindekiler tehdit edilirken, yaşananları kayıt altına alınması engellenmek istendi. 

Kimliği belirsiz bir kişi yaşananları kayıt altına aldığı esnada bir kişinin telefonuna vurmak suretiyle şiddet uyguladı. 

YEREL SEÇİMLERDE ÖLÜLERİN YERİNE DE OY KULLANDIRMIŞTI

Skandalları ile tanınan AKP’li Hayrettin Demir, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde de ilçe Kaymakamı ve Jandarma Komutanı ile birlikte okulları gezerek tehditlerde bulunmuştu. Toplu oy kullanımı ile gündeme gelen ilçede ölülerin yerine de oy kullanıldığı ortaya çıkmıştı. 

AKP’LİLER  ÇEWLÎG’DE AÇIK OY KULLANDI

Çewlîg’in Azapêrt (Adaklı) ilçesine bağlı Dimleg (Karaçubuk) köyünde bulunan Karaçubuk İlköğretim Okulun’da açık oy kullanıldı. Sandık başkanının izniyle AKP’liler açık oy kullandı. Duruma tepki gösteren müşahitler, AKP’lilerin saldırısına uğrarken, olay yerine jandarma sevk edildi. Baroya bildirilmesi üzerine avukatlar olaya müdahale etti. Çewlîg Barosu seçim koordinasyon üyesi Osman Bürçün, “Baromuzun avukatları köye gitti. Yaşlı seçmenler açık oy kullanmış. Sandık üyeleri tarafından tutanak tutuldu. Şuan bir sorun yok” dedi. 

17:05

Diyarbakır’da jandarmadan seçim sandıklarına müdahale

CHP milletvekili Murat Bakan, Jandarma güçlerinin Diyarbakır'da sandık görevlilerinden seçim sonuçlarını istediklerini söyledi.

Bakan Twitter'dan yaptığı paylaşımda “Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı sana sesleniyorum. -Sandıkta görevli personelden seçim sonuçları isteniyor. T.C. Anayasasına YSK’nın kararına rağmen maksadınız nedir? Jandarmanın görevi seçimin güvenliğini sağlamak sandık sonuçlarını toplamak değil. Görev ve yetkinin dışına çıkma.” dedi.

17:01

Şirnex'te İsviçreli gözlemci heyete engelleme

Seçimler nedeniyle gözlemci olarak Şirnex'e gelen İsviçreli heyet sandıkların kurulduğu okula alınmadı. Polisin heyete, "Burada ne işiniz var, Suriye'ye gidin" dediği belirtildi. 

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri takip etmek için Şirnex'e gelen İsviçreli heyet, asker ve polisler tarafından okullara alınmadı. Görüştüğümüz heyet üyeleri, seçimin demokratik bir ortamda yapılmadığını ifade ederek, raporlarını kamuoyuyla sonradan paylaşacaklarını açıkladı. 

Heyette bulunan Tobia Schnebli, okullarda yoğunluklu olarak asker ve polislerin bulunmasının demokratik hukuk devletine aykırı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Biz seçimi takip etmek için İsviçre'den Şırnak'a geldik. Fakat gittiğimiz okullarda çok fazla asker, polis ve jandarma olduğu için, bizi okul bahçelerine dahi almadılar. Demokratik seçim polis kontrolü altında gerçekleştiriliyor. Bizi okullara almadıkları gibi hakaretlerine de maruz kaldık. Bizlere, 'Burada ne işiniz var Suriye'ye gidin' diyerek hakaretlerde bulundular. Bu bize iyi bir gözlem vermedi. Bu seçimde demokrasinin olduğu söylenemez. Demokrasinin olmadığı bir gerçek. Çünkü okullarda polis ve jandarma silahlarla bekliyorlar. Silahlarıyla oy kullanıyorlar. Bu da demokrasinin olmadığını gösteriyor."

16:21

HDP: Sandıkları bırakmayın, sonuna kadar eşlik edin

HDP Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi ve Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Genel Merkezi’nde seçim güvenliğine dair basın toplantısını düzenledi.

Tiryaki, şöyle konuştu: 

“En çok oy aldığımız, iddialı olduğumuz kentler başta olmak üzere sandık güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. HDP hakkında açılan kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adıyla seçime giriyoruz ve bu nedenle sandık kurullarına üye veremiyoruz. Müşahitlerle sandığın güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Aracılığınızla görev alan bütün arkadaşlarımıza şu mesajı vermek istiyorum. Islak imzalı sandık sonuç tutanağı aldıkları ana kadar sandık başını terk etmesinler, oyların sayım ve döküm işlemlerinin tamamına eşlik etsinler. Birinci öncelikleri bu olsun. Olağanüstü bir durum olmadıkça, sandık başından ayrılmasınlar. Sandık sayım döküm işlemi tamamlandıktan sonra da, ıslak imzalı sandık sonuç tutanağını ilçe örgütümüze okul sorumlusu arkadaşımıza iletsinler. İlk aşamada bunu yapabilirsek seçim güvenliğini önemli ölçüde başarmış olacağız. Bizim dışımızda sandık güvenliği ile ilgili olarak da, basına yansıdığı kadarıyla 500 binin üzerinden müşahit görevlendirilmiş durumda. Sandık başında muhalefet partileri ortalama 4 kişi ile sandık güvenliğini sağlayacağı anlamına geliyor.

Muhalefetin açıklamalarına itibar etmelerini istiyoruz. Son olarak şunu söylemek isterim, sayım döküm işlemlerine sandık sonuç tutanaklarının düzenlenmesine, ilçe seçim kurulundaki birleştirme işlemlerine gölge düşürebilecek işlere karşı yapabileceğimiz en önemli şey, provokasyonlardan uzak durmak olacaktır. Bütün yurttaşlarımızı sağduyuya davet ediyoruz. "Sağduyuya davet ediyoruz" derken, sandıklarına sahip çıksınlar. İlçe seçim kurullarındaki işlemlere sahip çıksınlar. Sağduyudan kastettiğim şey ise elbette provokasyona gelmemeleri.” 

16:17

Yeşil Sol Parti ve HDP'den çağrı: Sandıkları ve oyları koruyun-YENİLENDİ

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri ile HDP Eş Genel Başkanları, sandıklar kapandıktan sonra “sandıkları ve oyları koruyun” çağrısı yaptı.  

Türkiye genelinde sandıkların kapanmasının ardından Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eşsözcüleri ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları, sanal medya hesapları üzerinden mesaj paylaştı. 

Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar: “Değerli kadınlar ve gençler, Cumhuriyetin demokratikleşmesi, barışçıl ve eşit bir ülkenin inşası için sandıklara, oylara, ıslak imzalı tutanaklara ve oy torbalarına sahip çıkalım. Tarihi zaferin eşiğindeyiz. Mutlaka kazanacağız. Birlikte değiştireceğiz.”

Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın: “Binbir emek vererek büyüttüğümüz demokrasi mücadelesini 14 Mayıs zaferiyle taçlandırmak için her birimizin temel sorumluluğu sandıkları ve oyları korumak, ıslak imzalı tutanaklara ve oy torbalarına sahip çıkıyoruz Demokratik Cumhuriyet için Birlikte Değiştireceğiz!”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Sevgili arkadaşlar, Genç, kadın, emekçi demeden binler olarak büyük emekle çalıştığımız seçimi zafere dönüştürmek için tek bir oyumuzun bile heba olmamasını sağlamalıyız. Oylarımıza sahip çıkmak için kullandığıımız oyu koruyalım, oy torbalarına sahip çıkalım.”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: “Değerli arkadaşlar, demokratik dönüşüm ve kalıcı barış için çıktığımız bu yolda son bir işimiz kaldı. Bu saat itibariyle sandıkları ve oyları koruyor, ıslak imzalı tutanaklara ve oy torbalarına sahip çıkıyoruz. Mutlaka kazanacağız! Birlikte Değiştireceğiz!”

16:02

Oy verme işlemi tamamlandı, sayıma geçildi

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işlemi sona erdi. 60 milyon 697 bin 843 seçmen için kurulan 191 binden fazla sandıkta, saat 17.00’dan sonra oy sayım işlemi başladı.  

Yurt dışında kullanılan oy pusulaları da, getirildiği Ankara ATO Congresium'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'nda sayılmaya başlandı. 

Dün akşam saat 18.00'de başlayan seçim yasakları, Yüksek Seçim Kurulu tarafından bir açıklama yapılmaması halinde saat 21.00’a kadar sürecek.

16:00

Hevrîn Xelef’in katili de oy kullanmak üzere Türkiye’ye geçirildi

Türkiye’de kendilerine oy kullanma hakkı verilen ve Bakurê Kurdistan ile Türkiye’de yapılan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde oy kullanmaları için işgal bölgelerinden Türkiye’ye geçirilen çete sorumluları arasında Suriye’nin Geleceği Partisi Başkanı Hevrîn Xelef’in katili de bulunuyor.

Ezaz ve Efrîn’de Ceyş El-Wetenî adlı çete grubuna bağlı irili ufaklı çok sayıda çete grubu sorumluları, bugün yapılan seçimlerde oy kullanmaları için Türkiye’ye geçirildi. Söz konusu çeteler Efrîn’în Cindirêsê ilçesindeki Hemam, Bab El-Selam ve Ezaz’da bulunan Hiwar Killês sınır kapılarından Türkiye’ye geçti.

Oy için Türkiye’ye geçirilen çetelerin ve sorumlu oldukları grupların isimleri şöyle: Fehîm Îsa: Sûltan Mûrad grubu sorumlusu, Ma'etez Rislan: Cêş El-Nexbê grubu sorumlusu, Ebo Elî Sico: Cebhe El-Şemiyê grubu sorumlusu, Ebo Hatêm El-Şeqra: Ehrar El-Şerqiyê grubu sorumlusu, Mûstafa Sêcerî: Firqet El-Mû'itasêm grubun siyasi işler bürosu sorumlusu, Sêf Ebo Bekir: Firqet Hemzê grubu sorumlusu, Yesêr Ebidilrehîm: Feyleq El-Mecid grubu sorumlusu, Mihemed Casêm Ebo Amşa:  Lîwae Silêman Şah grubu sorumlusu, Ehmed Hemadê: Türkiye’nin desteklediği Suriye Geçici Hükümeti Savunma Bakanlığı sorumlusu.

