İzlanda'da havadan karbon yakalayan dünyanın en büyük makinesi açıldı

Operatörler, Orca tesisinin her yıl havadan 4 bin ton CO2 emebileceğini ve mineralize edilmek üzere toprağın derinliklerine enjekte edebileceğini söylüyor.

Atmosferden karbondioksidi çekmek için büyük bir yeni tesis, Çarşamba günü İzlanda'da faaliyete başladı. Projenin arkasındaki şirketler yaptığı açıklamada, havadaki karbondioksidi (CO2) emmek ve onu kayaya dönüştürmek için tasarlanmış dünyanın en büyük tesisinin çalışmaya başladığını söyledi.

İzlandaca "enerji" anlamına gelen "orka" kelimesinden türetilen Orca adını taşıyan tesis, her biri nakliye konteynerine benzeyen iki metal kutudan oluşan dört üniteden oluşuyor.

4 BİN TON CO2 ÇEKECEK

İsviçreli Climeworks ve İzlandalı Carbfix şirketleri tarafından inşa edilen tesis, kapasiteyle çalıştığında her yıl havadan 4 bin ton karbondioksit çekecek.

ABD Çevre Koruma Ajansı'na göre bu, yaklaşık 870 arabadan kaynaklanan emisyonlara eşit. 

DÜNYAYI SIFIR KARBON HALİNE GETİRMENİN ANAHTARI

Birçok iklim uzmanı, havadaki karbondioksidi emme çabalarının, önümüzdeki on yıllarda dünyayı sıfır karbon haline getirmenin anahtarı olacağını söylüyor.

HEDEF İÇİN HER YIL BİR MİLYAR TON ÇEKİLMESİ GEREKİYOR

Uluslararası Enerji Ajansı'nın bu yılın başlarındaki tavsiyelerine göre, 2050 yılına kadar, insanlığın nötr karbon hedeflerine ulaşmak için doğrudan hava yakalama teknolojisi aracılığıyla her yıl atmosferden yaklaşık bir milyar ton CO2 çekmesi gerekecek. İzlanda'daki tesis, yılda sadece 4 bin tonu yakalayabilecek . Bu, gerekli olanın sadece küçük bir kısmı, ancak onu inşa eden şirket olan Climeworks, verimlilik arttıkça ve maliyetler azaldıkça hızla büyüyebileceğini söylüyor.

ATIKTAN FAYDALANILABİLECEK

Güneybatı İzlanda'daki çorak bir lav platosunda bulunan karbon yakalama tesisinde, karbondioksidi toplamak için, içinde filtre malzemesi bulunan bir toplayıcıya hava çekmek üzere insan boyundaki fanlar kullanılıyor. Filtre malzemesi CO2 ile doldurulduktan sonra toplayıcı kapatılıyor ve CO2'yi malzemeden salmak için sıcaklık yükseltiliyor, ardından yüksek konsantrasyonlu gaz toplanabiliyor. CO2, daha sonra suyla karıştırılıyor ve mineralize olduğu yakındaki bazalt kayaya bin metre derinlikte pompalanıyor.

CO2'yi toprağa pompalamak, onu bertaraf etmenin sadece bir yolu. Aynı zamanda farklı kullanımlara da yol açabiliyor. Enerji şirketleri, yakıt yapmak için karbondioksiti hidrojenle karıştırabilir. Çiftçiler onunla bitkilerini besleyebilir. Gazlı içecek üreticileri, bunu içeceklerini gazlamak için kullanabilir.