Amazon’daki ormansızlaşma rekor düzeye ulaştı

Brezilya'daki Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşma şubat ayında rekor düzeye ulaştı.

Brezilya uzay ajansı INPE'nin Deter izleme programından alınan görüntülere göre, 199 kilometrekarelik orman örtüsü yok oldu.

Bu, programın Ağustos 2015'te başlamasından bu yana bir şubat ayı için en yüksek düzeyi oluşturuyor.  Geçen yılın şubat ayı ile kıyaslandığında ise yüzde 62’lik bir artışla ormansızlaşma yaşandığı görülüyor.

Şubat ayının yağmur dönemi olması nedeniyle bu kayıp daha endişe verici olarak değerlendiriliyor.

Çevre örgütü Greenpeace'den Romulo Batista cuma günü yaptığı açıklamada, "Bu yılın ilk iki ayı, ormansızlaşma alanında rekor kırdı” dedi.

Batista iki ayda 629 kilometrekarelik alanın ormansızlaştığını belirtirken, geçen yılın aynı dönemine göre üç kat artış yaşandığına dikkat çekti.

Kayıtları 1988'de başlayan bir başka INPE izleme programı olan Prodes'e göre, 2022'nin Ağustos 2020 ile Temmuz 2021 arasında kaydedilen 13 bin 235 kilometrekarelik ormansızlaşma rekorunun aşılmasından endişe ediliyor.

Romulo Batista, "Bu saçma artış, Amazon'daki ormansızlaşma ve çevre suçlarıyla mücadele için mevcut yönetimin politikalarının eksikliğini gösteriyor” diye tepki gösterdi.

Korunan toprakları tarım işletmeciliğine ve madenciliğe açmak için baskı yapan aşırı sağcı Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon'da artan ormansızlaşma ve yangınlar nedeniyle uluslararası tepki görüyor.

Bolsonaro’nun 2019'da göreve başlamasından bu yana, Brezilya Amazon'daki ortalama yıllık ormansızlaşma, önceki on yıla kıyasla yüzde 75'ten fazla arttı.

Dünyanın en büyük sığır eti ve soya fasulyesi ihracatçısı Brezilya'da tarım arazilerini genişletmek için binlerce hektar orman yok ediliyor.