2050’de 5 milyarı aşkın kişi su sıkıntısı yaşayabilir

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) 2020 yılında 5 milyarı aşkın kişinin suya erişimde zorluklar yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler’e bağlı DMÖ yayınladığı yeni raporunda giderek artan su sıkıntısına dikkat çekti.

Raporda 2010 yılında en az bir ay boyunca 3,6 milyar kişinin yeterli miktarda suya erişemediği hatırlatıldı.

Rapora göre 2050 yılında suya erişim zorluğu yaşayanların sayısı 5 milyarı aşacak.

DMÖ, yeryüzü, yeraltı, toprağın nemliliği, kar ve buzulları hesaba katarak son 20 yılda toprakta su stokajının yılda bir santimetre azaldığını belirtti.

En önemli kaybın Antarktika ve Groenland’da yaşandığını ifade eden DMÖ, ama aynı zamanda “Genellikle su tedarikini sağlayan daha alçaktaki çok kalabalık nüfuslu kalabalık alanlarda da kayda değer kayıplar olduğuna” vurgu yaptı.

Rapor, bu kayıpların "su güvenliği için önemli sonuçları" olduğunu, özellikle "kullanılabilir ve mevcut tatlı suyun, Dünya'daki mevcut suyun sadece yüzde 0,5'ini temsil ettiğine” işaret etti.

Rapora göre aynı zamanda, son yirmi yılda suyla ilgili tehlikeler arttı: 2000 yılından bu yana, sel kaynaklı afetlerin sayısı önceki yirmi yıla kıyasla yüzde 134 arttı, ancak kuraklıkların sayısı ve süresi de aynı dönemde %29 arttı.

Sellerden kaynaklanan ölümlerin ve ekonomik zararların çoğu Asya'da meydana gelmekle birlikte, kuraklık Afrika'da en fazla can kaybına neden oluyor.

DMÖ, hem kaynakların daha iyi yönetilmesine izin veren sistemlere hem de erken uyarı sistemlerine yatırım yapmanın esas olduğunu kaydediyor. Raporda "Bu hizmetler, sistemler ve yatırımlar henüz yeterli değil" diye ekliyor.