Avrupa'da hava kirliliği yılda 166 milyar euroya mal oluyor
Erken ölüm, bakım ve kayıp iş günlerinin maliyetlerini inceleyen bir rapora göre, Avrupa'da hava kirliliği yılda 166 milyar euroya mal oluyor.
Erken ölüm, bakım ve kayıp iş günlerinin maliyetlerini inceleyen bir rapora göre, Avrupa'da hava kirliliği yılda 166 milyar euroya mal oluyor.
Brüksel merkezli bir sivil toplum platformu olan Avrupa Halk Sağlığı İttifakı (EPHA) için CE Delft firması tarafından hazırlanan bu rapor, Avrupa Birliği'nin yirmi yedi ülkesi ile Birleşik Krallık, Norveç ve İsviçre'de 432 şehri ele alıyor.
Araştırma havayı kirleten üç temel madde partiküller (PM), nitrojen dioksit (NO?) ve ozon (O3) ile toplumsal maliyetlerine dikkat çekiyor. Toplumsal maliyet ile sağlıkla ilgili doğrudan maliyetler ile ömrün kısalması veya ağır kronik bronşit gibi hastalıklar şeklinde dolaylı maliyetlere işaret ediliyor.
Londra, bu maliyetin en yüksek olduğu (11,4 milyar euro) kentlerin başında geliyor. Bu kenti Bükreş ve Berlin takip ediyor. Rapora göre Paris yedinci sırada yer alıyor.
EPHA genel sekreteri Sascha Marschang, Respire isimli derneğin yazılı açıklamasında "Çalışmamız zehirli havanın sağlığa ne kadar zararlı olduğunu ve aynı zamanda Avrupa'nın farklı ülkeleri arasında ne kadar önemli eşitsizliklerin olduğunu ortaya koyuyor" dedi.
Marshang, "Durum toplu taşıma politikalarıyla iyileştirilebilir ve şehirler kirletmeyen hareketliliği teşvik ederek maliyetleri düşürebilir" diye ekledi.
Şehirlerdeki hava kirliliği birkaç faktöre bağlanıyor: ulaşım, evlerin ısıtılması veya endüstriyel ya da tarımsal faaliyetler. Bu sektörlerin her birinin payını doğru bir şekilde değerlendirmek zor olsa da, rapor ulaştırma sektörüne eğildi ve bir şehirdeki araba sayısında % 1 oranındaki bir artışın sosyal maliyetleri yüzde 0,5 arttırdığı sonucuna vardı.
Respire derneğinin direktörü Olivier Blond, "Ulaşımı daha az kirleten çabalarda bulunmak gerekiyor: yürüme, bisiklet ve elektrikli araçlar" diye belirtti.