Türkiye’ye gönderilen çete sorumluları arasında bulunan Ebo Hatem El Şeqra, Suriye’nin Geleceği Partisi Başkanı Hevrîn Xelef’in katil zanlısı. İşgalci Türk devleti ve çetelerinin 2019 yılında Serêkaniyê’ye saldırıları sırasında Reqa’dan Cizirê bölgesine giden Hevrîn Xelef’in aracının önünü kesen Ebo Hatem El Şeqra ve çetelerî Xelef’i katletmişti.

15:59

Kürt kentlerinde ihlallere rağmen sandıklara yoğun ilgi

Kürt kentlerinde iktidar partisi AKP’nin seçim ihlalleri ve usulsüzlüklerine rağmen halk birçok yerde zorlu koşullar altında sandıklara akın etti.

ÇERMÛG

Amed’in Çermûg (Çermik) ilçesine bağlı kırsal Rotan (Alabudağ), Gürüz ve Miyalan (Yabanardı) mahallelerinde, AKPlilerin açık oy kullandığı tespit edildi.

AKP’lilerin seçmenlere toplu oy kullanmaları yönünde baskı yaptığı da gelen bilgiler arasında.

Baskılardan dolayı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) müşahitleri, oy verme işlemini kısa bir süre durdurdu ve tutanakla İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulunuldu. İtiraz ve tutanak işlemi ardından oy kullanma işlemi devam etti.

PEYAS

Peyas (Kayapınar) ilçesindeki Sabri Kün Ortaokulu’nda Amed Barosu adına görevli avukat Esra Sacak, AKP’liler tarafından tehdit edildi. Sacak, şikayetçi olacağını belirtti.

Amed Kriz Koordinasyon Merkezi de artan usulsüzlüklere ilişkin çağrıda bulundu. Koordinasyon Merkezi, “Gelen bilgilere göre; AKP gruplarında bir mesaj paylaşılmış. Oy kullanmayan seçmenlerin yerine oy kullanacaklarını belirtmişler. Tüm müşahitlerimiz bilgilendirilip, sandıklara sahip çıkılması, başkalarının yerine oy kullanılmasının engellenmesi, müşahit olmayan sandıklarımızda seçmen tanıdıklarımızın konumlandırılması gerekmektedir” dedi.

MÛŞ

Mûş kent merkezindeki Gazi İlkokulu’nda bir polisin 142 kodlu belgesini teslim etmeden oy kullandığı belirlendi.  

Sungu Beldesi’nde A.C. adlı kadın, “oy kullanamazsın” denilerek şiddete maruz kaldı.

AGIRÎ

Agirî’de AKP’li kayyum yönetimindeki belediye daha önceki seçimlerde HDP’ye yüksek oy çıkan mahallelerinin ulaşımını iptal etti.

Seçmenler defalarca belediyeyi aramasına rağmen yetkililere ulaşamadı. Buna rağmen seçmenler, yollara düşerek, oy kullandı.

 

15:49

'142 belgesi olmayanlar görevli oldukları sandıkta oy kullanabilir'
Amed Barosu, haberi olmadan seçim kurulu üyesi yapılanların 142 belgesi olmadan da görevli olarak gösterildikleri sandıklarda oy kullanabileceğini bildirdi.

Amed Barosu, Amed’de bilgileri dışında sandık kurulu üyesi yapılan 200 seçmene dair açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu kişilerin 142 kodlu görev belgesi olmadan da görevli olarak gösterildikleri sandıklarda oy kullanabileceği belirtildi.

Açıklamada, “İlimizde sandık görevlisi olarak görevlendirildiğinden bilgisi olmadığı için sandık kurullarında görev almamış ve seçmen kaydının bulunduğu sandıkta da ‘görevli’ ibaresi olduğu için oy kullandırılmayan seçmenler, bağlı bulundukları ilçe seçim müdürlüklerine müracaat edip alacakları belge ile görevli oldukları sandıkta oy kullanabilirler” denildi. 

15.36

Antalya'da halk oyunu kullanıyor

15.34

15.48

'142 belgesi olmayanlar görevli oldukları sandıkta oy kullanabilir'

Amed Barosu, usulsüzce seçim kurulu üyesi yapılanların 142 belgesi olmadan da görevli olarak gösterildikleri sandıklarda oy kullanabileceğini bildirdi.

Amed Barosu, Amed’de bilgileri dışında sandık kurulu üyesi yapılan 200 seçmene dair açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu kişilerin 142 kodlu görev belgesi olmadan da görevli olarak gösterildikleri sandıklarda oy kullanabileceği belirtildi.

 Açıklamada, “İlimizde sandık görevlisi olarak görevlendirildiğinden bilgisi olmadığı için sandık kurullarında görev almamış ve seçmen kaydının bulunduğu sandıkta da ‘görevli’ ibaresi olduğu için oy kullandırılmayan seçmenler, bağlı bulundukları ilçe seçim müdürlüklerine müracaat edip alacakları belge ile görevli oldukları sandıkta oy kullanabilirler” denildi. 

Ceylan: Halkımız sandıkları terk etmesin

HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Halkımızdan isteğimiz, sandıkları terk etmemesi ve oylarına sahip çıkması" dedi.

ANF'ye açıklama yapan HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Gerçekten de biz bugünü bekliyorduk. Hem hesap sorma açısından, hem onurlu barışa ulaşma açısından, hem gerçekten de sistemden kurtulma açısından ve yeni bir süreci başlatıp yeni bir süreci inşa etme açısından biz bugünü bekliyorduk. Bugün bizim için çok önemli" dedi.

'TEMKİNLİ OLALIM, HIRSIZLIĞA İZİN VERMEYELİM'

"Ne yapıp edip irademize sahip çıkacağız" vurgusunda bulunan Ceylan, şunları belirtti:

"Sandıklar açıldıktan sonra seçim sonuçlarına sahip çıkıp o başarıyı halkımıza armağan edeceğiz. Halkımızdan istediğimiz, sandıkları terk etmemesi, sandıklarına sahip çıkması, sayımdan sonra da seçim sonuçlarını takip edip Yüksek Seçim Kurulu'na kadar oyların takibini biz halkımızdan istiyoruz. Elbette ki bizim kendi görevli arkadaşlarımız var. Binlerce görevli arkadaşımız aynen demin ifade ettiğim gibi bu süreci takip edecek. Bu sonuçlara sahip çıkacak. Tutanakların sağlıklı bir şekilde seçim kuruluna ulaştırılması için elinden geleni yapacak. Kendi müşahitlerimizle, kendi görevli arkadaşlarımızdan artı olarak istediğimiz diğer önemli bir nokta da imzalı sonuç tutanağının birisinin de muhakkak ve muhakkak parti birimlerine ve ilgili arkadaşlarımıza ulaştırılmasıdır.

 Dün Amed, Van ve İstanbul mitingleri çok güzel geçmişti. Biz o başarının, o katılımın, o sevincin, o güçlü duruşun seçim gününe de sirayet edeceğini biliyorduk. Bugün hem Amed'den gelen bilgiler, hem dış illerden, diğer illerden gelen bilgiler gerçekten de halkın sahiplenmesini gösteriyor.
Ne yapıp edip başardığımız bir sürecin tutanaklarına sahip çıkarak, birilerinin hırsızlık yapmasına, birilerinin seçim sonuçlarıyla oynamasına kesinlikle izin vermeyeceğiz.

 Saat 14.00 civarında sandıkların başındaydık. Hemen hemen oyların yüzde sekseninden fazlası kullanılmış durumdaydı. Temkinliyiz, acele etmiyoruz. Sahip çıkma sürecini ısrarla sürdüreceğiz sandıklar açıldıktan sonra da büyük müjdeyi halkımızla paylaşacağımıza inanıyorum."

15:24

Tüm engellemelere rağmen oyunu kullandı

 

15:15

'Sandıklar boş bırakılmamalı, sayımlar izlenmeli'

Yeşil Sol Parti Amed Eş Sözcüsü Abbas Şahin, "Oy kullananlar rehavete kapılmamalı. Hilelere karşı sandıklar boş bırakılmamalı, sayımlar izlenmeli" dedi.

Yeşil Sol Parti Amed Eş Sözcüsü Abbas Şahin, halka sandıkları boş bırakmama çağrısında bulundu.

Şahin, şu çağrıları yaptı:

"Çok büyük coşkuyla sandıklara gidiş var ama rehavete kapılıp sandıkların boş bırakılmaması gerekiyor. En son saate kadar halkımız orada bulunmalı. Kullanmayanlara da ulaşmalı.

 Oyların sayımı noktasında orada bulunup sayımlara eşlik edilmeli. En büyük hilelerin sayım sırasında yapıldığı belirtiliyor. Halkımız oylarına sahip çıkmalı."

15:14

İHD'den rapor: Birçok kentte AKP lehine ihlal var

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Bağımsız Seçim İzleme Platformu, seçimlere dair "Gözlem Ara Raporu"nu yayımladı.

 

15:10

Askerler oy kullanacak diye halkın oy kullanması engelleniyor

Hakkari'nin Xenanis (Otluca) köyü ilkokulunda Dağ Komando Tugayı askerlerinin toplu halde oy kullanacağı gerekçesiyle yurttaşların oy kullanması engelliyor.

15:10

HDP Amed İl Eşbaşkanı: Değişim rüzgarı çok yoğun hissediliyor

HDP Amed İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, sandıklara yoğun katılım gözlemlediklerini belirterek, “Değişim rüzgarı çok yoğun hissediliyor” dedi.

