Afrika Boynuzu’nda kuraklık nedeniyle 13 milyon kişi açlık tehdidi altında

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Kenya, Somali ve Etiyopya’da onlarca yıldır süren kuraklık nedeniyle 13 milyon kişinin ağır açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti.

WFP, Afrika Boynuzu’ndaki bu ülkelerde üç yıldır gerçek anlamda bir yağmur döneminin yaşanmadığını ve 1981’den bu yana bölgenin en kurak koşullarda olduğunu kaydetti.

Açıklamaya göre kuraklık ekinleri yok etti ve "anormal derecede" yüksek hayvan ölümlerine neden olarak, hayvancılık ve tarımla geçinen kırsal kesimdeki aileleri evlerini terk etmeye zorladı.

WFP’nin Doğu Afrika Bölgesel Müdürü Michael Dunford, su ve meraların nadir hale geldiğini ifade ederken, önümüzdeki aylar için ortalamanın altındaki yağış tahminlerinin sefaleti artıracağını kaydetti.

Dunford yazılı açıklamasında, “Tekrarlanan kuraklıklar Afrika Boynuzu’nu etkilerken ekinler mahvoldu, hayvanlar ölüyor” dedi.

Dunford, 2011’de Somali’de 250 bin kişinin kuraklığın yol açtığı açlık nedeniyle hayatını kaybettiği krizin tekrarlanmaması için acil insani eyleme ihtiyaç olduğu çağrısında bulundu.

Gıda yardımı, yetersiz beslenme oranlarının yüksek olduğu ve bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 13 milyon insanın aç kalma riskiyle karşı karşıya olduğu Kenya, Etiyopya ve Somali'nin kurak bölgelerine dağıtılıyor.

WFP’ye göre gelecek altı ay içerisinde acil ihtiyaçlara cevap olabilmek için 327 milyon dolarlık yardım gerekiyor.

2011 yılında yağışların olmayışı nedeniyle Kenya, Somali, Etiyopya, Cibuti ve Uganda’nın kurak bölgelerinde 1951’den bu yana en kurak yıl yaşanmıştı.

Uzmanlar, küresel ısınma nedeniyle aşırı meteorolojik olayların sıklığı ve yoğunluğunun arttığını düşünüyor. En ağır bedeli de Afrika ödüyor. Oysa Afrika, küresel ısınmaya en az katkı sağlayan kıta olarak biliniyor.