İlk gerçek kırkayak Avustralya'da keşfedildi

Avustralya'da binden fazla bacağı olan ilk gerçek kırkayak keşfedildi.

Kırkayakların birçok bacağı vardır. Bu canlının belirleyici özelliği, ne solucan ne de böcek olmasıdır.

Bununla birlikte, Latince bin (mille) ve fit (pes) kelimelerinden türetilmiş bir isme rağmen, şimdiye kadar 750'den fazla bacağı olan kırkayak bulunamadı.

Bilim insanları, binden fazla bacağı olan -tam olarak bin 306- ve dünyadaki herhangi bir canlının en fazla bacağına sahip ilk kırkayak keşfettiler. Batı Avustralya'da maden arama için oluşturulan bir sondaj deliğinde yerin 60 metre altında yaşarken bulundu.

9,5 cm uzunluğunda ve 1 mm genişliğindeki gözü olmayan omurgasız, 330 vücut parçasına, antene, besleme için bir gagaya ve koni şeklinde bir kafaya sahip.

Virginia Tech'deki entomoloji bölümünde doçent olan Paul Marek, "Sanki bir gömlekten 7,5 cm’lik beyaz bir iplik çekmişsiniz (ama bin 306 bacağı vardı)" dedi.

Marek, bu kadar küçük bir yaratığın bacaklarını saymak için epey çabalamış. Hiçbir uzvun kaçırılmadığından veya iki kez sayılmadığından emin olmak için, Adobe Illustrator'da kıvrılmamış kırkayakların yüksek çözünürlüklü bir görüntüsünü kullanarak her 10 bacaklı segmenti renkle kodlamış.

Perşembe günü Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarı Marek, "Üç kez saydım ve yaklaşık 1 saat sürdü" dedi.

Bu yeraltı habitatları, yeraltı suyunun filtrasyonunda ve çevresel toksinlerin taranmasında ekolojik öneme sahipler. Araştırmacılar, yeraltı habitatını korumak için bu bölgedeki madenciliğin etkisini en aza indirmeyi öneriyor.