ANF’ye konuşan Atasoy, “Sabah saatlerinden itibaren özellikle Amed’de sandıklara yoğun katılım gözlemledi. Bu bize halkın değişimi ne kadar istediğini ve ne kadar kararlı olduklarını gösteriyor” dedi.

Her bir oyun çok kıymetli olduğunu ve birçok şeyi değiştirebileceğini söyleyen Atasoy, her türlü hak ihlalinin de bildirilmesini istedi.

Asla sandıkların terk edilmemesi gerektiğini vurgulayan Atasoy, “Hep beraber bu faşizmi devirerek geleceği çok daha güzel bir yaşam için inşa edelim” mesajını verdi.

 

14:56

Avukat Acun: Mutlaka ıslak imzalı tutanakları alın

Avukat Berdan Acun, sandıklarda görev yapan müşahit ve diğer görevlilerin özellikle ıslak imzalı tutanakların alınmasına özen göstermeleri gerektiğini söyledi.

14:46

Türk devleti çeteleri seçimde oy kullanması için Türkiye’ye götürdü

İşgalci Türk devleti, bugün yapılan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde oy kullanması için daha önce vatandaşlık verdiği çok sayıda çeteyi işgal bölgelerinden Türkiye’ye götürdü.

14:43

Malatya'da depremzedeler konteynırlarda oy kullanıyor

 

14:42

Semsûr ve Riha’da seçimlere ‘mühürlü’ ve ‘şiddetli’ müdahale

Sergolan (Gölbaşı) ilçesine bağlı Yarbaşı köyünde mühürsüz oy pusulalarının seçmenlere verilerek oy kullandırıldığı ortaya çıktı.

Semsûr merkeze bağlı Olgunlar köyünde muhtar Mehmet Bulut, “Ben her şeyin yetkilisiyim” diyerek köylüler adına oy kullandı.  Sandık kurulu üyelerinin müdahalelerine rağmen muhtar okuldan çıkmayı reddetti.

Merkeze bağlı Yenice köyünde ise birden fazla kişinin birlikte oy kullandığı bildirildi.

Riha'nın Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu mahallesinde, toplu oy kullanımına müdahale eden avukatlara şiddet uygulandı.

Avukatlar saldırıyı tutanak altına alarak İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu.

Avukatlar ayrıca saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulundu.  

 

14:42

AKP'li belediye başkanı silahlı adamlarıyla okulları dolaşıyor

Mersin’de sandık başına giden seçmenlerin oy verme işlemi devam ederken, AKP’li Akdeniz Belediyesi Başkanı Mustafa Muhammet Gültak, hiçbir yetkisi olmamasına rağmen ilçedeki birçok okuldaki sandıkları silahlı adamlarıyla birlikte dolaştı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Mersin milletvekilli adayı Ali Bozan, Mimar Sinan Ortaokulu ile Hatice Ulu İlköğretim Okulu’nu ziyaret ettiği sırada AKP’li Gültak ve beraberindeki silahlı korumalarıyla karşılaştı. Gültak’a yaptığı ziyaretlerin yetkisiz ve hukuksuz olduğunu belirten Bozan,  belediye başkanlarının sandık çevresinde bulunamayacağını ifade ederek, Gültak’ı sandık başkanlarına şikayet etti.

Gültak, tüm itirazlara rağmen sabah saatlerinden bu yana okulları gezmeyi sürdürürken, okullarda bulunan polislerin bu ziyaretleri sadece izlediği görüldü. Bozan, Gültak’ın ziyaretlerinin provokasyon amaçlı olduğunu söyledi.

 

14:31

Gever'de sandıklara yoğun ilgi

 

14:28

Amed'de yaşlı bir kadın Yeşil Sol Parti için oy kullanmaya gidiyor

 

14:26

Amed’de yüzlerce kişi habersiz ‘görevli’ yapıldı, oy kullanmadı

Diğer birçok kentte olduğu gibi Amed’de de yüzlerce kişi iradeleri dışında sandık kurulu üyesi gösterilmelerinden dolayı oy kullanamadı.

Yaklaşık 200 kişi oy kullanmaya gittiklerinde, sandık kurulu üyeleri olarak gösterildiklerini öğrendi.

Kurul üyesi olduğunu gösteren 142 kodlu belgeye de sahip olamayan seçmenler, oylarını kullanamadı.

Amed Barosu Başkanı Yardımcısı Mehdi Özdemir, bilgileri dışında sandık kurulu üyesi yapılan 100’e yakın kişinin kendilerine başvuruda bulunduklarını söyledi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Amed Şube Eşbaşkanı Rıza Polat ise, 200’ye yakın başvuru aldıklarını ifade etti.

Polat, söz konusu seçmenlerin oy kullanmalarını sağlamak için başvuru yaptıklarını ve durumu tutanak altına aldıklarını sözlerine ekledi.

 

 

14:21

İstanbul Kartal'da seçimlere yoğun ilgi

 

14:02

HDP: Urfa ve Antep'teki usulsüzlükleri yapanlar yargılanacak

HDP Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Genel Merkezde, Antep’te Vatan Partisi üzerinden yapılan seçim hilesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

 Tiryaki, şunları söyledi:

"Vatan Partisi, Antep’te 4 bin 83 kişiyi sandık kurulu üyesi olarak bildirmiş. Bu kişilerin neredeyse tamamı hiçbir şekilde bu görevin farkında değil. Kendilerine bilgi verilmeden sandık kurulu üyesi olarak yazılmış 4 bin 83 kişi. Bu, bir milletvekilinin hangi partiden seçileceğini belirleyecek kadar önemli bir rakam. Bu kentin seçim sonuçlarına etki edebilecek bir rakam. Buradan bir kez daha yineliyoruz. İlçe seçim kurullarının herhangi bir olumsuz tavrı yok, çağrılarımıza olumlu yanıt verdiler. Sandık kurulu üyesi olarak yazılan kişilere gelmeleri durumunda 142 Belgesi vereceklerini, kolaylık sağlayacaklarını söylediler. Bilgisi olmadan Vatan Partisi’nden sandık kurulu üyesi olarak yazılmış olan kişiler il ve ilçe örgütlerimize geldikleri takdirde seçim kurullarına götürülecekler. Belgeleri aldıktan sonra görevli oldukları yerlerde oy kullanmaları sağlanacak.
Hukuksuzluğu yapanların yargılanması için elimizden geleni yapacağız.
Yine aynı şekilde Urfa’da açık biçimde oy kullanma uygulamaları devam ediyor. Yüzlerce kişinin açık biçimde Erdoğan lehine oy kullandığına dair görüntüler var. Kamu görevlilerini, valiyi, güvenlik birimlerini önlem almaya çağırıyoruz. Güvenlik görevlilerinin sandık alanına gelmesine gerek yok. Biz sandıklardaki güvenliği sağlayabiliriz. Muhalefet partileri bunu sağlayabilirler. Sorun şu ki muhalefet partilerinin müşahitlerinin, sandık kurulu üyelerinin sandığa yaklaşmasına izin verilmiyor. Asıl sorun bu. Güvenlik birimlerinden ve Urfa Valiliği’nden beklediğimiz şey partilerin sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerinin serbestçe sandığa ulaşmalarını sağlamalarıdır. Eğer bunu yapmazlarsa, yasal yükümlülükleri olan güvenlik görevlerini yerine getirmezlerse hesap vermeleri için girişimde bulunacağız."

13:49

Qilaban’da korucular Yeşil Sol Parti görevlilerine saldırdı

Şirnex’in Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Sêgirkê (Şenoba) beldesine bağlı Feyzi Türkeri İlköğretim Okulunda korucular Yeşil Sol Parti görevlilerine saldırdı.

Eski korucubaşı olan ve adı sıklıkla bölgedeki ağaç kesimiyle anılan Şehmus Babat’ın oğlu Metin Babat açık oy kullanırken, Yeşil Sol Partililer uyarıda bulundu. Bunun üzerine korucular saldırıya geçti ve görevlilere şiddet uyguladı. Saldırı ardından okula çok sayıda asker sevk edilirken, olay yerine giden HDP ve Yeşil Sol Parti yöneticileri de Babat’ın tehdit ve hakaretlerine maruz kaldı.

Mêrdîn’de silahlı baskı

Mêrdîn Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde bulunan Süleyman Bölünmez Lisesi’nde ise AKP Nisêbîn ilçe Başkanı Latif Özel ile silahlı korumalarının sandık başkanı ve sandık görevlileri üzerinde baskı kurmak istediği bildirildi. Tutanak sandık başkanı, resmi sandık görevlisi, CHP sandık görevlisi, Yeşil Sol Parti müşahidi, İYİ Parti sandık görevlisi ile Vatan Partisi müşahidi tarafından imza altına alındı.

 

13:41

İstanbul'da halk sandıklara akın ediyor

 

13:40

Dersim'de oy kullanma görüntüsü

 

13:38

HDP, ilk ihlalleri açıkladı


HDP Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Tiryaki, "Seçim propaganda yasaklarının başlamasından sonra seçim yasaklarını ihlal eden devlet kurumlarının gücünü Erdoğan lehine propagandaya çeviren Fahrettin Altun ve Savcı Sayan başta olmak üzere tüm saray yetkilisi ve AKP’liler ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna deklere ediyoruz” dedi.  

