AP seçimlerinde sosyal demokratların tarihi yenilgisi

23 Mayıs’ta başlayan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin en önemli ayağı bugün tamamlandı. Katılımın diğer yıllara göre yüksek olduğu seçimlerde Alman sosyal demokratlar yüzde 15’lik oranla tarihi bir yenilgi yaşadı.

Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede Perşembe gününden bu yana 500 milyona yakın seçmen sandık başına çağrıldı. Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 751 sandalyesi için milletvekillerinin belirleneceği seçimin ilk ayağı Hollanda ile İngiltere başladı ve 21 ülkede sandıkların kurulmasıyla sona erdi.

2014’teki seçimlere göre seçime katılımın bütün Avrupa çapında yüksek olması dikkat çekti. Katılım oranı AB’nin en kalabalık ülkeleri olan Almanya’da yüzde 43’ten yüzde 60’a, Fransa’da ise yüzde 35’ten yüzde 43’e yükseldi. Almanya’da ve bazı ülkelerde sandıklar kapanırken, Fransa’da ise oy verme işlemi saat 20’de sona erecek.

ALMANYA’DA SPD KAN KAYBETTİ, YEŞİLLER YÜKSELİŞTE

Alman televizyon kanalı ZDF’nin yayınladığı ilk sonuçlara göre Merkel hükümetinin ortakları oy kaybetti. Başbakan Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU)’nin oy oranı yüzde 30’tan yüzde 28’e düşerken, hükümetin diğer ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) cephesinde tarihi bir yenilgi yaşandı.

2014’te yüzde 27 oy alan SPD bu kez 15’te kaldı. Yeşiller Partisi ise şaşırtıcı şekilde yüzde 11 oy oranında artış sağlayarak yüzde 21’e çıktı. Böylelikle Alman siyasetinde Yeşiller, yıllardır sosyal demokratların elinde bulunan ikinci büyük siyasi güç koltuğuna da oturmuş oldu. Sol Parti ise yüzde 1,9 oy oranında oy kaybederek yüzde 5,5’e düştü. Sol Parti’nin AP 5 veya 6 sandalye sahip olması bekleniyor. Sol Parti’nin liste başı adayları Özlem Alev Demirel ve Martin Schirdewan’dı.

Diğer Avrupa ülkelerindeki ilk sonuçlar ise şöyle:

AVUSTURYA: Geçtiğimiz hafta aşırı sağcı lider Heinz-Christian Strache’nin kaset skandalıyla sarsılan ve erken seçim kararının alındığı Avusturya’da sandıktan birinci başbakan Sebastian Kurz'un partisi Avusturya Halk Partisi (ÖVP) çıktı. Sandıkların saat 18’de kapandığı ülkede oylarını yüzde 7,5 artıran ÖVP yüzde 34 oy aldı. Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 23, aşırı sağcı Strache’nin partisi Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) ise yüzde 17 ile üçüncü olması bekleniyor.

BULGARİSTAN: İlk sonuçlara göre Bulgaristan’da seçimin galibi başbakan Boiko Borissow’un liderliğindeki halk partisi GERB. Oyların yüzde 32’ini alması beklenen GERB AP’nin en büyük grubu Avrupa Halk Partisi (EVP)’nin üyesi. Sosyalistler ise yüzde 23 oy oranıyla ikinci olurken, ülkedeki Türk azınlığın partisi DPS ise yüzde 13 oy aldı.

ROMANYA: Bugün Avrupa çapında gözlerin çevrildiği bir başka ülke ise Romanya oldu. AP seçiminin yanı sıra hükümetin hazırladığı yargı reformuna ilişkin de halk oylaması gerçekleşti. Bundan dolayı seçime katılımın yüksek olduğu gözlenen ve sandıkların saat 20’de kapanacağı Romanya’da, Avrupa çapında Romanyalı vatandaşlar da oy vermek için konsoloslukların önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

AP’NİN YENİ RENGİ NASIL OLACAK?

751 sandalyenin bulunduğu AP’nin yeni renginin bugünkü seçim sonuçlarının ardından nasıl olacağı merak ediliyor. Alman ARD televizyonun tahminlerine göre AP’nin en büyük grubu Avrupa Halk Partisi (EVP) 42 sandalye kaybederek 175 parlamentere sahip olacak. Aynı şekilde ikinci büyük grup sosyalistler/sosyal demokratların da 40 sandalye kaybederek 146 sandalyeyi elde etmesi bekleniyor. Ayrıca diğer grupların sandalye sayısının şu şekilde olması tahmin ediliyor; Liberaller 79, Yeşiller 66, Sol 48, Muhafazakarlar 62, EFDD 56, ENF 59.