İnsani aktiviteler yaban hayvanlarının üçte ikisini yok etti
İnsani aktiviteler, son 50 yılda dünyadaki yaban hayvanlarının yüzde 70’ine yakınının yok olmasına neden oldu.
İnsani aktiviteler, son 50 yılda dünyadaki yaban hayvanlarının yüzde 70’ine yakınının yok olmasına neden oldu.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) adlı çevreci kuruluşun yayınladığı rapora göre, insan faaliyetleri nedeniyle son yarım yüzyılda yaban hayvanların sayısında büyük bir düşüş yaşandı. Raporun hazırlanması aşamasında dünya genelindeki 4 bin civarındaki omurgalılar türünden 21 bin hayvan popülasyonu incelendi.
WWF’ye göre, 1970-2016 orasında dünyadaki yaban hayvanların yüzde 68’i yok oldu. Bunun en önemli nedeni olarak da yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarının insanlar tarafından yok edilmesi gösterildi. Raporda, özellikle tarım amaçlı orman veya doğal alanların gasp edilmesiyle hayvanların doğal yaşam alanları sınırlandırıldı ve bu da kıyıma neden oldu.
2014’E KADAR KAYIP YÜZDE 60’DI
Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, en son 2018 yılında yayınlanan ve 1970-2014 yılları arasını kapsayan raporla aradaki fark oldu. Son raporda 1970-2014 yılları arasındaki yabani hayvan türlerinin popülasyonundaki düşüşün yüzde 60 olduğu ölçülmüştü. Yani aradan geçen iki yılda yüzde 8’lik bir artış daha kaydedildi.
Tatlı su hayvanlarındaki kaybın büyüklüğüne değinilen raporda, balık, kuş, amfibiye (iki yaşamlılar) veya memeli türlerinde kaybın yüzde 84’ü bulduğu bilgisi verildi. Orta Amerika’daki tropikal bölgelerde yaban hayvanlarının yüzde 94 oranında azalması da birçok bölgenin daha fazla etkilendiğini gösteriyor.
İNSANLIK BİYOLOJİK BÜTÇE’SİNİ TÜKETİYOR
Raporda son 50 yılda dünya nüfusundaki büyük artışın yanı sıra giderek daha fazla tüketilmesi ve ticarette yaşanan katlanmanın doğal yaşama pahalıya mal olduğu vurgulandı. İnsanlığın yeryüzünün kendini yenileyerek ona sunabileceği kapasitenin çok üstünde ürün tükettiğine işaret edilen raporda, “İnsanlık artık her yıl ‘biyolojik bütçesinin’ sınırlarını geçiyor” denildi.
KALANLARIN BEŞTE BİRİNİ KÜRESEL ISINMA YOK EDECEK
Tarımsal faaliyetler, yoğunlaşan habitat ve altyapı inşaatları nedeniyle doğal alanların azalmasının ‘doğaya ağır maliyeti olduğunun’ altı çizilen raporda, ormanlık alanların azalmasının tek tehlike olmadığına dikkat çekildi.
Raporda küresel ısınmanın olası etkilerine de yer verilirken, şimdiye kadar yok olmamış yabani hayvan türlerinin de önümüzdeki on yıllarda küresel ısınmanın etkilerine maruz kalacağı belirtildi. Raporda, yaban hayvanlarının en az beşte birinin bu yüzyılın sonuna kadar doğal alanlarının kaybolması nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya olduklarına yer verildi.