Yüzyılı belirleyecek seçim bugün

Türkiye’de 21 yıllık AKP rejiminin ardından yeni bir dönemin kapısının açılması fırsatı olarak nitelendirilen seçimler bugün. Ülkede 61 milyona yakın seçmen sandık başına giderek cumhurbaşkanı ve meclis üyelerini belirleyecek.

Türkiye ve Kurdistan’da bugün 60 milyon 697 bin 843 seçmen sandık başına gidiyor. Beş yıllık bir süre için Cumhurbaşkanı ve 28’inci dönem Meclis üyelerinin belirleneceği seçim için kurulan 191 binden fazla sandıkta seçmenler 08-17 saatleri arasında oy kullanacak.

Ülkede 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk defa oy kullanacak. Cezaevlerinde ise tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü bulunan 53 bin 172 kişi de sandık başına gidecek.

Seçimlerde seçmenler üzerinde TC Kimlik No’su bulunan resimli ve resmi nitelikteki bir belgeyle oylarını kullanabilecek.

Seçmenlerin oy kullanmak için seçmen bilgi kağıdını getirmesi ise zorunlu değil.

Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayan seçmenler hangi sandıkta oy kullanacaklarını Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden öğrenebilecek.

Gümrüklerde de oy kullanma işlemi saat 17.00'a kadar devam edecek.

Yurt dışında kurulan sandıklardaki oy verme işlemleri ise geçtiğimiz Çarşamba günü sona ermişti. Oy kullanılan sandıklar Türkiye’ye getirilerek Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilmiş durumda.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN ÜÇ ADAY

Tüm gözlerin çevrildiği Cumhurbaşkanlığı seçiminde üç aday yarışıyor: Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan. Pusulada yer alan Muharrem İnce ise Cuma günü yaptığı bir açıklamayla Cumhurbaşkanlığı yarışından çekildiğini açıklamıştı.

Meclisteki sandalyeler için ise 24 siyasi parti ve 151 bağımsız aday yarışa girecek. Seçimde 5 ayrı ittifak listesi de yer alıyor.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), "Emek ve Özgürlük İttifakı" adı altına seçime giriyor.

"Millet İttifakı" ise CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ile Demokrat Parti’den oluşuyor.

AKP, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, "Cumhur İttifakı" adıyla seçime katılıyor. HÜDA PAR ise AKP listelerinden seçime giriyor.

SEÇİM YASAKLARI

Saat 17’de oy verme işleminin sona ermesinin ardından saat 18.00’a kadar seçim sonuçlarına ilişkin analiz ve sonuçların yayınlanması yasak. Saat 18.00’dan sonra ise YSK tarafından geçilen bilgiler yayınlanabilecek. Saat 21’den sonra ise sonuçlar medya organları tarafından yayınlanabilecek.

YSK, duruma bağlı olarak seçim sonuçları konusundaki yayınları 21.00'dan önce de serbest bırakabilecek.

Meclis üyeleri bugünkü seçimlerle belirlenirken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise ilk turda bir aday yüzde 50’den fazla oy almazsa seçimlerin ikinci turu 28 Mayıs’ta yapılacak.