İsveç'te iklim için 500 kilometre pedal çevirdiler

Onu aşkın çevre örgütünün 27 Ağustos günü başlattığı kampanya kapsamında bir grup çevre aktivisti, 500 kilometrelik yolu pedal çevirerek Stockholm'e ulaştı.

Çevreci örgütler, son iki haftadır İsveç'in başkenti Stockholm ile Lysekil ve Göteborg kentlerini eylem alanlarına çevirdi.

Extincion Rebellion (Yokoluş İsyanı) adlı çevre örgütü, İsveç'in başkenti Stockholm'de çevrenin korunması talebiyle eylemler düzenlendi.

27 Mayıs günü Stockholm il merkezinde bir araya gelen Extincion Rebellion adlı örgütün üyeleri, Stockholm'de dört gün sürecek olan eylemleri başlattı.

Kadın ve erkeklerden oluşan koro, kent merkezindeki Hötorget Meydanı'nda halkı iklim değişikliğinin sonuçlarına dikkat çeken şarkıları söyledi. Bir süre kent merkezinde turlayan, tepeden tırnağa kırmızılar giyen ve tamamı kadınlardan oluşan Red Rebels meydana gelerek korocularla birlikte eylem gerçekleştirdi.

YAŞAYAN HERŞEY İÇİN İSYAN

Belediye binası ve Stockholm’ün en büyük caddelerinde gerçekleştirdikleri eylemlerde “Yaşayan Herşey İçin İsyan” parolasıyla araç trafiğini durdurdu.

Aktivistler, Stockholm’ün en merkezi köprülerinde oturma eylemleri yaptı. Taşıtların geçişini engelleyen eylemcileri polis köprülerden uzaklaştırdı. Extincion Rebellion üyeleri, parlamento binası önünde de eylem yaptı. 40 civarında aktivist kendilerini parlamento binasına tutkalla yapıştırdı.

Dün akşam saatlerinde Stockholm’ün Skärholmen semtinde bir araya gelerek il merkezindeki Hornstull Metro İstasyonu'na yürüdü. Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin gençlik örgütü SSU üyesi grup, nöbeti bugün Fridays for Future devretti. Grup üyesi iki genç Sofia ve Andreas, Horstull'dan bisikletliler eşliğinde 4,3 kilometrelik yolu koşarak Stockholm il merkezinde bulunan Çevre Bakanlığına geldi.

Çevrenin korunması için alınacak önlemleri içeren mektubu Başbakan Yardımcısı ve Çevre Bakanı Isabella Lövin'e teslim etti. Mektupta hükümetin Preem'in Lysekil ilindeki rafinerisini büyütme girişimine karşı çıkması da isteniyor.

ATIKLAR DÜNYANIN HER TARAFINDAKİ İNSANLARA ZARAR VERİYOR

ANF'ye eylemleri hakkında açıklamalar yapan bisikletlilerden Cilla Holm, çevre için etkinliklerin geçtiğimiz hafta Lysekil'de başladığını ve 2 hafta içinde ona yakın çevre örgütünün İsveç'in değişik yerlerinde iklimin korunması için etkinlik ve eylemler gerçekleştirdiğini söyledi.

Lysekil'de çevrecilerin taleplerini içeren bir termosa yerleştirdikleri mektubu 27 Ağustos günü yola çıkardıklarını ve 20 civarında ilden geçtikten sonra bugün Çevre Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Isabella Lövin'e teslim edeceklerini belirtti.

Preem'in İsveç'te çevreye en fazla zehirli gaz yayan şirket olduğunu söyleyen Holm, “Paris Sözleşmesi’nin yasaklanmasını istemesine rağmen şirket fosil yakıta yatırım yapıyor. Arazi ve Çevre Mahkemesi, Preem'e tesislerini büyütmesi için onay verdi. Şirket, biz bu işi yapmazsak başkaları yapacak diyor. Biz aynı gezegende yaşıyoruz ve rafineriden çıkan atıklar dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın herkese zarar veriyor. Bunun mantıki bir açıklaması olamaz” dedi.

Bazı insanların şirketlerin atıklarını görmezden gelmelerine rağmen aralarında doktor, avukat, hemşirelerin de bulunduğu pek çok kişinin sadece kendilerini düşündüklerinden değil çocukları ve torunlarını düşündükleri için çevre hareketi içinde yer aldıklarını söyledi.

YENİLENEBİLİR ENERJİLERE YÖNELMEK GEREKİR

Holm, İsveç Hükümetinin Preem'e yönelik tutumunu nasıl karşıladığı sorusunu şöyle yanıtladı:

“Hükümetin duyarlı davranacağını ve Preem'in tesislerini genişletme planlarına hayır diyeceğini umuyorum. Şimdi hükümetin bunu yapma şansı var. Hükümetin böylesi bir şeyi yapmasının kolay olmadığını ve güçlüklerle karşılaşacağını biliyorum. Ama bunu yaptığında uzun vadede halkın desteğini alacaktır. Bugün gazetelerde çevreyi savunan çok iyi makaleler yayınladı. Yenilenebilir enerjilere yönelmek gerekir. Deniz araştırmalarını yapan bilim insanları eski model rafinerin yapılmasına karşı çıkıyor.”

Mektubu Çevre Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Isabella Lövin'e teslim eden çevreciler, eylemlerini şarkılar söyleyerek sonlandırdı.