İran rejimi halka karşı ‘zaferini’ ilan etti!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, benzin zammına karşı yapılan gösterilere karşı “zafer” ilan etti. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney ise “düşmanı püskürttük” dedi.

Ruhani, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada “Halkımız bir çok vesileyle düşmanların komplolarına karşı zaferle çıktı ve bir kez daha, düşmanın güvenliğe karşı komplosu olan ayaklanmalar karşısında halkımız tamamen zaferle çıktı” dedi.

Ruhani, “Sokaklara çıkan anarşistlerin sayısı azdı” derken, “Bu anarşistler organizeydi, silahlıydı” iddiasında bulundu. Cumhurbaşkanı, gösteriler için “bölgenin reaksiyoner güçleri, Siyonistler ve Amerikalıların komplosu” olduğunu öne sürdü.

Gösterilere karşı organize edilen hükümet yanlısı eylemleri övgüyle anlatan Ruhani, bu eylemlerin bir çok kentte spontane geliştiğini savundu.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de Salı akşamı yaptığı açıklamada “düşmanı püskürttüklerini” söyledi. Hamaney, yaşananların halktan gelmediğini, "bir güvenlik sorunu" olduğunu ifade etti. 

Gösteriler, Cuma günü benzine getirilen sürpriz zammın ardından aynı günün akşamı başlamıştı. Yetkililer 5 kişinin öldüğünü öne sürerken bunların 4’ünün güvenlik gücü mensubu, birinin sivil olduğunu iddia ediyor. Oysa Uluslararası Af Örgütü’ne göre 100’ü aşkın sivil öldürüldü. BM de onlarca kişinin öldürülmüş olmasından endişe ediyor.