ABD’de 23 türün nesli tükendi

ABD’li yetkililer, fildişi gagalı ağaçkakan dahil 23 türün neslinin tükendiğini ilan etti. Kaybolmaların ardındaki faktörler arasında alabildiğine betonlaşma, su kirliliği, ağaç kesimi ve istilacı türlerin rekabeti yer alıyor.

Yaban hayatı yetkililerinin bir bitki veya hayvandan ümidini kesmesi nadir görülen bir hareket, ancak hükümet bilim insanları bu 23 türü bulmak için çabalarını tükettiklerini söylüyor. İklim değişikliğinin ve diğer etkilerin  bu tür kaybolmaları daha yaygın hale getirebileceği konusunda uyarıyorlar. 

Güneydoğu ABD'de bir tatlı su midyesi olan yassı domuz tırnağı gibi diğerleri de doğada yalnızca birkaç kez tanımlandı ve bir daha asla görülmedi; yani bir isim aldıklarında varlıklarını kaybettiler.

HER DURUMDA İNSAN, NİHAİ NEDENİ

Kaybolmaların ardındaki faktörler çeşitlilik gösteriyor: Alabildiğine betonlaşma, su kirliliği, ağaç kesimi, istilacı türlerin rekabeti, tüyleri için öldürülen kuşlar ve özel koleksiyoncular tarafından yakalanan hayvanlar… Her durumda insan, nihai nedeni.

Dün yapılan açıklamada paylaşılan başka bir şey: 1960'lardan başlayarak nesli tükenmekte olan türler listesine eklendiğinde 23'ünün hepsinin en azından hayatta kalma şansının düşük olduğu düşünülüyordu. Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası'nın imzalanmasından bu yana neredeyse yarım yüzyılda nesli tükenme nedeniyle daha önce yalnızca 11 tür kaldırıldı. 

ŞU ANA KADAR DÜNYA GENELİNDE 902 TÜRÜN NESLİ TÜKENDİ

Dünya çapında 902 türün neslinin tükendiği belgelendi ancak gerçek sayının çok daha yüksek olduğu düşünülüyor. Çünkü bazıları hiçbir zaman resmi olarak tanımlanmadı ve birçok bilim insanı, flora ve faunanın şu anda tarihi hızın bin katı oranında yok olmasıyla birlikte dünyanın bir "yok olma krizi" içinde olduğu konusunda uyarıyor.

Öte yandan birkaç bilim insanı, dünkü duyuruya dahil edilen 23 türden bir veya daha fazlasının yeniden ortaya çıkabileceğini söyledi.

Bir zamanlar Amerika'nın en görkemli, ikonik kuşu ve güneydoğunun büyük yaşlı ormanlarının temsilcisi olarak görülen fildişi gagalı ağaçkakan için arama ve habitat koruma çabalarına milyonlarca dolar harcandı ancak başarılamadı. 

Dünya çapında yok oluşları izleyen İsviçre merkezli bir grup olan Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin üyesi olan Craig Hilton-Taylor, fildişi gagalı ağaçkakanları nesli tükenenler listesine koymuyor, çünkü kuşların Küba’da hala var olabileceğini savunuyor. 

Neslinin tükenmesinin erken ilan edilmesi durumunda istenmeyen, ancak zarar verici sonuçlar olabileceğini söyleyen Hilton-Taylor, "Birdenbire [koruma] parası artık orada değil ve sonra birdenbire onu yok olmaya sürüklüyorsunuz; çünkü ona yatırım yapmayı bırakıyorsunuz" dedi.

Federal yetkililer, nesli tükenme beyanının, yıllardır üzerinde hareket edilmeyen türler için önerilen durum değişikliklerinin birikmiş yığınını temizleme arzusundan kaynaklandığını söyledi. Hala iyileşme şansı olan türler için yerinde koruma çabaları için kaynakları serbest bırakacağını belirttiler.

1975'ten bu yana çoğu kel kartal, kahverengi pelikan ve kambur balina da dahil olmak üzere 54 tür iyileştirildi ve nesli tükenmekte olanlardan ayrıldı.

‘EKOSİSTEM SAĞLIĞINI DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ’

İklim değişikliği, türlerin iyileşmesini zorlaştırıyor. Türlerin halihazırda karşı karşıya olduğu tehditleri artıran kuraklık, sel, orman yangınları ve sıcaklık dalgalanmaları getiriyor.

Nasıl kurtarıldıkları da değişiyor. Artık tek tek kuşlar bir yana, tek tek türlere odaklanılmıyor. Yetkililer, şimdi daha geniş hedefin, orada yaşayan her türden türü artıran yaşam alanlarını korumak olduğunu söylüyor.

Hawaii'deki vahşi yaşam servisinden biyolog Michelle Bogardus, "Umarım bu zorluğun üstesinden geliriz. Tek taraflı olarak yok oluşları önleyecek kaynaklara sahip değiliz. Tüm bu tehditler göz önüne alındığında ekosistem sağlığı ve bunu nasıl sürdüreceğimiz konusunda proaktif olarak düşünmek zorundayız" dedi.