İHD’den Şemdinli’deki yangına ‘müdahale’ çağrısı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, Şemdinli’de giderek yayılan orman yangınına karşı “acil müdahale” çağrısında bulundu.

İHD yaptığı açıklamada “Dersim’den sonra Şemdinli’de başlayan yangın için gerekli müdahaleler yapılmıyor” tepkisinde bulundu.

İHD, “Bölge halkının geçim kaynakları olan toprakların tehlikede olması demek, yaşam haklarını tehlikeye sokmakla beraber ekonomik anlamda da halkı derin bir girdaba sokacaktır. Bununla beraber doğanın dengesinin bozulması ve toprakların verimsizleşerek yok olması tehlikesiyle de karşı karşıya kalınacaktır. Doğaya yönelik alınan her tedbir, insanlığa yönelik de alınmış bir tedbirdir” diye ekledi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Nehrî (Bağlar) köyünün Begirdî (Güzelkaya) ve Gerket (Zorgeçit) mezraları kırsalında orman yangını, 1 Eylül günü başladı. Türk devletinin herhangi bir müdahalede bulunmadığı yangın, köylüler tarafından söndürülmeye çalışılıyor.

Bitlis’te Ava Weqfê bölgesinde 30 Ağustos’ta başlayan yangın ise önemli oranda kontrol altına alındı. Yoğun tepkiler üzerine yangına havadan müdahale edildi.  

Mutki ilçesine bağlı Hürmüz (Ağaçköprü) köyüne kadar ulaşan bu yangında en az 20 hektarlık alan kül oldu. Boz Dağı'nda yer yer rüzgarın etkisiyle alevlerin halen yükseldiği ifade ediliyor.