Covid, çatışmalar ve iklim krizleri açlığı ağırlaştırdı
Açlık ve yoksulluğa karşı küresel hareket Oxfam, 2020 yılında 2019’a kıyasla açlığa yakın insanların sayısının altı kat arttığını belirtti.
Açlık ve yoksulluğa karşı küresel hareket Oxfam, 2020 yılında 2019’a kıyasla açlığa yakın insanların sayısının altı kat arttığını belirtti.
Oxfam tarafından yayınlanan rapora göre göre toplamda 155 milyon insan gıda krizi durumunda yaşıyor. Bu insanlar gıdaya erişimde güçlüklerle karşı karşıya bulunuyor.
155 milyon kişi "Fransa, Almanya ve Belçika'nın toplam nüfusu” ile eşdeğerde.
2019 ile kıyaslandığında, gıda krizi durumundaki insanların sayısı 20 milyon kişi artmış görünüyor.
Çatışmalar, Covid-19 ve iklim değişikliği gibi üç patlayıcı faktörün oluşturduğu kokteyli, yıl sonuna kadar "acil önlem alınmazsa" dakikada 11 kişiyi açlıktan öldürebilir. Oxfam’a göre bu da "dakikada yedi kişinin ölümüne yol açan salgından” daha kötü bir tabloya işaret ediyor.
Oxfam, çatışmaların "pandemiden bu yana açlığın ana nedeni olmaya devam ettiğini ve yarım milyondan fazla insanı kıtlığa yakın koşullara ittiğini” kaydetti.
Aşırı açlık noktalarının Afganistan, Yemen, Batı Afrika'nın Sahel bölgesi, Güney Sudan ve Venezuela olduğu belirtildi. Bu ülkelerde özellikle 2020'de durum daha da kötüleşti.
Raporda ifadelerine yer verilen Oxfam-Fransa tarım ve gıda güvenliği savunucusu Hélène Botreau, "Bugün krizlerin üst üste binmesine tanık oluyoruz: aralıksız çatışmalar, Covid-19'un ekonomik sonuçları ve panik yaratan bir iklim krizi. Tüm bu olaylar 520.000'den fazla insanı feci bir kıtlık durumuna itti" dedi.
Gıda krizinde olan 155 milyon insandan üçte ikisi, savaş veya çatışma halindeki bir ülkede yaşıyor.
Rapora göre buna, on milyonlarca insanı açlığa sürükleyen "koronavirüs pandemisi tarafından şiddetlenen” ekonomik şokların "büyük etkisi", ve iklim krizinin kötüleşmesi de eklendi.
Oxfam, "Kitlesel işsizlik ve ciddi şekilde kesintiye uğrayan gıda üretimi, dünya gıda fiyatlarında yüzde 40'lık bir artışa yol açtı, bu da on yılı aşkın bir süredir yaşanan en büyük artış” dedi.
Oxfam hükümetlerden özellikle "Birleşmiş Milletler'in insani yardım çağrısını tam olarak finanse etmelerini ve sosyal korumaya adanmış küresel bir fonu desteklemelerini", "çatışma alanlarında insani erişimi garanti altına almalarını ve açlığı artık bir savaş silahı olarak kullanmamalarını" istedi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Kurumu da pazartesi günü dünyadaki gıda güvenliğinin durumu hakkında bir rapor yayınlayacak.