‘252 milyon yıl önceki CO2 emisyonlarındaki patlama dünyayı yaşanmaz hale getirdi’

Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, 252 milyon yıl önce CO2’nin emisyonlarındaki bir patlama, dünyayı yaşanmaz hale getirmiş ve türlerin yüzde 90’ından fazlasını yok etti.

Amerikan Bilimler Akademisi'nin dergilerinden biri olan PNAS’ta 6 Eylül günü yayınlanan bir araştırmaya göre sera gazı olan CO2’nin, dünyadaki en korkunç ekolojik felaket Permiyen-Triyas döneminin yok olmasında büyük bir sorumluluğu olduğunu belirtiyor.

Dünyada 252 milyon yıl önce, Sibirya Tuzaklarındaki bir volkanik patlamanın, başta volkanik kökenli olmak üzere CO2 emisyonlarında önemli bir artışa neden olduğu bilgisi paylaşıldı. CO2 emisyonlarındaki artış daha sonra hava ısısının 15 derece artmasına, dünyayı yaşanmaz hale getirmesine ve okyanusların asitlenmesine sebep olduğu bilgisinin de verildiği çalışmada bu durumun deniz türlerinin yüzde 96'sı ve karasal türlerin yaklaşık yüzde 75'ini gezegenden sildi.

Bu durum, Permiyen-Triyas krizini “tüm yok oluşların anası” olarak nitelendirdi.

500 milyon yıl içinde, dünya jeolojik olarak kısa bir süre içinde çok sayıda türün ortadan kaybolması olarak tanımlanan beş yok oluş yaşadı.

Tabii bunların hepsi atmosferdeki sera gazlarındaki artışla ilgili değil. Yoğun buzul çağı, volkanların uyanması veya 65 milyon yıl önce tüm dinozorları yok edecek olan göktaşı da dönemlere son verdi.

252 milyon yıl önce üçüncü ve en büyük kitlesel yok oluş gerçekleşti. Okyanuslar ölü bölgeler haline gelirken, su bitkilerinin ve hayvanların ayrışması, canlıları boğan zehirli gaz bulutlarını oluşturdu.

100 bin yıldan daha kısa bir sürede biyolojik çeşitliliğin neredeyse tamamı yok oldu.

Havanın daha da ısınmasına ve okyanusların asitlenmesine neden olan CO2 emisyonlarını günümüzdeki iklim krizinin sonuçlarıyla ilişkilendirilebilir.

Permiyen-Triyas klimatologlar tarafından tahmin edilen iklim değişikliği olma özelliğini taşıyor. Sanayi öncesi dönemden bu yana canlılar dünyaya 400 milyar ton CO2 saldı.