AB’de tek kullanımlık plastik ürünler yasaklandı
Bugünden itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde tek kullanımlık plastik ürünlerin satımı yasaklanıyor.
Bugünden itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde tek kullanımlık plastik ürünlerin satımı yasaklanıyor.
Avrupa Birliği’nde (AB) bugünden itibaren tek kullanımlık plastik tabak, kaşık, çatal, kulak çöpü, plastik poşetler vb. satımı 2018 yılında kabul edilen yasa çerçevesinde yasaklanıyor.
Teoride üye ülkelerin yasayı ülkelerde parlamento gündemine getirerek, oylaması gerekiyordu. Fransa, Almanya parlamentoları yasayı onaylarken, İspanya hala gündemine getirmedi ve 2022’den önce olması da planlanmıyor.
Yasa, bütün tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanmasını sağlamıyor. Ancak, plastik tabak, kaşık, bıçak, çatal, kahve bardakları, balon çubukları, kulak çöpleri, oxo bozunur poşetleri kapsıyor. Aynı zamanda restoranlarda yemek verilen polyesterden yapılmış hafif frigolitleri de kapsıyor.
Tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması ilk aşama olarak değerlendiriliyor. İkinci aşamada ise plastik ürünlerinin kullanımının azaltılması hedefleniyor.
Plastik şişeler için ise yüzde 90 geri dönüşüm planlanıyor. 2025 yılına kadar plastik şişelerin yüzde 25’i geri dönüşmüş plastiklerden üretilecek. 2030 yılına kadar ise bütün şişelerin geri dönüşmüş plastiklerden üretilmesi planlanıyor.
Aynı zamanda alternatifi olmayan ıslak mendil, plastik filtresi olan sigaralar veya tampon için de bir değişiklik öngörülmüyor. Ancak burada kullanıcıları “çevreye zarar veriyor” biçiminde uyarıcı etiketler yerleştirilecek ve nasıl çöpe atılması gerektiği konusunda da bilgilendirme yapılacak.
Dünya Hayvanları Koruma Derneği (WWF), tedbir alınmadığı taktirde 2030 yılına kadar çöpün oranının yüzde 41 artacağı, okyanuslardaki plastik çöp oranının da 300 milyon tona ulaşabileceği uyarısında bulunuyor.