Tiryaki, “Sandık ve okullarda görevli polis memurlarının 142 No’lu belgeyi oy kullandıktan sonra sandık görevlilerine teslim etmediklerine dair yaygın bilgi aldık. Sandık Kurulu üyelerine ve başkalarına buradan çağrımızı yineliyoruz: Oy kullanan görevlilerden mutlaka 142 belgesini alın. Mükerrer oy kullanılmasının önüne ancak bu şekilde geçileceğini hatırlatmak isteriz” diye konuştu.
Dîlok’ta halkın habersiz bir biçimde Vatan Partisi müşahidi olarak görevlendirildiğini dile getiren Tiryaki, “Yeşil Sol Parti seçmeni olduğunu düşündüğümüz, yaşı ilerlemiş ve okuryazar olmayan sayısı iki bini bulan kişinin Vatan Partisi’nin sandık görevlisi olduğunu öğrendik. Maalesef bu yurttaşlarımızın hiçbirinin bu konuda bilgisi yok. Sandık başına gittiklerinde kendilerine burada oy kullanamayacakları söylenmiş. Konuyla ilgili hukukçu arkadaşlarımız, il ve ilçe örgütlerimiz gerekli girişimlerde bulundular. İlçe seçim kurullarıyla iletişime geçtiler. İlçe seçim kurullarında bunların adına düzenlenmiş görev belgeleri var. O görev belgeleriyle görevli oldukları yerlerde oy kullanabilecekler. Ama bu işlemlere imza atan Vatan Partisi’nin yerel yöneticileri hakkında suç bildiriminde bulunacağımızı buradan sizlere bildirmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Tiryaki, şimdiye kadar açığa çıkan hukuksuzlukları şöyle sıraladı:

 “Urfa’nın Siverek ilçesi Çinhisar Mahallesi’nde, Çinhisar İlkokulu’nda açık oy kullandırıldığını tespit ettik. AKP’li yöneticiler ve ortakları açık oy kullandırılmak istenmesine karşı gerekli hukuksal girişimlerde bulunduk. İlçe seçim kurullarını bu konuda uyardık savcılıklara suç bildirimde bulunacağız. Bizler Saray’dan ve iktidardan nemalandıkları için halkın iradesine ipotek koymak isteyen yerel işbirlikçileri uyarıyoruz. Bu yaptıkları açıkça suçtur. Urfa halkı iradesine sahip çıkacaktır. Halkımızla birlikte tek bir oyun heba edilmemesi için tüm gücümüzle mücadele ediyoruz.
Yine Giresun’da Erdoğan pusulalarına önceden mühür vurulduğu iddia ediliyor. Bu sadece Giresun'da değil başka yerlerde de sandık kurulu başkanı ve sandık kurulu üyeleri tarafından sabah oy pusulaları mühürlenirken bilinçli olarak veya bilinçsizce bu biçimde mühürlendiklerini tahmin ediyoruz. Çok sayıda oy pusulasında bu nedenle hile yapıldığı iddia ediliyor. YSK nezdinde girişimde bulunduk. Diğer siyasi partiler de YSK nezdinde girişimde bulundu. Bu oy pusulaları geçersiz sayılmayacak sandık kurulları tarafından geçersiz sayılması durumunda müşahit arkadaşlarımız ve itiraza yetkili arkadaşlarımız bunlara itiraz edecekler.
Yine Kahta'ya bağlı Eskitaş köyünde AKP Adıyaman İl Başkanı’nın kardeşleri jandarma görevlilerinin eşliğinde köye açık oy kullandırdığını tespit ettik. Hakimin köye gidip sandık kurulu üyeleriyle ilgili işlem yaptığı yönünde de duyumuz var. Bunu da yakından takip ediyoruz. Yine Mardin Kızıltepe İlçesi’ne bağlı kırsal eşme mahallesinde oy kullanma işlemi sırasında AKP adayının yakınları topluca oy kullanmak istedi duruma karşı çıkan müşahitlerimiz yaşananları telefonla kayıt altına almak istedi. Bu sırada AKP adayının yakınlarından oluşan onlarca kişilik grup müşahitlerimize saldırıda bulundu. Saldırı esnasında iki arkadaşımız yaralandı ve arkadaşlarımızın tedavisi Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde devam ediyor.”

 

13:22

İstanbul'da AKP'lilerden yoğun ihlal ve hileler
İstanbul 1’inci Bölge’de yer alan Tuzla'da Yıldız Has Oğlu İlkokulu 1290 No’lu sandıkta seçim pusulalarının Tayyip Erdoğan fotoğrafı üzerine mühür basılı halde geldiği belirtildi. Olayın ardından tutanak tutuldu. Yine aynı ilçede Tuzla Emlak Konut Cemil Meriç İlkokulu ve Ortaokulu’nda, sandık kurulu görevlisinin 2 farklı sandıkta oy kullandığı tespit edildi. Duruma dair tutanak tutuldu. Ümraniye’nin Esenkent Mahallesi’ndeki Fındıklı Gokan Soylu İlkokulu ile Esenkent Ortaokulu’nda Yeşil Sol Parti sandık kurulu üyeleri, sabah saatlerinde listede isimleri olmadığı gerekçesiyle içeri alınmadı. 23 Nisan Kaptanoğlu İlkokulu'nda da cumhurbaşkanlığı seçim pusulasında Erdoğan’ın fotoğrafının olduğu alanda işaretlemelerin olduğu tespit edildi. Kaptanoğlu İlkokulu’ndaki 2020 No’lu sandıkta da Erdoğan fotoğrafının üzerine “evet” mührünün basıldığı pusulalar ortaya çıktı. Sultanbeyli ilçesindeki İto Şehit Dursun İlkokulu ve Kadıköy ilçesindeki Marmara Üniversitesi ile Melahat Şefizade Ortaokulu’nda polisler, sandık kurulu başkanlarının iletişim numaralarını topladı. Çekmeköy ilçesindeki İmam Hatip Anadolu Lisesi ve İsmet İsmihan Süzer İlköğretim Okulu’nda da aynı olay yaşandı. Adalar ilçesindeki Kınalıada İlkokulu’nda zarflara YSK mührü yerine “Evet” mührü basıldığı öğrenildi.
Maltepe’de de sandık kurulları oluşturulması aşamasında, resmi belgeleri olmasına rağmen bazı görevliler “listede yer almıyor” gerekçesiyle engellendi.
Ataşehir ve Üsküdar’da da birçok okulda AKP amblemini andıran turuncu rozet takan kişiler olduğu görüldü. Küçükçekmece Beşyol Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde sonradan görevlendirilmiş kolluğun 142 belgesi olmadan oy kullandığı bildirilirken, Mehmet Akif Ersoy ilköğretim Okulu’nda ise CHP'ye oy vermek isteyen yaşlı bir kadına yardım eden sandık görevlisinin oyu AKP'ye bastığı ve tutanak tutulduğu aktarıldı.

Zeytinburnu’nda ise Abdulhak Hamit Ortaokul’unda AKP ve CHP’liler arasında tartışma çıktı. Yeşil ve Sol Parti görevlilerinin de araya girmesiyle polis saldırdı. Polisin biber gazıyla saldırdığı belirtildi. Şişli’de bulunan Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Yerleşkesi’nde görevli polis, sürekli sandık başında bekliyor.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "İstanbul’da bir sandık kurulu başkanı seçmene verdiği pusulaya kendisi oy kullanmaya kalktığı için sandık kurulu başkanlığı iptal edildi" dedi.

13:17

Adana'da AKP'liller Yeşil Sol Parti ve CHP'lilere saldırdı

Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan Anafartalar Anadolu Lisesi’nde blok oy kullanmak isteyen AKP'liler ile CHP'liler arasında gerginlik yaşandı. Etrafa hakaretler savuran AKP'liler, CHP'lilere saldırdı. 

Seyhan ilçesindeki Mekan Ortaokulu’nda da AKP'liler, müşahit kartı olmayan kişilerin sandıkları gezmesine itiraz eden Yeşil Sol Parti müşahitlerine saldırdı. Yeşil Sol Parti müşahidi Ferhat Genç,  boynundan yaralandı.

13:14

İstanbul'da en az 18 hak ihlali

İstanbul genelinde oy verme işlemleri devam ederken, hak ihlali haberleri de geliyor. 
İstanbul'da oy verme işlemleri devam ederken, Yeşil Sol Parti İstanbul İl Binasına bildirilen 18 hak ihlali yaşandı. Yaşanan hak ihlallerine avukatlar müdahale etti.

12:59

Sandık görevlisine kaynar suyla saldırı

Riha’nın Kaniya Xezalan (Akçakale) ilçesine bağlı kırsal Gündaş Mahallesi'nde toplu oy kullanmak isteyen 40-50 kişilik grup, buna karşı çıkan CHP sandık kurulu üyesinin üzerine kaynar su döktü. İddiaya göre, sabah saatlerinde Gündaş Mahallesi'ne bağlı Kardeşler mezrasında kurulan sandığa oy kullanmak için gelen 40-50 kişilik bir grup, blok oy kullanmak istedi.

 Olay yerine giden CHP Urfa İl Başkanlığı'na bağlı İl Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Rohani Paydaş, kendilerinin de saldırıya uğradığını söyledi. Kalabalık grubun kendilerine saldırdığı sırada sadece bir askerin orada olduğunu ve bir kişinin de asker elbisesi giydiğini aktaran Paydaş, “Sandık görevlisi arkadaşımız Akçakale Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı" dedi.

Paydaş, gelen grubun blok oy kullanmasının engellenemediğini söyledi.

12:57

Wan'da seçim görüntüleri

 

12:56

Bursa’da AKP rozetliler seçmenleri yönlendiriyor

Yeşil Sol Parti Bursa milletvekili adayı Cahit Kırkazak, Osmangazi’de bulunan İnönü Ortaokulu’nda masa kuran AKP üyelerinin rozetle dolaşarak seçmenleri yönlendirdiği tepkisinde bulundu.

Kırkazak, bu rozetlilerin sandık kuruluna giderek de müdahalede bulunduğunu belirterek, bunun seçim kanunlarının açık ihlali olduğunu kaydetti.

 

12:56

Muhtar blok oy kullanmaya çalıştı

Semsûr’ün Kolik (Kahta) ilçesine bağlı Kördigen köyünde köy muhtarı, akrabalarıyla birlikte okula gelerek blok oy kullanmak istedi. Bu duruma engel olmaya çalışan Yeşil Sol Parti sandık müşahitleri, muhtar ve akrabalarının linç girişimine maruz kaldı. Tartışma sonrası olay yerine gelen jandarma ekipleri, Yeşil Sol Parti müşahitleri ve köy muhtarını gözaltına almaya çalıştı. Avukatların itirazı ve tuttukları tutanak sonrası gözaltı işlemi yapılmadı.

