Besiciler zor şartlarda kışa giriyor

Kışın yaklaşmasıyla birlikte Hakkarili besicilerin mesaisi de arttı. Besiciler, topladıkları otu ve hazırladıkları samanı istiflemeye başladı.

Hakkari’de köylüler, besledikleri hayvanları için kış hazırlıklarına başladı. Hayvan besiciliği yapan Rahmi Çiftçi, köylerinde geleneksel yöntemlerle topladıkları otları saman haline getirerek hayvanları için kış hazırlığı yaptığını söyledi.

Dağlık ve engebeli arazisi nedeniyle tarımın çok az yapıldığı Hakkari’de, halkın geçim kaynağı hayvancılık. Yayları, temiz havası, berrak suyu ve binbir çeşit bitki örtüsüyle hayvancılık için ideal bir yer Hakkari. Bu özelliğinden dolayı, hayvancılık Hakkari halkının geçim kaynaklarının başında geliyor.

45 yaşındaki Rahmi Çiftçi isimli besici, yılladır geçimlerini hayvancılıkla sağladıklarını belirterek, bu işin dededen miras olduğunu söyledi. Otluca köyünde kendisi gibi birçok kişinin de hayvancılıkla uğraştığını belirten Çiftçi, yaz aylarında köylerinde ve yaylarında topladıkları otların bir kısmını saman haline getirdiklerini anlattı.

Hakkari ve ilçelerinde “Özel güvenlik bölgesi” adı altında yüzlerce yayla ve mera alanları yasaklanmış durumda. Yasak dışında kalan yaylalara da valilikten alınan özel izinlerle gidilebiliyor. Özel izne tabi tutulan bu yaylara sadece besicilik yapan köylüler gidebiliyor. Köylülerde yaz boyunca kaldıkları yaylalarda ve dağlarda topladıkları otları genellikle at sırtlarında köylere getiriyor.

Hayvancılığı severek yaptığını söyleyen Çiftçi, “Hakkari’de hayvancılıktan başka hemen hemen hiçbir iş yok. Tarım alanları çok az. Özellikle köyümüzde ve çevresinde topladığımız otları, daha sonra bir araya getirerek, köyümüze getiriyoruz. Topladığımız otların bir kısmını istifliyoruz, geri kalanları ise saman haline getiriyoruz. Bu otları toplamak zorundayız. Çünkü dışarıdan saman ve ot alma gücümüz pek yok. Elimizden geldiği kadar, kendi otumuzu, kendimiz toplamak zorundayız” diye konuştu.

Saman ve yem fiyatlarının ise çok yükseldiğini söyleyen Çiftçi, şunları ekledi: “Daha önce herkes, hayvancılık yapıyordu. Her evin önünde yüzlerce hayvan vardı. Ayrıca kimse pek dışarıdan ot ve saman almazdı. Ekonomik kriz ve diğer nedenlerden dolayı hayvancılık da artık kar etmiyor. Çoğu kimse hayvancılıktan da vazgeçti. Daha fazla zarar etmemek için ot ve samanı tedarik etmeye çalışıyoruz.”