İnsan kaynaklı CO2 artışının doğada benzeri yok

Mevcut durumda atmosferde insan faaliyetlerinden kaynaklı olarak yaşanan CO2 artışının, doğal kökenli bir benzerinin olmadığı kaydedildi.

Bern Üniversitesi tarafından yürütülen uluslararası bir araştırmaya göre, atmosferde insan faaliyetlerinden kaynaklı CO2 artışı, son küresel ısınmalar sırasında yaşanandan altı kat daha önemli ve on kat daha hızlı.

Araştırmacılar, Science dergisinde yayınlanan bilimsel çalışma kapsamında Antarktika'da gelen buz örnekleri üzerinde yeni ölçümler yaptı.

Bu sayede, son 800 bin yıl içerisinde bir birini takip eden buzul ve buzullar arası olaylar sırasında atmosferin bileşimi yeniden oluşturuldu.

Bernli bilim insanları 2008 yılında da, daha önceki dönemlerde CO2 yoğunlaşmasının net bir şekilde bugünden daha az olduğunu ortaya koymuşlardı.

Yeni araştırmada bu sera gazının hızlı artışının mevcut iklim sistemimizin bir karakteristik özelliği olduğuna vurgu yapılıyor.

Artış her zaman Groenland veya Antarktika'daki buzulların erimesinin okyanustaki dolaşımı kayda değer bir şekilde aksattığında ortaya çıkıyor. Ancak mevcut artışın önceki dönemleri aştığı kaydediliyor.

Araştırmanın yazarlarından Nehrbass-Ahles, "Atmosferdeki bu doğal CO2 artışları, son on yılda insan kaynaklı gelişmeden on kat daha yavaş gerçekleşiyordu" dedi. Ayrıca araştırmacıların tespit ettiği günümüzdeki artışın miktarının da önceki dönemlerden altı kat daha büyük olduğu vurgulandı.