ABD ve Kanada’da aşırı sıcaklarda yüzlerce ölü

Kanada ve ABD’de aşırı nedeniyle yüzlerce ani ölüm yaşanırken, hastaneye yatırılanların sayısı ve orman yangınları arttı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Bu hafta kaydedilen sıcaklıklar emsalsiz. Ölümler oldu ve orman yangını riski tehlikeli derecede yüksek” dedi.

Trudeau’dan önce ABD Başkanı Joe Biden, demokrat ve cumhuriyetçi valilerle görüşme sırasında yaptığı açıklamada “İnsanlar acı çekiyor, çocuklar dışarıda oynayamıyor, yollar çatırdıyor” dedi. ABD’nin Pasifik kıyılarındaki eyaletlerinde mevcut durumda 36 orman yangını olduğu bildirildi.

Genellikle ılımlı hava sıcaklıları ve genellikle nemli hava koşullarına alışık olan ABD’nin kuzey batısında son günlerde rekor sıcaklar yaşandı. Hava sıcaklıkları pazartesi günü Portland’da 46.1 dereceye kadar çıktı.

Sınırın öte tarafındaki Kanada’da özellikle Vancouver bölgesinde hava sıcaklıkları 49,6 derece ile yeni bir rekor kırdı.  

Kanada meteoroloji servislerine göre aşırı sıcaklıkların hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Batı Kanada’nın Britanya Kolombiyası eyaletinde geçen hafta Cuma gününden bu yana en az 486 kişi ani bir şekilde hayatını kaybetti. Normal zamanlarda aynı dönemde yaşanan ölümlere kıyasla üç kat artış olduğu belirtiliyor. Bu ölümler aşırı sıcaklarla açıklanıyor.