Avrupa’da aşırı sıcaklar ve yangın alarmı

Yunanistan ve İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinde meydana gelen orman yangınları kontrol altına alınsa da, Güney Avrupa’nın genelinde aşırı sıcak hava dalgası ve yangın alarmı verildi.

Katalonya’da kıyı bölgesi Tarragone’de koruma altındaki bir ormanlık alanda 75 hektar kül oldu. Tüm gece boyunca yangınla mücadele edildi. 

Bu yangın, cuma sabahı kontrol altına alındı ancak perşembe akşamı ülkenin kuzey batısındaki Galiçya’daki Rubia yakınında yeni bir yangın başladı. Bölgesel hükümete göre Rubia’daki yangın şimdiden 200 hektarlık bitki örtüsünü yok etti.

Ulusal Meteoroloji Ajansı (AEMET), aşırı sıcak hava dalgasının üçüncü gününde, neredeyse ülkenin tamamında yangın riskinin “yüksek” ve “çok yüksek” olduğunu bildirdi. 17 özek bölgenin 15’inde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.  AEMET, 36 ile 40 derece arasında sıcaklık öngörüyor. En yüksek sıcaklık değerleri cumartesi ve pazar bekleniyor. AEMET, güneydeki Endülüs’teki Cordoue’de hava sıcaklığının 46 dereceye bile çıkabileceği tahmininde bulundu. İspanya’da en yüksek sıcaklık değeri 13 Temmuz 2017’de Courdue havalimanında 46,9 derece olarak ölçülmüştü.

Çarşamba günü İtalya’nın güneyindeki Sicilya’da hava sıcaklığı 48,8 dereceye çıkarak Avrupa rekorunu kırmıştı.

Yunanistan’da yangınlar nihayet kontrol altına alındı. Temmuz sonundan bu yana 100 bin hektarı aşkın alan kül oldu. Ayrıca yüzlerce ev ve küçük şirket alevler arasında kalarak yandı. Başbakan Miçotakis Kyriakos, mağdurlar ve yeniden inşa için 500 milyon euroluk yardım paketi açıkladı. Başbakan, bu benzeri görülmemiş çevresel felaketin iklim değişiklikleri ile bağlantılı olduğunu söyledi.  Yangından etkilenen bölgelerde hükümete yönelik yoğun tepkiler var. Hükümetin yangınlara yönetme biçimi eleştiriliyor. 

Portekiz’de 18 bölgenin 14’ünde, Cuma gününden pazartesi gecesine kadar yangın alarmı verildi. Başbakan Antonio Costa, “Gelecek günlerin zor olacağını şimdiden biliyoruz” dedi. İklim değişikliklerinin sonucu olan “bir meydan okuma” olduğunu ifade eden Costa, vatandaşları da “riskli davranışlardan” kaçınmaya çağırdı.

Akdeniz’ün güney kıyısı da yangınlardan ağır etkilendi. Cezayir’in kuzeyindeki yangınlarda en az 71 kişi hayatını kaybetti.  Özellikle Kabiliye bölgesi, yangınlardan ağır etkilendi. Yetkililer 15 vilayette meydana gelen 100 dolayında yangından 76'sının kontrol altına alındığını bildirdi. 

Komşu Tunus’ta aşırı sıcaklar nedeniyle 30 dolayında noktada yangın çıktı.