Amazonlardaki gasp ve yıkımda Amerikan yatırımlarının payı büyük 

Amazon ormanlarının ve yerli halkların yaşam alanlarının her geçen yıl daha fazla talan edilmesine neden olan tarım, madencilik ve enerji sektörlerindeki şirketlerin en büyük mali destekçisi olarak Amerikan finans kuruluşları gösteriliyor. 

Amazon Watch ile Brezilya Yerli Halklar Derneği (APIB) tarafından yayınlanan ortak rapora göre, ‘Dünyanın akciğerleri’ olarak tanımlanan Amazonların yok edilmesinde finans kuruluşlarının payı oldukça büyük. 

3 YILDA 18 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTILAR 

Rapora göre, Amerikan finans kuruluşları Amazonlardaki yıkımda rol oynayan tarım, enerji ve madencilik şirketlerine son 3 yılda en az 18 milyar dolarlık yatırım yaptılar. Bu şirketler başında BlackRock, Citigroup, JPMorgan Chase, Vanguard, Bank of America ve Dimensional Fund Advisors geliyor. 

Rapora göre, bu finans kuruluşlarının yatırım desteği sunduğu şirketler Amazonlarda hiçbir kural tanımadan faaliyetlerini yürütüyor ve ormanları yok ediyor. Rapora göre, Amazonlarda yaşayan yüzlerce yerli halk grubunun yaşamsal alanları talan edilirken, kanunlarca tanınmış hakları da ihlal ediliyor.       

İLLEGAL BİÇİMDE ELE GEÇİRİLİYOR 

Amazon Watch ve APIB raporunda işaret edilen şirketler arasında ise İngiliz-Amerikan ortaklığı olan tarım şirketleri Cargill ve JBS ile Eletronorte adlı enerji şirketi öne çıkıyor. Raporda, bu şirketlerin birçok alanı illegal biçimde ele geçirdiği ve kimi durumlarda yerlilere karşı şiddet uyguladıkları belirtiliyor. 

JBS adlı dünyanın en büyük et üreticisi şirketin örnek gösterildiği raporda, Uru-Eu-Wau-Wau ve Kayabi gibi Brezilya Amazonlarında yaşayan yerli halklara ayrılan rezerv alanları talan edildi. 

Vale adlı madencilik şirketi ise, kurallara uymayarak yerlilerin yaşam alanlarında bulunan birçok su havzasını kirletiyor. 

YERLİ REZERVLERİNDEKİ İŞGALLER YÜZDE 135 ARTTI 

Amazonları talan eden ve önemli miktarda Amerikan finans kuruluşlarının yatırımlarıyla desteklenen bu şirketler, yerlilere karşı saldırıların da artmasını beraberinde getiriyor. Rapora göre, geçtiğimiz yıl yerlilere yönelik saldırılar sonrasında gasp edilen topraklar bir önceki yıla oranla yüzde 135 artış gösterdi. Bu saldırılarda en az 7 yerli kabile lideri de katledildi.