İki bin yıllık hurma ağaçlarını yeniden diriltti

İsrail’de kadın bilim insanı Sarah Sallon, arkeologların muhafaza ettiği eski tohumları yeşerterek, 2 bin yıllık hurma ağaçlarını yeniden diriltti.

Uzun bir süredir yok olduğu düşünülen Yahudiye palmiyesinin meyveleri İsrail’in güney ucundaki çölün ortasında yeniden canlandı. Sarah Sallon’un çabaları sonucu, 2 bin yıllık hurmaların tadına yeniden bakıldı.

Her şey 2004 yılında başladı. Önce doktor, sonra da botanikçi olan İngiliz-İsrailli Sarah Sallon, 2004 yılında İsrail Bar Ilan Üniversitesi'ndeki botanik arkeoloji bölümünün kapısını çalmasıyla başladı.

AFP’nin haberine göre Çin’de bulunan 500 yıllık lotus tohumların yeniden yeşermesi üzerine okumalardan etkilenen Sarah, Yahudiye palmiyesinin birkaç tohumunu elde etti. Bu tohumlar 1960’lı yıllarda Ölü Deniz dolayında keşfedilmişti.

70’li yaşlardaki Sallon, “Bana ‘sen delisin, asla gerçekleşmeyecek’ dediler” diye hatırlıyor.

Bin dolayındaki tohumdan beşini elde eden Sarah Sallon, sürdürülebilir tanım uzmanı Elaine Solowey’in de yardımıyla tohumları yeşertmeyi başardı.

Beş tohumdan sadece birisi yeşerdi. İkisi, ne kadar eski olduğunu doğrulamak amacıyla bilimsel araştırmalara tabi tutuldu.

Hannah adı verilen fidelerden biri daha sonra 2019 yılında uygun iklime sahip alanda dikildi. Bir yıl sonra, ilk meyvelerini verdi. Geçen Ağustos ayında ise 800 hurma toplandı. Bazıları yakında satışa sunulacak.