Bazı ilaçları Ibuprofen ile birleştirmek böbrekleri kalıcı olarak yaralayabilir

Yaygın olarak reçete edilen hipertansiyon ilaçları, Ibuprofen ile kombinasyon halinde zararlı olabilir.

Yeni araştırmaya göre, hipertansiyon (yüksek tansiyon) için diüretik ve renin-anjiyotensin sistemi (RSA) inhibitörü alan herkes, ağrı kesici ibuprofen alma konusunda da dikkatli olmalıdır.

Diüretikler ve RSA inhibitörleri, genellikle hipertansiyonu olan kişiler için birlikte reçete edilir ve çeşitli farmasötik marka adları altında bulunur. Ibuprofen gibi ağrı kesiciler, Advil ve Motrin dahil olmak üzere popüler markaların çoğu eczane ve mağazalarında reçetesiz satılıyor.

Waterloo Üniversitesi'ndeki araştırmacılar , üç ilacın etkileşimlerini ve böbrek üzerindeki etkisini modellemek için bilgisayar simülasyonlu ilaç denemelerini kullandı. Belirli tıbbi profillere sahip kişilerde kombinasyonun, bazı durumlarda kalıcı olabilen akut böbrek hasarına neden olabileceğini buldular.

Waterloo'da uygulamalı matematik profesörü ve Kanada 150 Araştırma Başkanı Anita Layton, “Bu ilaç kombinasyonunu alan herkesin sorunları olacak değil” dedi. "Ancak araştırma, dikkatli olmanız gereken bir sorun olduğunu gösteriyor."

Bilgisayar simülasyonlu ilaç denemeleri, insan klinik denemelerinde çok daha uzun sürecek sonuçları hızla üretebilir. Layton ve ekibi, tıp pratisyenlerine ilaç komplikasyonları gibi konularda bir adım önde başlamak için matematik ve bilgisayar bilimlerini kullanıyor.

Bu durumda araştırma, hipertansiyon için ilaç alan ve fazla düşünmeden Ibuprofenli bir ağrı kesiciye ulaşabilen birçok insanla doğrudan konuşabilir.

Layton, "Diüretikler, vücudun daha az su tutmasını sağlayan bir ilaç ailesidir" dedi. "Susuz kalmak, akut böbrek hasarında önemli bir faktördür ve ardından RAS inhibitörü ve Ibuprofen bu üçlü darbeyle böbreğe çarptı. Bu hipertansiyon ilaçları kullanıyorsanız ve bir ağrı kesiciye ihtiyacınız varsa, bunun yerine asetaminofen düşünün.

Layton'ın ortak yazarları Jessica Leete, Carolyn Wang ve Francisco J. López-Hernández ile birlikte yazdığı “Üçlü akut böbrek hasarı için risk faktörlerinin belirlenmesi” başlıklı yeni araştırma makalesi Mathematical Biosciences dergisinde yayınlandı.