 Semsûr merkeze bağlı Yenimahalle Fevzi Çakmak İlköğretim Okulunda, AKP’li sandık görevlilerinin yaşlı insanların birinci derecede akrabalarıyla birlikte oy kullanmalarına izin vermediği, kendilerinin seçmene eşlik etmek istediği kaydedildi.

12:46

Şirnex’te seçmenlere AKP, vali ve asker tehdidi

Şirnex’in Cizîr ilçesinde köylüler AKP’ye oy vermeleri yönünde tehdit edilirken, Qileban’da uluslararası heyet okula alınmadı.

Cizîr’e bağlı Zêwgê köyünde köylülerin açık oy kullanmaları yönünde tehdit edildikleri bildirildi. İtirazlara rağmen AKP Hezex (İdil) eski İlçe Başkanı Cihan Güven ve ailesinin tehdit ve baskıları devam etti. Baskılardan dolayı, ileri yaştaki çok sayıda yurttaşın AKP lehine oy kullanmak zorunda bırakıldığı öğrenildi. Gençler tepki gösterdi ancak Güven’in oy kullanan gençlerle kabine kadar girdiği ve AKP ile Erdoğan’a oy verdirdiği belirtildi.

Şırnak Şehit Teğmen Evren İlkokulunda ise AKP’li Şırnak adayı Arslan Tatar’ın akrabaları, Yeşil Sol Parti’nin müşahitlerinin fazla olduğu gerekçesiyle okuldan çıkarılmasını istedi. Polisler, müşahitleri çıkarmak isterken, itirazlar sonucu müşahitler görevli oldukları sandıklarda kaldı.

Qilêban’da (Uludere) seçimleri takip eden Alman Sol Parti Milletvekili Hakan Taş ve beraberindeki heyet, polis tarafından “Yasak” denilerek okulun bahçesine dahi alınmadı.

Qileban’da ayrıca Jandarma Komutanlığı, korucuları tehdit ederek atacakları oyu telefonla çekip kendilerine atmaları talimatını verdi.

Şırnak Lisesi’nde de Vali Osman Bilgin’in talimatıyla bütün müşahitler okuldan çıkartıldı.

 

12:33

Poyraz ailesi: Oyumuzu Deniz Poyraz’ın hesabını sormak için kullandık

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına yönelik 17 Haziran 2021'de katledilen Deniz Poyraz’ın annesi Fehime ve babası Abdullilah Poyraz oylarını kullandı. 

Anne Fehime Poyraz, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Barış, adalet, demokrasi için oyumu kullandım. Hepimiz için barış gelsin. Oyumu kızım Deniz Poyraz için de kullandım. Deniz’in hakkı yerde kalmasın. Bugün hesap sorma günüdür. Başaracağız” dedi.

Baba Abdullilah Poyraz ise, şunları belirtti: “Zafer Kürt halkının ve ezilen halkların olsun. Oyumuzu Deniz Poyraz’ın hesabını sormak için kullandık.” 

12:24

Giyadin'de korucu uzun namlulu silahla okula girdi

Agirî’nin Giyadîn (Diyadin) ilçesine bağlı Murat Mahallesi’ndeki 14 Nisan İlkokulu’na silahıyla giren korucu, itirazlar sonucu okuldan çıkarıldı. Oy işleminin yapıldığı sınıf ve okul koridorlarında uzun namlulu silahıyla gezen daha sonra öğretmenler odasına girerek, çay içen korucuya, Yeşil Sol Partili görevliler itiraz edilerek dışarı çıkartıldı.

 

12:18

AKP'liler TİP üyesine saldırdı

İstanbul Fatih’te AKP’li görevliler seçmenlerle birlikte oy kabinine girmek istemesine halk karşı çıkarak, tutanak tutturuldu. Tutanağın tutturulması ardından AKP’liler TİP üyesine saldırdı.

12:09

YSK: Tutanaklar tüm müşahitlere verilecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) sandık sonuç tutanaklarının birer suretinin partide görevli müşahitlere verilmesi talebiyle yaptığı başvuruya yanıt verdi.  YSK kararı şöyle: "135 sayılı Genelge'nin 43'üncü maddesi uyarınca, sandık sonuç tutanağının bir suretinin, seçime katılma yeterliliğine sahip olan ve talep eden Cumhurbaşkanı adaylarının, siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine verilebileceğine karar verilmiştir."

11:59

İstanbul'da seçim görüntüleri

 

11:54

DTK Eşbaşkanı Öztürk sandıklara sahip çıkmaya çağırdı

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, bugün yapılan seçimlerin Kürdistan ve Türkiye halkları için önemli bir seçim olduğunu söyledi. Öztürk, özellikle seçmenlerin görevlerinin sadece oy kullanmak olmadığını belirterek, halkın bu oylara sahip çıkması gerektiğini kaydetti. 

11:52

Dîlok Yeşil Sol Parti adayı Sevda Karaca Demir: Suç duyurusunda bulunacağız

Dîlok (Antep)’ta bazı seçmenler bilgisi dâhili olmadan başka bölgelerde Vatan Partisi tarafından sandık görevlisi yapıldı. Konu hakkında ANF’ye konuşan Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı Sevda Karaca Demir şunları söyledi: “Sabah saatlerinden itibaren bizim seçmen kitlemizin en yoğun olduğu mahallelerden biri olan Vatan Mahallesi’nde oy kullanmaya giden seçmenlerimiz, sandık kurulu görevlisi olduklarını ve o nedenle görevli oldukları sandıklarda oy kullanmaları gerektiği gibi bir durumla karşılaştı. 85 yaşında ya da engelli insanların böyle bir yöntemle çeşitli sandık kurullarına, köylere ya da uzak mahallelere kadar görevlendirildiğini gördük, biliyoruz.

Bu bilginin arka planına baktığımızda Vatan Partisi bir biçimiyle burada insanların TC kimlik numaralarını ele geçirip insanları kendi mahallelerinin uzağındaki yerleri sandık kurulu görevlisi olarak atamış ve yanlış telefon numaraları vermiş aynı zamanda. Bu durumda da insanlar sandık kurul görevli olduklarını hem bilmiyorlar hem de aynı zamanda bu durumla karşı karşıya kaldıklarında ne yapacaklarına ilişkin bir bilgi sahibi de değillerdi.”

VATAN PARTİSİ ALENEN SUÇ İŞLEDİ

Sevda Karaca Demir buna dair hızlıca çözüm geliştirmek için çalışma yürüttüklerini ifade ederken Vatan Partisi’nin de suç işlediğini belirterek şunları dile getirdi: “Durumu çözebilmek için bu sorunla karşı karşıya kalan seçmenlerimizi adliyeye götürüyoruz. 142 görev belgesi almalarını sağlıyoruz ve bu belgeyle birlikte oy kullanmaları için aynı zamanda görüşmeler yapıyoruz. Çünkü maalesef bu belgeyle oy kullanabileceklerine ilişkin sandık kurulu başkanlarının da bir bilgisi yok. Şimdi sandık kurulu başkanlarını bilgilendirmek için okul okul gezip bu durumu anlatıyoruz.

Vatan Partisi'nin yaptığı bu apaçık bir suç, insanları bilgisi dâhilinde olmadan, hiçbir iradesi olmadan, sırf Yeşil Sol Parti seçmeni olmaları nedeniyle böyle bir usulsüzlüğe imza atmış olmaları apaçık bir suç. Bir hak gaspı. Bununla ilgili de gerekli her yere çeşitli suç duyurularında bulunacağız. İnsanlar da bu konuda gerçekten çok öfkeli. Bunun da hesabı sorulacak.”

 

11:50

YSK, sandık kurullarının tartışmalı mührünü de geçerli saydı

Oy kullanma işlemi sırasında Cumhurbaşkanlığı oy pusulasının arkasına basılan mühür izinin, pusulanın ön tarafında adaylardan birinin bölümüne yansıdığı ortaya çıktı. Sandık kurulu mührünün özellikle Recep Tayyip Erdoğan bölümüne yansıdığı görüldü.

TİP’in başvurusu üzerine YSK’den tartışmalı mühürlerin olduğu pusulaların kabul edileceği yönünde açıklama geldi: “Oy pusulasının arkasına vurulan sandık kurulu mührü nedeniyle pusulanın ön yüzünde meydana gelen mühür yansıma izinin, o pusulanın geçersiz sayılmasına sebebiyet vermeyeceğini önemle duyurmak istiyoruz.”

 

11:45

İstanbul'da halk seçimlere yoğun bir ilgi gösteriyor

Türkiye ve Kurdistan'da bugün yapılan ve kritik öneme sahip olan seçimlere halk yoğun ilgi gösteriyor. Sabah saatlerinde başlayan yoğunluk halen devam ediyor.

Polis bazı okullarda gazetecilerin görüntü almasını engelliyor.

11:37

Qoser ve Artuklu'da seçim gerginliği

Mêrdîn'in Artuklu ilçesinde de blok oy kullanılması nedeniyle gerginlik yaşandı. Miqbila Jêr Mahallesi’nde yaşanan gerginliğin ardından seçmenler arasında kavga çıktı. Olaya polis ve bölgede bulunan avukatlar müdahale ederken, arbede sırasında bir kişi hafif şekilde yaralandı. 

Qoser ilçesine bağlı kırsal Tumuk a Jor kırsal Mahallesi’nde de, kimi erkeklerin eşleri yerine oy kullanmak istemesi nedeniyle gerginlik yaşandı. Müdahale edilmesi üzerine erkekler, sandık görevlilerine saldırdı. Çıkan kavgada bir avukatın darp edildiği belirtilirken, bölgede yaşanan gerginlik polis ve siyasi parti temsilcilerinin müdahalesi sonrası sona erdi. 

