Barzani’den referanduma ilişkin açıklama

KDP Başkanı Mesut Barzani, Güney Kürdistan’da yapılacak referanduma ilişkin yaptığı açıklamada, yarın kararlarını vereceklerini söyledi.

KDP Başkanı Mesut Barzani, Hewler'de bağımsızlık referandumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Demokratik bir Irak için çabaladıklarını da söyleyen Barzani, “Kürtler olmazsa, Musul, Ninova, Enbar ve Diyala'da yenileceklerdi. Yönetimin simaları değişti ancak zihniyetleri değişmedi. Üzerinde anlaştığımız devleti mezhep devletine dönüştürdüler” dedi.

Açıklamalarında referandum amacına ilişkin mesajlarda da veren Barzani, ilk adımın Kürdistan halkının kendi kaderini tayin etmesi olacağını söyledi. “Referandum Kürdistan sınırlarını belirlemiyor. Referandumdan sonra Bağdat’la uzun bir diyalog süreci başlayacak” diye konuşan Barzani, diyalog sürecinin iki yıl kadar sürebileceğini ve Bağdat’la iyi komşu olmak istediklerini tekrarladı. Barzani, Türkiye, İran ve diğer ülkelerin tehditlerine göndermelerde bulunarak komşularla çok iyi ilişkiler içinde olmak istediklerini söyledi. “Olumsuz algıları varsa düzeltiriz” diyen Barzani son 25 yılda istikrar unsuru olduklarını kanıtladığını söyledi.

Sınırlara ilişkin sorulan sorulara cevap veren Barzani, sınırlara dair uluslararası anlaşmalara bağlı olduklarını söyledi.

Türkiye’nin sınırdaki haraketliliği ve tatbikatına ilişkin de konuşan Barzani, sınırları içinde ne yaptıkları kendi kararı diyerek kendi topraklarına bakacaklarını ifade etti.

Türkiye ve İran’ın karşılık bulmasalar bile iyi ilişkilerini sürdüreceklerini belirten Barzani sınırları kapatmalara ilişkin ise şunları söyledi, “Umarız Türkiye sınırı kapatmaz çünkü iki taraf da bundan fayda sağlamaz” dedi.