Bebekler, yetişkinlerden en az 10 kat daha fazla mikroplastik yutuyor

Araştırmacılar, bebeklerin yiyeceklerinden, oyuncaklarından ve çevrelerinden, plastiğe daha fazla maruz kaldıklarını söylüyor.

Yeni bir araştırmaya göre, bebeklerin vücutlarında yetişkinlerde bulunandan neredeyse 15 kat daha fazla mikroplastik bulunuyor.

Mikroplastiklerin boyutu 5 mm'den küçüktür ve genellikle daha büyük bir plastik nesne veya malzeme gövdesinden koparak, çevreye insanların evlerine salınıyor.

New York Üniversitesi Okulu tarafından yapılan bir çalışmada araştırmacılar, altı bebek ve 10 yetişkinden alınan dışkı örneklerinde ve ayrıca yeni doğan bebeklerin ilk dışkılarının üç örneğinde PET (polietilen tereftalat) ve PC (polikarbonat) konsantrasyonlarını ölçmek için kütle spektrometrisi kullandı.

Tüm numunelerde mikroplastik lifler bulundu. PC seviyeleri yetişkinlerde ve bebeklerde yaklaşık aynıydı, ancak bebeklerde PET seviyeleri yaklaşık 14 kat daha yüksekti.

Araştırmacılar, bebeklerde daha yüksek PET seviyelerinin, bebeklerin emzik gibi ürünlere maruz kalmasının ve kimyasalları içeren halıların üzerinde emeklemelerinin sonucu olabileceğine inanıyor.

Uzmanlar, çocukların mikroplastiklere maruz kalmasını azaltmak için çocuk ürünlerinin plastik dışındaki güvenli malzemelerden yapılması gerektiğini söylüyor.

Araştırma sonucundaki diğer bulgular şöyle:

-Yetişkinler ve bebekler arasında ortalama dışkı PC mikroplastik seviyeleri benzer olmasına rağmen, bebek dışkısı yetişkinlere göre ortalama olarak 10 kat daha yüksek PET konsantrasyonları içeriyor.

-Bir yaşındaki bebeklerin dışkısındaki yüksek mikroplastik konsantrasyonları, diğerlerinin yanı sıra biberon, damlatmaz bardak, kaşık ve kase gibi mutfak eşyaları, plastik diş kaşıyıcıları ve oyuncaklar gibi plastik ürünlerin/eşyaların yoğun kullanımına bağlı.

-Bir yaşındaki bebeklerin sıklıkla plastik ürünleri ve giysileri ağzına aldığı biliniyor.

-Ayrıca araştırmalar, şişelerde hazırlanan bebek formüllerinin milyonlarca mikroplastik salabildiğini ve birçok işlenmiş bebek mamasının bir yaşındaki bebeklerde başka bir maruziyet kaynağı oluşturan plastik kaplarda paketlendiğini gösterdi.

-Tekstiller de bir PET MP (mikroplastik) kaynağı. Bebekler genellikle bezleri çiğner ve emer. Bu nedenle bu yaş grubunun tekstillerde bulunan MP'lere maruz kalması daha büyük bir endişe kaynağı.

-PET ve PP'den (polipropilen) yapılmış halılar, bebekler halı kaplı yüzeylerde sık sık emekledikleri için MP'ye maruz kalmanın başka bir kaynağı olabilir.

Araştırma, American Chemical Society'nin Çevre Bilimi ve Teknoloji Mektupları dergisinde yayınlandı.