11:34

Qoser'de AKP'liller Yeşil Sol Parti müşahitlerine saldırdı

Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ilçesine bağlı kırsal Eşme Mahallesi’nde oy kullanma işlemi sırasında AKP adayı Faruk Kılıç’ın yakınları toplu oy kullanmak istedi.Toplu oya karşı çıkan Yeşil Sol Parti’nin müşahitleri, yaşananları telefonla kayıt altına almak istedi. Bu sırada Kılıç’ın yakınlarından oluşan onlarca kişilik grup, Yeşil Sol Partili müşahitlere saldırdı. Saldırı esnasında Havas Güngör ve Kemal Erbey yaralandı. İ 

Olayla ilgili avukatların müdahalesi üzerine tutanak tutulurken, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile siyasetçi Ahmet Türk de yaralıları ziyaret etti. 

11:30

Sancar oyunu kullandı: Yeni bir dönem başlıyor

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara’da Ayten Şaban Diri İlkokulu’nda oyunu kullandı.

Seçmenlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan Sancar, oyunu kullandıktan sonra okul bahçesinde yaptığı açıklamada “Oyumuzu demokratik dönüşüm ve barış için kullandık” dedi.

Sancar, “Bu seçimler sadece Türkiye için değil dünya için de önemli. Türkiye, otoriter yönetimin halk iradesi ile ve seçimlerle durdurulabileceğine dair çok önemli örnek oluşturacak başka ülkelere de ilham olacaktır” diye ekledi.

 Herkesi bir kez daha sandığa davet eden Sancar, “Sandığa sahip çıkmak konusunda hepimizin sorumlulukları var. Herkesin bu demokratik kararlılık ve olgunluk çerçevesinde hareket etmesini bekliyoruz.  Yeni bir dönem başlıyor” şeklinde konuştu.

 

11:25

Yeşil Sol adayı Çiçek: Demokrasi ve özgürlük günü olacak

HDK Eş Sözcüsü ve Yeşil Sol Parti milletvekilli adayı Cengiz Çiçek, oyunu kullandıktan sonra “Bugün demokrasi ve özgürlük bayramı olacak” dedi.

Cengiz Çiçek, Gaziosmanpaşa’da bulunan Süleyman Şah Anadolu Lisesi’nde oyunu kullandı.

Oy kullandığı esnada zafer işareti yaparak, temennilerde bulunan Çiçek, oyunu kullandıktan sonra kısa bir açıklama yaptı.

Çiçek, “Bugün iki kutlamayı birlikte yapıyoruz. Bir Anneler Günü’nü kutluyoruz bir de demokrasi ve özgürlük günü kutlayacağız” dedi.

14 Mayıs’ın “demokrasi ve özgürlük bayramı olacağını” söyleyen Çiçek, sandık görevlileri ve müşahitleri de “son derece soğukkanlı, duyarlı, bilinçli ve örgütlü bir şekilde görevlerinin başına kalmaya” çağırdı.

 

11:13

Saliha Aydeniz ve Ahmet Türk oyunu kullandı

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Kürt siyasetçi Ahmet Türk, Mardin’de oy kullanarak yeni bir başlangıç mesajı verdi.

Her iki siyasetçi Mêrdîn’in Artuklu ilçesi Mensurîye Mahallesi’nde aynı sandıkta oy kullandı.

Ahmet Türk, oyunu kullandıktan sonra “Bu seçim yeni bir dönemin başlangıcı olsun” derken, Aydeniz “Ülkede adaletin sağlanacağı, annelerin bir daha ağlamayacağı, annelere özgür geleceği ve barışı sağlayacağımız bir dönem olur diye umut ediyorum” dedi.

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı  ve Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili adayı Tülay Hatimoğulları, Seyhan ilçesinde bulunan Gülbahçe Ortaokulu’nda oy kullandı.

Hatimoğulları, “Bugün büyük bir gün” diyerek herkesi oy kullanmaya çağırdı.

HDP Parti Sözcüsü ve Yeşiller Sol Parti Aydın adayı Ebru Günay, Efeler İlçesi Osmanyozgatlı Orta Okulu 1212 Nolu sandıkta oy kullanarak, barışa, kardeşliğe ve demokrasiye vesile olmasını istedi.

 

11:07

Kılıçdaroğlu oyunu kullandı

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Çukurambar'daki Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu, "Sandığa gidip oy kullanan bütün yurttaşlarıma en içten sevgi ve saygılarımı duyarım. Hepimiz demokrasiyi, bir arada olmayı, kucaklaşmayı çok özlemişiz. Bundan sonra göreceksiniz bundan sonra bu ülkeye baharlar gelecek" dedi.

 

11:05

AKP seçim yasaklarını ihlal ediyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın posterleri, propaganda yasağı başlamasına rağmen indirilmedi. Erdoğan’ın son Amed ziyaretinde kentin aydınlatma direklerine asılan yeni posterleriyle birlikte sayıları artan Erdoğan’ın posterleri, Ekinciler, Elazığ, Havaalanı Caddeleri, Kamışlo, Seyrantepe, Tekel Kavşağı, Riha-Amed Karayolu ve Yenişehir ilçesindeki ana arterlerde asılı duruyor. 

 

11:03

AKP'liler sandık başında rüşvet dağıtıyor

AKP,  Adana’da seçim yasağı kapsamında olan parti amblemli kumanyalar dağıtmak istedi. AKP İl Başkanlığı, Yüreğir ilçesindeki Karacaoğlan İlk ve Ortaokulunda sandık kurulu üyelerine dağıtmak üzere AKP amblemli kumanyaları vermek istedi. Diğer parti görevlileri ve müşahitleri buna karşı çıkarken, okul müdürü ise bu duruma sessiz kaldı. İtirazlar üzerine parti amblemli kumanyaların dağıtımı engellendi. 

10:57

AKP sandık temsilcisi hakkında tutanak tutuldu

İstanbul Kartal'da Şehit Teğmen Burak Evirgen İlkokulu'nda, görevli olmadığı başka bir sandıkta oy kullandığı tespit edilen AKP sandık temsilcisi Meryem Uraslı hakkında tutanak tutuldu.

10:48

Dilok'ta seçim hilesine halk tepki gösterdi

 

10:47

Oğlunun kemiklerini bir torbada teslim alan Ali Rıza Aslan da oy kullandı

Amed’in Sûr ilçesinde 2015-2016 yıllarındaki Özyönetim Direnişi'nde şehit düşen oğlu Hakan Arslan’ın kemiklerini 7 yıl aradan sonra bir torbada teslim alabilen Ali Rıza Arslan, Erzirom’un Qereyazî (Karayazı) ilçesine bağlı Çawûş kırsal mahallesinde oyunu kullandı. Baba Arslan, oy kullandıktan sonra, “Herkesin elini vicdanına koyarak oyunu kullanması gerekiyor. Bizim bu zulümden artık kurtulmamız gerekiyor. Halkımızın bu bilinçle oylarını kullanması gerekiyor. Halkımızın oylarını kendisini vermesini istiyoruz” dedi.  

 

10:40

Dîlok’ta Yeşil Sol Partili seçmenlere ‘Vatan Partisi’ tuzağı

Dîlok’ta (Antep), Yeşil Sol Parti’nin yaklaşık bin seçmeni kendi bilgileri dışında Vatan Partisi adına sandık kurulu üyesi olarak belirlendi.  

Özellikle okuma-yazma bilmeyen ve ileri yaştakilerden seçilen bu seçmenler, bilgileri dışında başka bir partinin sandık kurulu üyesi yapıldıkları için kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanamadı. 

Söz konusu seçmenler kayıtlı oldukları sandıklara gittiklerinde durumdan haberdar oldular. 

Ellerinde “142 belgesi” de olmadığı için bu seçmenler görevli oldukları sandıklarda da oy kullanamadı. 

Yaşanan ihlale ilişkin tutanak tutuldu. Bunun üzerine İlçe Seçim Kurulu “düzenleyeceğimiz belgeyi alırlarsa oy kullanabilirler” cevabını verdi. 

Kürt ve diğer muhalif seçmenlerin oy kullanmasını engelleme olarak değerlendirilen bu hamleye karşı HDP ve Yeşil Sol Parti Seçim Takip ve Koordinasyon Merkezi gerekli girişimlerini sürdürüyor. 

10:38

Semsûr'da AKP-MHP'lilerden seçim ihlalleri 

Semsûr'da (Adıyaman) oy kullanma işleminin başladığı saatten itibaren hak ihlalleri yaşanıyor. Kent merkezine kapalı olarak getirilmesi gereken oy torbalarının açık olarak getirildiği şehirde, sabahın ilk saatlerinden beri seçim güvenliğini ihlal eden uygulamalar yaşanıyor.

Semsûr Merkez'e bağlı (Harun)Olgunlar Köyü'nde AKP'li muhtar Mehmet Bulut köylü adına oy kullanıyor."Burada tek yetkili benim" diyen Mehmet Bulut, sandık başkanının kendisini okuldan çıkarmaya çalışmasına rağmen okuldan çıkmayacağını ve toplu oy kullanacağını söyledi. Muhtar Mehmet Bulut'un açık beyanına rağmen Türk devlet güçleri herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Merkeze bağlı Yenice Köyü'nde ise kurulan kabinlere müşahitlerin tüm uyarılarına rağmen aynı anda birden fazla kişi girerek oy kullandı. AKP ve MHP dışında sandık başındaki tüm siyasi partilerin müşahitlerinin duruma itirazına ve tutanak talebine rağmen yaşanan duruma dair tutanak tutulmadı.

 

10:23

Pusulaya çarpı konuldu

İstanbul Sultangazi'de bulunan bir okulda Cumhurbaşkanlığı oy pusulasına Muharrem İnce ismine çarpı konularak seçmenlere oy kullandırıldığı ve avukatların da buna itiraz için tutanak tuttuğu öğrenildi. Avukatlar olayı ilçe seçim kuruluna bildirirken, ANF'ye bu şekilde oy pusulasına herhangi bir işaret konulması durumunda diğer oyların geçersiz sayılacağını ifade etti. 

10:16

Le Monde: Türkiye ve ötesi için hayati bir seçim

Fransız Le Monde gazetesi Türkiye’de 14 Mayıs seçimlerinin hem Türkiye hem de ötesi için hayati önemde olduğunu yazdı.

