Avustralya’nın bir yanı yangın, bir yanı sel felaketi

Avustralya’da aynı gün içerisinde iki büyük doğal felaket yaşandı; bir tarafta orman yangını, diğer tarafta sel felaketlerine yol açan şiddetli yağışlar var.

Son haftalarda hava sıcaklıklarının artışı ile birlikte Batı Avustralya’da sörf ve şarabı ile ünlü turistik Margaret River bölgesinde orman yangınları çıktı.

Yetkililer herhangi bir yaralanma veya binalarda tahribat olmadığını bildirdi. Ancak alevlerin geniş bir alana yayıldığı görüldü.

Bazı bölge sakinlerinden güvenli yerlere sığınmaları istendi. Eyaletin itfaiye servisleri “Hayatta kalmak için derhal harekete geçin” uyarısında bulundu.

Hint Okyanusu ile çevrili kıyılarda hava sıcaklıkları 40 dereceye kadar çıkarken, Pasifik tarafındaki Anakara Avustralya’da aylarca şiddetli yağışlar yaşandı.

Yeni Güney Galler’in güney açıklarında oluşan alçak basın merkezi şiddetli yağışlar ve büyük sel felaketlerine yol açtı.

İki yıl önce ülke tarihinin en büyük orman yangınları ile boğuşan Sydney’in güneyindeki bazı bölgelerde önemli oranda yağış aldı.

Kasım ayı, son 122 yılın en fazla yağış alan ayı olurken, La Nina meteorolojik olayı nedeniyle de en soğuk aylar arasında yer aldı.

Bilim insanları aşırı meteorolojik fenomenlerin insan faaliyetlerinden kaynaklı iklim değişikliklerinden dolayı yaşandığını düşünüyor.

Avustralya’da son yıllarda bir dizi ağır sel felaketleri, büyük orman yangınları ve kuraklık dönemleri yaşandı.