Avrupa’nın kuzeyinde rekor sıcaklar

Avrupa’nın kuzeyinde hava sıcaklıkları rekor düzeye ulaştı. Haziran ayı özellikle Finlandiya ve İsveç’in birçok bölgesinde en sıcak ay olarak kayda geçti.

Yaşlı kıtanın uzak kuzeyinde istisnai sıcaklar yaşanıyor. Bu sıcaklar, mevcut durumda Kanada’yı vuran aşırı sıcakları hatırlatıyor.

Finlandiya’nın kuzey ucundaki Kevo’da Pazar günü hava sıcaklıkları 33,5 derece olarak ölçüldü. Ülkenin bu kısmındaki ölçülen bu sıcaklık değeri, hava sıcaklıklarının 34,7 dereceye çıktığı 1914’ten bu yana en yüksek sıcaklığı ifade ediyor.

Finlandiya’da ulusal düzeyde ölçümlerin yaşanmaya başlandığı 1844’ten bu yana en sıcak haziran ayı yaşandı. Ortalama sıcaklık 16,5 derece olarak ölçüldü.

Komşu İsveç’te başkent Stockholm’de ortalama 19,3 derece ile bugüne kadarki en sıcak haziran ayı yaşandı. Ulusal düzeyde haziran 2021, üçüncü 2018 ve 2019’dan sonra en sıcak haziran oldu.

Norveç’te meteoroloji enstitüsü kutup dairesine yakın Saltdal’da pazar günü hava sıcaklığını 34 derece olarak ölçtü. Ülkenin bir çok yerinde tropikal geceler yaşanıyor.

Mayıs ayında yayınlanan bir rapora göre Arktika, gezegenden üç kat daha hızlı ısınıyor.