15 Kasım’da dünya nüfusu 8 milyara ulaşacak

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı (DESA) dünya nüfusunun 15 Kasım’da 8 milyar kişiye ulaşacağı tahmininde bulundu.

DESA, dünya nüfusunun 15 Kasım’da 8 milyar insana ulaşacağı öngörüsünde bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Dünyadaki sekiz milyarıncı insanı beklerken, gezegenimize özen gösterme konusundaki ortak sorumluluğumuzun bir hatırlatıcısı ve birbirimize olan taahhütlerimizden hala nerede eksik kaldığımızı düşünmek için bir andır” dedi.

BM Genel Sekreteri, "Bu aynı zamanda çeşitliliğimizi kutlamak, ortak insanlığımızı tanımak ve yaşam süresini uzatan, anne ve çocuk ölüm oranlarını önemli ölçüde azaltan sağlık alanındaki ilerlemelere hayran kalmak için fırsattır” diye ekledi.

DESA dünya nüfusunun 1950’den bu yana en yavaş halini yaşadığını belirtirken, 2030’da dünya nüfusunun 8,5 milyar, 2050’de 9,7 milyar ve 2080’li yıllarda 10,4 milyar olmasını bekliyor. 2100 yılına kadar da 10,4 milyar civarında kalacağı tahmin ediliyor.

“Kalkınmış” olarak kategorize edilen birkaç gelişmiş ülkede doğurganlıkta net bir düşüş gözlemlenirken, BM departmanına göre, önümüzdeki on yıllarda beklenen nüfus artışı sekiz ülkenin yarısından fazlasında yoğunlaşacak.

Bunlar Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Etiyopya, Hindistan, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Tanzanya olarak sıralanıyor.

DESA, Hindistan nüfusunun 2023 yılında Çin’i geçerek dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesi haline geleceği öngörüsünde bulundu.

Dünya nüfusu 31 Ekim 2011’de 7 milyar insana ulaşmıştı.