Yurt dışında oy verme işlemi başladı: Yeşil Sol'dan sandıklara çağrı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışı ve gümrüklerde oy kullanma işlemi başladı. Yeşil Sol Parti, halkı sandıklara çağırdı.

Türkiye ve Kuzey Kurdistan'da 28 Mayıs Pazar cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylaması yapılacak. Yurt dışı temsilcilikler ve gümrük kapılarında ise oy verme işlemi başladı. Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 28 Mayıs seçimi için 73 ülkedeki 151 temsilcilikte 167 noktada sandık kuruldu. Yurt dışında 3 bin 461 sandık kuruldu. Seçmenler, Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında tercih yapacak.

OY VERİLECEK YERLER VE SAATLER

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi 24 Mayıs'a kadar sürecek. Temsilcilikler dışında oy kullanmak isteyenler ise gümrüklerde 28 Mayıs saat 17.00'ye kadar oy verebilecek. Dış temsilciliklerde oy verme işlemi, o temsilcilik için ilan edilen tarih aralığında hafta içi ve hafta sonu yerel saatle 09.00 ile 21.00 arasında, başkonsolosluklara bağlı şehirlerde ise yerel saatle 09.00 ile 18.00 arasında yapılabilecek. Yurt dışı seçmenler, belirlenen temsilciliklerin herhangi birinde veya sandık kurulan herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabilecek, bu işlem için randevu alınmasına gerek olmayacak.

İLK TURDAN SONRA 18 YAŞINI DOLDURANLAR DA OY KULLANACAK

Yine 29 Mayıs 2005 tarihinden önce doğmuş olanlar, yani ilk turdan sonra 18 yaşını dolduranlar, ikinci turda oy kullanabilecek.
Bu seçmenlerin Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi internet sitesinden yurt dışı seçmen kütüğündeki kaydını kontrol etmesi gerekiyor.
Kaydı bulunmayan seçmenin konsolosluk bölgesine giderek yurt dışı seçmen kütüğüne kaydını yaptırması şart.
Yurt dışındaki oyların Türkiye'ye getirilmesi ise birinci turdaki süreçle benzer olacak.
Diplomatik kurye beraberinde Türkiye'ye getirilecek oylar, 28 Mayıs'ta sandıkların kapanmasının ardından diğer oylarla birlikte sayılacak.

AVUSTRALYA'DA 2. TUR HEYECANI

Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2. tur oylamasının başladığı Avustralya’nın başkenti Sydney’de Yeşil Sol Parti Seçim Koordinasyonu'nun verdiği bilgilere göre seçmenlerin yoğun katılımı söz konusu. İlk gün Yeşil Sol Parti adına üç itiraza yetkili kişinin ve üç de müşahidin sandık başında olduğunu belirten koordinasyon üyeleri, “Salı ve Çarşamba günlerinden itibaren kitleyi sandığa taşıma için çalışmalar yaptık. Üç noktadan seçmenleri taşımak için araç ayarladık. Her noktada 10 araç ayarladık ve konvoy halinde her noktadan 50 kişiyi taşıyoruz. Halkın yoğun ilgisi var. İlk gün 1250 kişi oy kullandı. Ayrıca Melbourne’de de durum benzer” açıklamasında bulundu.

MARSİLYA

Marsilya’da ikinci tur seçimi için ev, kıraathane, iş yerleri bir bir ziyaret ediliyor, halkı sandıklara taşımak için aralıksız çalışmalar devam ediyor.
İl, ilçe, köy komisyonları oluşturularak çalışmaya start verildi.

Marsilya'da kadınlar ve gençler, iş yerlerini, evleri ve kıraathaneleri ziyaret etti, "Yarım bıraktığımız işi tamamlayalım" mesajını verdi.

Marignane kentinde ise yine kıraathaneler, evler ziyaret edildi, Yeşil Sol Parti araç konvoyu oluşturuldu.

Yine düğünlerde konuşma yapılıp halk sandıklara çağrıldı.

ALMANYA'DA DA HALK SANDIK BAŞINDA: VİCDANININ SESİNİ DİNLE

Almanya'da Hamburg, Kiel, Flensburg başta olmak üzere çevre il ve ilçelerde oy kullanmak isteyen Türkiyeli ve Kurdistanlılar da sabahın erken saatlerinden itibaren Hamburg Konsolosluğu önünde kuyruk oluşturdu.

Konsolosluk önünde konuştuğumuz Gazeteci Adil Yiğit, demokrasi ve diktatörlük arasında bir seçim olduğunu belirtti, "Herkes, vicdanının sesine kulak vererek oy kullanmalı" dedi. Hamburg Alevi Toplumu temsilcisi Hüseyin Kayaturan da "Demokrasiden ve insan haklarından yana oy kullanalım. Oyumuzu Kılıçdaroğlu'ndan yana kullanalım" diye belirtti. Hamburg Sol Parti Milletvekili Metin Kaya ise "Hamburg'da yaşayan tüm halkımız rehavete kapılmadan ve sorumluluk bilinciyle hareket ederek oy kullanmalı. Elimizi taşın altına koyalım, mutlaka kazanacağız" diye konuştu.