Aşırı sıcaklar: Hindistan ve Pakistan’ı daha kötü bir gelecek bekliyor
Hindistan ve Pakistan’da iki aydır benzeri görülmemiş bir sıcaklar yaşanıyor. Bilim insanları, bu ülkeleri daha kötü bir geleceğin beklediği konusunda uyarıyor.
Hindistan ve Pakistan’da iki aydır benzeri görülmemiş bir sıcaklar yaşanıyor. Bilim insanları, bu ülkeleri daha kötü bir geleceğin beklediği konusunda uyarıyor.
Güney Asya’nın bir milyarı aşkın nüfusu, mart ve nisan ayında aşırı hava sıcaklarına maruz kaldı. Hava sıcakları muson döneminin başından önce bile 40 derecenin üstüne çıkarken, henüz bu dönem sona ermedi.
AŞIRI SICAKLAR BİNLERCE KİŞİYİ ÖLDÜREBİLİR
AFP’nin haberine göre Berkeley Earth grubundan bilim insanı Robert Rohde, “Bu aşırı sıcaklar binlerce kişiyi öldürebilir” diye uyardı.
Özellikle yoksul ve yaşlı nüfustaki ölü sayısının daha sonra ortaya çıkacağı belirtildi.
Hindistan Yeryüzü Bilimleri Bakanlığı, ülkede aşırı sıcaklarla bağlantılı ölümlerin 1980’den bu yana yüzde 60’tan fazla arttığını kaydetti.
Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) şefi Petteri Taalas, hafta içinde yaptığı bir açıklamada, sıcaklıkların tarım, su, enerji tedariki üzerinde gözle görülür bir etkide bulunmaya başladığını ifade etti.
Buna hava kalitesinin kötüleşmesini, artan yangın riski ve elektrik kesintilerini de eklemek gerekiyor.
YAŞANAN DURUM SÜRPRİZ DEĞİL
İklim bilimciler için yaşanan bu durum, bir sürpriz değil. AFP’ye konuşan Hawai Üniversitesi araştırmacısı Camilo Mora, “Beni şaşırtan şey, bu tür felaketlerin yaklaşmakta olduğu konusunda uzun süredir uyarılmasına rağmen çoğu insanın şok olmasıdır” dedi.
Mora, Hindistan ve Pakistan için “Dünyanın bu bölgesi ve çoğu tropikal alanlar, aşırı sıcaklar karşısında en kırılgan alanlar arasında yer alıyor” diye belirtti.
2017 yılında bir araştırma yayınlayan Mora ve ekibi, o dönem dünya nüfusunun yarısına yakınının küresel sıcaklık sanayi öncesine göre 2 dereceyi geçmese bile 2100 yılına kadar yılda en az 20 gün “ölümcül sıcaklara” maruz kalacağı tahmininde bulunmuştu.
Bilim insanları, Güney Asya’daki aşırı sıcaklarda küresel ısınmanın payını hesap etmeye çalışıyor.
BUGÜNKÜ SICAKLAR İLERDE ‘SOĞUK’ GELECEK
Londra’daki Imperial College’den Friederike Otto, “Isı dalgaları söz konusu olduğunda iklim değişikliğinin oyunun kurallarını değiştirdiğine şüphe yok” dedi.
Otto, "+2° ile +3°C arasındaki bir dünyada şimdi gördüklerimiz normal, hatta soğuk olacak" diye ekledi.
Gezegenimiz mevcut durumda ortalama 1,1°C sıcaklık kazandı. BM uzmanlarına göre eğer 2015’teki Paris iklim anlaşması imzacıları tüm taahhütlerini yerine getirse bile sıcaklık 2,8°C kadar artacak.
DAHA YOĞUN, DAHA UZUN VE DAHA SIK SICAKLAR GELECEK
Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) uzmanları Hindistan ve Pakistan için “daha yoğun, daha uzun ve daha sık aşırı sıcaklar” öngörüyor.
Aşırı sıcaklık, nem ile birleştiğinde daha da tehlikeli hale geliyor. Bu durum, vücudun terleme yoluyla sıcaklığını düşürme yeteneğini hesaba katan "yaş ampul sıcaklığı " veya TW ile ölçülen bir olgu olarak biliniyor.
Dış sıcaklık TW'yi aştığında bir vücudun ısı kaybedemeyeceği göz önüne alındığında, genç, sağlıklı bir insan gölgede ve bol su ile 35 WTB’de altı saatten fazla yaşayamaz.
Hindistan ve Pakistan'da 4 binden fazla insanı öldüren 2015 sıcak dalgası sırasında, "yaş ampul sıcaklığı" 30 derece WBT'ye ulaşmıştı
Küresel ısınmaya uyum konusunda uzmanlaşmış bir girişimin patronu olan Thibault Laconde'ye göre, orta Hindistan'ın Nagpur kentinde geçen hafta 32.2 derece WTB'lik bir zirve ile bu yıl daha da kötü durumda.