Uluslararası heyetler seçimleri takip ediyor

Türkiye'de bugün gerçekleşecek genel seçimler uluslararası resmi ve bağımsız heyetler tarafından da izleniyor.

403 gözlemcinin olduğu resmi Uluslararası Seçim Gözlemi heyeti Türkiye'nin genelinde seçimleri takip edecek. Avrupa’nın değişik ülkelerinden ise parlamenter, çatı parti ve parti temsilcisi, STÖ temsilcisi, hukukçu, akademisyen, araştırmacı, gazeteci ve aktivistlerden oluşan 175 kişi Kürt illerinde gözlem için sahada olacak.

Bağımsız gözlem heyetlerine ilişkin HDP Avrupa Temsilcisi Devriş Çimen “Seçim öncesi yaşanan atmosferden sonra Türkiye'de özgür, adil ve demokratik bir seçim beklenmiyor” dedi.

Çimen “Erdoğan, yargı, medya ve devletin tüm siyasi kurumları üzerindeki kontrolü ile seçim kampanyası yürüttü. 21 yıllık iktidarının geldiği aşamada otoriter bir rejime dönüştüğünü herkes görüyor. Değişik uluslararası kurumlar resmi ve bağımsız gözlem heyeti gönderdi” şeklinde konuştu.  

SEÇİM GÜVENLİĞİNİN DENETLENMESİ VE OLASI HİLELERE KARŞI ÇALIŞACAKLAR

Uluslararası kurumlar ve siyaset Erdoğan’ın Türkiye’de demokrasiyi kendi iktidarını sürdürmek için yok ettiğini belirten Çimen, “Seçimler yoluyla değişim mümkün olduğunu ama bunu engellemek için her türlü hile, baskı ve manipülasyona başvuracaklarını bildikleri için sahada gözlem yapıp, rapor hazırlayacaklar” dedi.

HDP’nin Türkiye siyasetindeki kilit rolünü değinen Çimen, “Herkes HDP siyasette olduğu gibi seçimde konuda kilit bir rol oynadığını biliyor. Yine Erdoğan’ın bu rolü engellemek için sistematik baskılar, keyfi ve siyasi davalar, binlerce üyesinin hapsedilmesi başta olmak üzere 2021'den itibaren yürütülen kapatma davası ile seçim dışı bırakmaya çalıştığını biliniyor. Bunun, Erdoğan'ın kapsamlı bir seçim hilesi olarak geliştirdiğini ve yargıya baskı uyguladığı tüm kamuoyu tarafından biliniyor. HDP’nin geçmiş seçimlerde yüksek oy aldığı ve bunların artarak Yeşil Sol Parti’ye gideceği bilindiği için Kürt illerinde antidemokratik uygulamalar ve yöntemlere, geçmişte olduğu gibi, bugün de başvurulacağı tahmin ediliyor. Bu açıdan seçim güvenliği sadece Erdoğan rejiminin kontrolünde olan kurumlara bırakılmayacak kadar önemlidir” şeklinde konuştu. 

ULUSLARARASI BAĞIMSIZ SEÇİM GÖZLEM HEYETİ

Olası hile ve engellemeleri en aza indirmek için seçim günü uluslararası resmi heyetlerin dışında Avrupa’dan örgütlendirilen bağımsız heyetlere dikkat çeken Çimen, “Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere, Almanya, Hollanda, İsviçre, Avusturya, Norveç, Danimarka, İsveç ve Finlandiya'dan çok sayıda uluslararası bağımsız gözlem heyetlerinde yer alan 175 katılımcı; Diyarbakır, Bingöl, Muş, Urfa, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Ağrı, Kars, Ardahan, Siirt, Malatya başta olmak üzere İstanbul gibi illerde gözlem yapacak. Heyette sol, sosyalist, yeşiller, sosyal demokrat partilerden parlamenter ve temsilcilerin yanı sıra sendika ve Sivil toplum örgütü temsilcileri, hukukçu, akademisyen, araştırmacı, gazeteci ve aktivistlerden oluşan 175 kişi Kürt illerinde gözlem için sahada olacaklar.”

HEYETLERİN GÖZLEMLERİ KAMUOYUNA DUYURULACAK

Çimen, HDP Avrupa Temsilciliği olarak seçim gözlem heyetleri ile temas halinde olduklarını belirterek şunları söyledi: “HDP Genel Merkezi, Yeşil Sol Parti, gazeteciler ve siyasetçilerle de görüş alışverişinde bulunarak www.hdpeurope.eusitesinde canlı blog aracılığı ile güncelleyerek kamuoyunu aktaracağız.”

ULUSLARARASI RESMİ SEÇİM GÖZLEMİ HEYETLERİ

Uluslararası Seçim Gözlemi AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (ODIHR), AGİT Parlamenter Asamblesi (OSCE PA), ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (PACE) ortaklaşa yürüttüğü bir görev. Gözlem heyetinde toplam 403 gözlemci bulunuyor ve bunların 264’ü DKİHB tarafından görevlendirilen uzman, kısa-dönem ve uzun-dönem gözlemci. 101’i ise AGİT Parlamenter Asamblesi ve 38’i de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından görevlendirildi.