Açlık Afrika’ya geri döndü
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından hazırlanan son ortak rapora göre açlığın tespit edildiği 23 yerin yarısından fazlası Afrika’da bulunuyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından hazırlanan son ortak rapora göre açlığın tespit edildiği 23 yerin yarısından fazlası Afrika’da bulunuyor.
FAO ve WFP’nin geçen cuma günü yayınladığı listede açlığın yaşandığı 23 ülke yer alıyor.
Listede özellikle Angola, Etiyopya, Madagaskar, Mozambik, Kenya, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Orta Sahel (Burkina Faso, Mali ve Nijer), Sierra Leone, Liberya, Somali, Sudan, Güney Sudan ve Çad yer alıyor.
Her iki BM kurumunun raporuna göre yakın zamanda açlık bölgeleri olarak en üst düzey alarmın verildiği ülkeler Etiyopya ve Madagaskar oldu.
Etiyopya, Tigray bölgesinde yaşanan yıkıcı çatışmalarla bağlantılı olarak acil yardım ile karşı karşıya bulunuyor. Bu ülkede yardıma ihtiyaç olanlara ulaşmanın halen çok zor olduğu belirtiliyor.
FAO ve WFP’nin tahminlerine göre 401 bin kişi eylül ayına kadar felaket olarak değerlendirilen bir duruma düşecek. 2011’de Somali’deki krizden bu yana böyle bir açlık düzeyi yaşanmamıştı.
Kıtlık Analiz Komitesi, birçok faktörü dikkate alarak dört senaryodan üçünde orta ile yüksek düzeyde kıtlık riskine dikkat çekiyor. Senaryolar arasında kıtlık riskinin kısa vadede (Temmuz ve Eylül arası) gerçekleşebileceği kaydediliyor.
Madagaskar’ın güneyinde ise son 40 yılın en kötü kuraklığı, gıda fiyatlarının artışı, kum fırtınaları ve temel mahsullere musallat olan haşerelerle birleştiğinde yıl sonuna kadar 28 bin kişiyi muhtemelen açlık koşullarına itecek.
DAKİKADA 11 KİŞİ AÇLIKTAN ÖLEBİLİR
9 Temmuz’da bir rapor yayınlayan açlık ve yoksulluğa karşı küresel hareket Oxfam, 2020 yılında 2019’a kıyasla açlığa yakın insanların sayısının altı kat arttığını belirtmişti. Rapora göre toplamda 155 milyon insan gıda krizi durumunda yaşıyor. Bu insanlar gıdaya erişimde güçlüklerle karşı karşıya bulunuyor. 2019 ile kıyaslandığında, gıda krizi durumundaki insanların sayısı 20 milyon kişi artmış görünüyor. Çatışmalar, Covid-19 ve iklim değişikliği gibi üç patlayıcı faktörün oluşturduğu kokteyli, yıl sonuna kadar "acil önlem alınmazsa" dakikada 11 kişiyi açlıktan öldürebilir. Oxfam’a göre bu da "dakikada yedi kişinin ölümüne yol açan salgından” daha kötü bir tabloya işaret ediyor.