Avrupa’da meteorolojik felaketler 40 yılda 142 bin can aldı

Yayınlanan bir rapora göre Avrupa’da son 40 yıl içerisinde meteorolojik felaketler nedeniyle 142 bin dolayında kişi hayatını kaybetti, 510 milyar euroya yakın zarar oluştu.

Avrupa Çevre Ajansı tarafından hazırlanan raporda aşırı sıcaklar ve sel felaketleri gibi hava durumu ile ilgili felaketlerin yol açtığı zararlara dikkat çekildi.

Raporda hem bireysel hem de devletler düzeyinde adaptasyon tedbirleri alınmaya devam edilmesi istendi.

Başta aşırı sıcaklar olmak üzere, soğuk hava dalgaları, kuraklıklar ve orman yangınları yaşanan ölümlerin yüzde 93’ü ile finansal zararın yüzde 22’sinin sorumlusu olarak ifade edildi.

Toplamda 142 bin dolayında kişi hayatını kaybetti, 510 milyar euroya yakın zarar oluştu.

Sel felaketlerinde insani kayıplar düşük düzeyde olsa da, maliyeti çok ağır oldu. Sel felaketleri toplam mali zararın yüzde 44’ünü kapsıyor. Fırtınalar ise yüzde 34’ünden sorumlu.

Aşırı sıcaklar, aralarında AB ülkeleri, Türkiye, Birleşik Krallık ve İsviçre’nin de olduğu 32 Avrupa ülkesinde 80 bin kişinin ölümüne neden oldu.

Ulusal düzeyde Almanya, 42 bin ölüm ve 107 milyar euro mali zararla en fazla etkilenen ülke olurken, bu ülkeyi 26 bin 700 ölüm ve 99 milyar euro mali zarar ile Fransa, 21 bin 600 ölüm ve 90 milyar euro mali zararla İtalya takip ediyor

Avrupa’da maddi zarara uğrayan malların sadece yüzde 23’ünün sigortalı olduğu belirtildi. Ülkelere göre farkın derin olduğu görülüyor. Romanya’da zarar gören malların sadece yüzde 1’i sigortalı iken Hollanda’da yüzde 55’i, Danimarka’da yüzde 56’sı sigortalıydı.

Depremler ve volkan patlamaları meteorolojik felaketler olarak değerlendirilmediği için bu bilançoda yer almadı.