Le Monde gazetesinin editör yazısında, “Yirmi yıllık kesintisiz iktidardan sonra Recep Tayyip Erdoğan, (…) seçimlerde üçüncü bir cumhurbaşkanlığı dönemi istiyor. Yenilgisi, özgürlükler kazanacak olan halk için yeni bir başlangıcın ve Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerinde bir canlanmanın işareti olacaktır.

Erdoğan’ın ilk kez seçimlere “favori aday” olarak girmediğine dikkat çeken gazete, “Her şeye gücü yeten ‘reis’ için artık hiçbir şey eskisi gibi değil” diye yazdı.

Gazete, Erdoğan’ın kaybetmesi halinde yeni hükümetin ekonomiyi düzeltmede kararlı olması koşulu ile “hem halkın özgürlük ve refah kazanacağını hem de Türkiye sınırlarının çok ötesinde sonuçlar doğuracağını” ifade etti.

Le Monde, Erdoğan’ın kaybetmesinin “Avrupa Birliği ve ABD ile ilişkilerde yeni bir başlangıcı işaret edeceğini” kaydederken, “Aynı zamanda, sert popülist mevkidaşlarının sandıkta yenilebileceğini göstererek demokratik ülkelerin liderlerine olumlu bir mesaj verecektir” dedi.

 

10:09

Wan'da seçim görüntüleri

 

10:09

YSK Başkanı Ahmet Yener: Oy pusulası çizilmemeli

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, müşahitlerin pusulada adaylıktan çekilen Muharrem İnce’nin olduğu kısmı karaladıklarına dair iddiaya, “Bu iddianın doğruluğunu teyit edemedik. Sandık başkanlarımıza gerekli ikaz ve uyarılar yapılmıştır. Dün de kurulumuz açıkladı, şu anda cumhurbaşkanı aday pusulasında bir değişiklik mümkün değil. 4 aday yer almaktadır. Buradan yeniliyoruz, herhangi bir adayın pusulada üzerinin çizilmemesi gerekiyor” dedi.

10:07

Amed'de polislerden ihlaller

Amed’in Peyas (Kayapınar) ilçesindeki Gaziler Anadolu Lisesi’nde de bir polisin oy kullandıktan sonra “142 belgeyi” görevlilere teslim etmediği öğrenildi.

Peyas’taki Fuat Sezgin İlkokulu’nda da bir polisin “142 belgeyi” teslim etmeden oy kullandığı belirtildi.

Amed’in Kulp İlçesine bağlı Bayır İlkokulundaki 6 sandığın başına yasak olmasına rağmen 20 asker ve 20 korucu konuldu. Asker ve korucular oy kullanmaya gelen halka baskı yapıyor.

10:06

Şirnex'te polisler Yeşil Sol Parti görevlilerini engelliyor

Şirnex’in Cizîr ilçesinde Vatan İlkokulu’nda sınıfların içerisine kadar giren polisler,  Yeşil Sol Parti’nin müşahitleri tarafından dışarıda beklemeleri hususunda uyarıldı. Bunun üzerine tartışma çıktı. Araya diğer yetkililerin girmesiyle polisler dışarı çıkarıldı. Cizre Menderes İlk ve Ortaokulu’nda görevli Yeşil Sol Partili okul sorumluları, sabah saatlerinde polisler tarafından okul alınmadı. Yapılan itirazlar ardından Yeşil Sol Parti görevlileri okula alındı. 

Yine Cizre Mithatpaşa Okulu’nda silahla koridorda gezen polisler, müşahitler tarafından uyarılmaları üzerine “Öyle bir yasa yok, her katta polis olacak” yanıtı verdi. 

Hezex ilçesinde, Atatürk İlkokulu’nda silahla sınıflara giren polisler hakkında tutanak tutuldu. İlçede şuana kadar yaşanan ihlaller nedeniyle avukatlar tarafından 70 tutanağın tutulduğu ifade edildi.

 Şirnex merkeze bağlı Milga Şantiyê (İkizce) köyünde, bir asker ismi listede olmamasına rağmen “142 belge” ile oy kullandı. Yeşil Sol Parti’nin sandık görevlisi ve müşahitlerinin müdahalesiyle oy iptal edildi.

Silopiya’nın bir köyünde ise, okula götürülen mühürsüz oy pusulaları yapılan itiraz sonrası değiştirildi.  

10:02

AFP: Bölünmüş Türkiye cumhurbaşkanını seçiyor

Fransız haber ajansı AFP, 14 Mayıs “Erdoğan için tüm tehlikeleri barındıran” 14 Mayıs seçimleri için “Bölünmüş Türkiye cumhurbaşkanını seçiyor” başlığını kullandı.

AFP, “Cumhuriyetinin kuruluşundan bir asır sonra, derinden bölünmüş bir Türkiye, yeni cumhurbaşkanını seçmek ve parlamentosunu yenilemek için Pazar günü sandık başına gitmeye başladı” diye yazdı.

Ekonomik kriz ve çöken Türk lirasına da dikkat çeken AFP, “On binlerce binanın çöktüğü, en az 50.000 kişinin öldüğü ve üç milyondan fazla kişinin yerinden edildiği 6 Şubat depreminin travması, tüm yetkileri merkezileştiren bir hiper başkanın her şeye gücü yettiği konusunda şüphe uyandırdı” diye ekledi.

Haberde devamla şu ifadeler dikkat çekti:

“Erdoğan'ın iktidardaki ilk on yılındaki başarısını, önce Başbakan olarak, tam da Türkiye'yi modernleştiren büyük başarılarına işaret ettiği inşaat sektörünün gücüne dayandırıyor.

Ancak deprem, müteahhitlerin ve deprem karşıtı kurallara aykırı olarak inşaat ruhsatı veren yetkililerin yolsuzluğunu gözler önüne serdi.

 

09:52

Huffpost: Erdoğan yenilginin eşiğinde

Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri değerlendiren Huffpost sitesi, 20 yıldır paylaşımsız bir iktidar sürdüren Erdoğan’ın “yenilginin eşiğinde” olduğunu yazdı.

Huffpost, “Tüm yetkileri kendinde toplayan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs Pazar günü üçüncü bir dönem istiyor. 20 yıl sonra ilk kez seçimin sonucu belirsiz” yorumunda bulundu.

Özellikle 2013’ten itibaren bastırılan protestolarla birlikte “otoriterizme” sapma yaşandığını belirten site, olası birkaç senaryoyu şöyle sıraladı:

Muhalefet ilk turda elenen diğer iki adayın seçmenlerini kazanmayı başarabilecek mi? Her şeyden önce, mağlup bir Erdoğan iktidardan ayrılmayı kabul edecek mi?

 

09:38

AKP bayrakları seçim yasaklarına rağmen toplatılmadı

Bursa Yıldırım’da, Yunus Emre Mahallesi 3. Kırca Ali Sokağı, Kaşgarlı Mahmut Anadolu Lisesi’nin yanındaki alanda, AKP’ye ait bayrakların seçim yasaklarına rağmen toplatılmadığı öğrenildi.

 

09:31

Hatay'da depremzedeler konteynerlerde oy kullanıyor

Hatay'da, depremzedeler konteynerlerde kurulan sandıklarda oy kullanmaya başladı. Kentte 1 milyonu aşkın seçme bulunuyor. Kent genelinde de yıkılan ve hasar gören okul bahçelerinde kurulan konteynerlerde oy kullanma işlemi sürüyor. 

 

09:23

Aydın: En azından ülke bir nefes alacak

Tarihçi yazar Erdoğan Aydın, mevcut iktidarın miladının dolduğunu vurgulayarak, “Seçimle her şey düzelmeyecek ancak en azından ülke bir nefes alacak” dedi.

09:16

 Pervin Buldan'ın oy kullanma görüntüleri

 

09:15

Sîwereg'te AKP seçmene açık oy kullanması için baskı yapıyor

Riha’nin Sîwereg ilçesinde, Çinhisar Mahallesi Çinhisar İlköğretim Okulu’nda kurulan sandıkta seçmene baskı yapıldığı ifade edildi. Baskılar nedeniyle ismini vermek istemeyen bir seçmen, AKP’ye yakın olan isimlerin köy halkına açık oy kullanılması yönünde baskı uyguladığını söyledi.

09:13

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın: Özgürlüğe vesile olsun

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü İbrahim Akın, İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Erzene Mahallesi’nde oyunu kullandı.  

Akın oy kullandıktan sonra şunları söyledi: “Tarihi bir seçim yaşıyoruz. Demokrasi, özgürlük ve barışa vesile olsun hayırlı olsun. Sandıkta ki görevli arkadaşlarımız sandıkları korusun. Bu seçim, demokrasiye, adalete ve barışa vesile olmasını diliyorum.  Hep beraber 15 Mayıs’ta demokrasinin zaferini kutlayacağız. Herkese hayırlı olsun. Bugün Anneler Günü bu vesileyle Anneler Günü’nü de kutluyorum.” 

 

 

09:11

AKP seçim yasaklarını ihlal ediyor

13 Mayıs saat 18:00'de başlayan seçim propaganda yasakları AKP tarafından ihlal ediliyor. İstanbul'da birçok seçmene 14 Mayıs sabahı AKP tarafından SMS atılarak oy istendi.

 

08:38

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Uçar: Demokratik cumhuriyetin sözünü veriyoruz

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Gazi Mahallesi’nde bulunan Gazi İlköğretim Okullunda oyunu kullandı.

