2025 yılında milyarlarca insan kuraklıktan ciddi oranda etkilenecek

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir rapora göre 2025 yılına kadar 2 ila 4 milyar insan su sıkıntısını sürekli olarak çekmeye başlayacak.

BM Çölleşmeyle Mücadele Konvansiyonunun raporundaki kötümser tahminlere göre 4 milyara yakın insan susuzluktan etkilenecek ve yılın en az bir ayında kuraklık ciddi boyutlarda yaşanacak.

 

Bu rakamlar dünyadaki tarım alanlarının yüzde 71’inin, büyük şehirlerin de yüzde 47’sinin su sorunu çekeceğini ortaya koyuyor.

Su sıkıntısı sadece tarım üretimi ya da kanalizasyon altyapısı ve sağlık için sorun oluşturmuyor. Uzmanlar su sıkıntısının artmasının bölgesel çatışmalar ve siyasi gerilimlere neden olacağından endişeli.

BM raporunda konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer veriliyor:

“Küresel ısınma dünyanın birçok bölgesinde artan kuraklık ve su sıkıntısı risklerini arttıracak. Kuraklık bugün dünyadaki en zararlı doğal felaketlerden biri. Kuraklık bütün iklim bölgelerini etkilerken, kurak iklimler için tabii ki daha fazla tehdit oluşturuyor.

Şu anda birçok ülke, bölge ve topluluklar kriz yönetimi yöntemiyle kuraklık riskini idare etmeye çalışıyor. Bu konuya eğilmek için sağlıklı toprağın iyi bir su deposu olduğunu anlamamız gerek. Eğer toprak yorulmuşsa bu işlevini göremiyor. Tarım arazilerini iyi kullanmak ve nadas programlarını genişletmek kuraklık ve su güvenliği için hayati önem taşıyor.”

BM’ye göre nadas ve toprak rehabilitasyon programları hem kuraklık hem de biyoçeşitliliğin korunması için en ucuz yöntem.

Raporda 2020 yılı içinde Batı Avrupa, Doğu ve Orta Asya ve Güney Afrika’daki sellere de dikkat çekilerek buna karşın Avusturalya, Güney Asya, Latin Amerika, Kuzey Amerika’nın batı bölgeleri ve Sibirya’da ise kuraklık yaşandığına vurgu yapıldı.

Bir taraftan kuraklık sorunu yaşanırken diğer taraftan Dünya nüfusunun 6,9 milyara ulaşması nedeniyle artan gıda talebi söz konusu.

2050 yılında 9 milyarı geçmesi beklenen Dünya nüfusunu beslemek için kuraklığa karşı çok daha etkin mücadele verilmesi şart.