Oy kullanma işlemi ardından açıklama yapan Uçar, “Uzun bir süredir Türkiye’de adaletsizliği, yoksulluğu, şiddeti, bizim ile ilgili olan bütün yaşam alanlarımızda, topluma yönelik iyi olmayan şeyleri konuştuk. Bu seçim sonuçları ile birlikte aslında demokratik bir ülkede refahın, kardeşliğin ve bir arada yaşamının sözünü verdik. Bunları konuşacağımız bir dönem olmasını istiyoruz. Bir yüzyılı geride bıraktık. Bu yüz yılın kalıcı sorunlarının yeni döneme devretmiş oldu. Yine bu seçim vesilesiyle Türkiye’de, Türkiye’nin bütün kalıcı sorunlarını gündemine alan ve çözüm üreten bir meclise vesile olmasını istiyoruz. Ülkede yaşayan bütün hakların, inançların, bütün kesimlerin kendisini içinde bulduğu, hakkını ve hukukunu koruyan bir anayasa vesile olmasını diliyoruz. Aynı şekilde bu ülkenin ihtiyaç duyduğu demokratik siyasetin de inşa edilmesini ve hayat bulmasını istiyoruz ve demokratik bir cumhuriyetin sözünü veriyoruz” dedi. 

Anneler gününü de kutlayan Uçar, “Cumartesi Annelerinin ve Barış Annelerinin yürüttüğünü hakikat ve barış mücadelesinin yeni yüzyılda bir kazanıma vesile olmasını diliyorum. Seçim sonuçları şimdiden herkese hayırlı olsun” diye konuştu.

08:34

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Wan’ın Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde oyunu kullandı.

Okul kapısında açıklama yapan Buldan, şunları söyledi: “Herkesin emeğinin karşılığını alma zamanı geldi. 82 milyon insanın umudu var bugünkü seçimlerden. Biz de bugün oyumuzu kullanarak barış, kardeşliğe ama aynı zamanda demokrasiye vesile olması temennisiyle tüm Türkiye’ye bu çağrıyı yapıyoruz.

Bu akşam büyük bir umutla, Türkiye’nin kaderinin değişeceği umuduyla hepimizin gözleri açılan sandıklarda olacak. Büyük bir umut ve heyecan var hepimizde. Bu umut ve heyecanının Türkiye’deki her insanın yaşaması gerekiyor. Çünkü uzun süredir insanlarda karamsarlık var. Bir kötülük düzeni var ve bu düzenin bugün bitmesi gerekiyor. Herkese başarılar diliyorum ve mutlaka kazanacağımıza yürekten inanıyorum” diye konuştu. 

08:32

Şenyaşarlar  oyunu kullandı

Riha'nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 14 Haziran 2018'de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, oylarını kullandı. 

 

08:09

Uluslararası heyetler seçimleri takip edecek

403 gözlemcinin olduğu resmi Uluslararası Seçim Gözlemi heyeti Türkiye'nin genelinde seçimleri takip edecek. Avrupa’nın değişik ülkelerinden ise parlamenter, çatı parti ve parti temsilcisi, STÖ temsilcisi, hukukçu, akademisyen, araştırmacı, gazeteci ve aktivistlerden oluşan 175 kişi Kürt illerinde gözlem için sahada olacak.

Bağımsız gözlem heyetlerine ilişkin HDP Avrupa Temsilcisi Devriş Çimen “Seçim öncesi yaşanan atmosferden sonra Türkiye'de özgür, adil ve demokratik bir seçim beklenmiyor” dedi.

Çimen “Erdoğan, yargı, medya ve devletin tüm siyasi kurumları üzerindeki kontrolü ile seçim kampanyası yürüttü. 21 yıllık iktidarının geldiği aşamada otoriter bir rejime dönüştüğünü herkes görüyor. Değişik uluslararası kurumlar resmi ve bağımsız gözlem heyeti gönderdi” şeklinde konuştu.  

SEÇİM GÜVENLİĞİNİN DENETLENMESİ VE OLASI HİLELERE KARŞI ÇALIŞACAKLAR

Uluslararası kurumlar ve siyaset Erdoğan’ın Türkiye’de demokrasiyi kendi iktidarını sürdürmek için yok ettiğini belirten Çimen, “Seçimler yoluyla değişim mümkün olduğunu ama bunu engellemek için her türlü hile, baskı ve manipülasyona başvuracaklarını bildikleri için sahada gözlem yapıp, rapor hazırlayacaklar” dedi.

HDP’nin Türkiye siyasetindeki kilit rolünü değinen Çimen, “Herkes HDP siyasette olduğu gibi seçimde konuda kilit bir rol oynadığını biliyor. Yine Erdoğan’ın bu rolü engellemek için sistematik baskılar, keyfi ve siyasi davalar, binlerce üyesinin hapsedilmesi başta olmak üzere 2021'den itibaren yürütülen kapatma davası ile seçim dışı bırakmaya çalıştığını biliniyor. Bunun, Erdoğan'ın kapsamlı bir seçim hilesi olarak geliştirdiğini ve yargıya baskı uyguladığı tüm kamuoyu tarafından biliniyor. HDP’nin geçmiş seçimlerde yüksek oy aldığı ve bunların artarak Yeşil Sol Parti’ye gideceği bilindiği için Kürt illerinde antidemokratik uygulamalar ve yöntemlere, geçmişte olduğu gibi, bugün de başvurulacağı tahmin ediliyor. Bu açıdan seçim güvenliği sadece Erdoğan rejiminin kontrolünde olan kurumlara bırakılmayacak kadar önemlidir” şeklinde konuştu. 

ULUSLARARASI BAĞIMSIZ SEÇİM GÖZLEM HEYETİ

Seçim günü olası hile ve engellemeleri en aza indirmek için görev alacak uluslararası resmi heyetlerin dışında, Avrupa'dan örgütlendirilen bağımsız heyetlere dikkat çeken Çimen, “Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere, Almanya, Hollanda, İsviçre, Avusturya, Norveç, Danimarka, İsveç ve Finlandiya'dan çok sayıda uluslararası bağımsız gözlem heyetlerinde yer alan 175 katılımcı; Diyarbakır, Bingöl, Muş, Urfa, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Ağrı, Kars, Ardahan, Siirt, Malatya başta olmak üzere İstanbul gibi illerde gözlem yapacak. Heyette sol, sosyalist, yeşiller, sosyal demokrat partilerden parlamenter ve temsilcilerin yanı sıra sendika ve Sivil toplum örgütü temsilcileri, hukukçu, akademisyen, araştırmacı, gazeteci ve aktivistlerden oluşan 175 kişi Kürt illerinde gözlem için sahada olacaklar.”

HEYETLERİN GÖZLEMLERİ KAMUOYUNA DUYURULACAK

Çimen, HDP Avrupa Temsilciliği olarak seçim gözlem heyetleri ile temas halinde olduklarını belirterek şunları söyledi: “HDP Genel Merkezi, Yeşil Sol Parti, gazeteciler ve siyasetçilerle de görüş alışverişinde bulunarak www.hdpeurope.eusitesinde canlı blog aracılığı ile güncelleyerek kamuoyunu aktaracağız.”

ULUSLARARASI RESMİ SEÇİM GÖZLEMİ HEYETLERİ

Uluslararası Seçim Gözlemi AGİT, Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (ODIHR), AGİT Parlamenter Asamblesi (OSCE PA), ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (PACE) ortaklaşa yürüttüğü bir görev. Gözlem heyetinde toplam 403 gözlemci bulunuyor ve bunların 264’ü DKİHB tarafından görevlendirilen uzman, kısa-dönem ve uzun-dönem gözlemci. 101’i ise AGİT Parlamenter Asamblesi ve 38’i de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından görevlendirildi.

08:06

Yüzyılı belirleyecek seçim bugün

Türkiye ve Kurdistan’da bugün 60 milyon 697 bin 843 seçmen sandık başına gidiyor. Beş yıllık bir süre için Cumhurbaşkanı ve 28’inci dönem Meclis üyelerinin belirleneceği seçim için kurulan 191 binden fazla sandıkta seçmenler 08-17 saatleri arasında oy kullanacak.

Ülkede 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk defa oy kullanacak. Cezaevlerinde ise tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü bulunan 53 bin 172 kişi de sandık başına gidecek.

Seçimlerde seçmenler üzerinde TC Kimlik No’su bulunan resimli ve resmi nitelikteki bir belgeyle oylarını kullanabilecek.

Seçmenlerin oy kullanmak için seçmen bilgi kağıdını getirmesi ise zorunlu değil.

Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayan seçmenler hangi sandıkta oy kullanacaklarını Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden öğrenebilecek.

Gümrüklerde de oy kullanma işlemi saat 17.00'a kadar devam edecek.

Yurt dışında kurulan sandıklardaki oy verme işlemleri ise geçtiğimiz Çarşamba günü sona ermişti. Oy kullanılan sandıklar Türkiye’ye getirilerek Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilmiş durumda.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN ÜÇ ADAY

Tüm gözlerin çevrildiği Cumhurbaşkanlığı seçiminde üç aday yarışıyor: Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan. Pusulada yer alan Muharrem İnce ise Cuma günü yaptığı bir açıklamayla Cumhurbaşkanlığı yarışından çekildiğini açıklamıştı.

Meclisteki sandalyeler için ise 24 siyasi parti ve 151 bağımsız aday yarışa girecek. Seçimde 5 ayrı ittifak listesi de yer alıyor.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), "Emek ve Özgürlük İttifakı" adı altına seçime giriyor.

"Millet İttifakı" ise CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ile Demokrat Parti’den oluşuyor.

AKP, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, "Cumhur İttifakı" adıyla seçime katılıyor. HÜDA PAR ise AKP listelerinden seçime giriyor.

SEÇİM YASAKLARI

Saat 17’de oy verme işleminin sona ermesinin ardından saat 18.00’a kadar seçim sonuçlarına ilişkin analiz ve sonuçların yayınlanması yasak. Saat 18.00’dan sonra ise YSK tarafından geçilen bilgiler yayınlanabilecek. Saat 21’den sonra ise sonuçlar medya organları tarafından yayınlanabilecek.

YSK, duruma bağlı olarak seçim sonuçları konusundaki yayınları 21.00'dan önce de serbest bırakabilecek.

Meclis üyeleri bugünkü seçimlerle belirlenirken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise ilk turda bir aday yüzde 50’den fazla oy almazsa seçimlerin ikinci turu 28 Mayıs’ta yapılacak.