‘Bio-çeşitlilik her geçen gün tehdit altında’

Doğanın Korunması için Uluslararası Birlik, bio-çeşitliliğin yok oluşuna dikkat çekti. 138 374 türden 38 543 türün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Fransa’nın Marsilya kentinde bir araya gelen Doğanın Korunması için Uluslararası Birlik, yürüttükleri tartışmanın sonucunda yaptıkları açıklamada bilim insanları, bio-çeşitliliğin her geçen gün tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

Dünyanın en büyük doğayı koruma örgütü olan Doğanın Korunması için Uluslararası, meşhur kırmızı listesini kamuoyu ile paylaştı.

Kurumun 138 374 türün incelendiğini ve bu türlerden 38 543’ünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Listede Komodo ejderhaları da bulunuyor. Özellikle iklim değişikliğinin Komodo ejderhalarının yaşam alanlarını gittikçe zorladığı ve “tehlikede” oldukları kaydedildi.

Dünyadaki en büyük kertenkele olan Komodo ejderhaları deniz seviyesinin yükselmesi, havanın ısınmasıyla birlikte ciddi bir tehlike altında.

Köpek balıkları ve vatozların da tehlikede olma oranı, 2014 yılına oranla yüzde 13 artarak, yüzde 37’ye yükseldi.

Doğanın Korunması için Uluslararası Birlik bu canlıların yok olması tehlikesine aşırı avlanma ve iklim değişikliği gösteriliyor.

Doğanın Korunması için Uluslararası Birlik’in kırmızı listesi, 1964’ten bu yana dünyadaki hayvan ve bitkilerin korunması amacıyla yayınlanıyor.

Her tür ve alt türü soyu tükenmiş, vahşi doğada soyu tükenmiş, kritik derecede tehlikede, tehlikede, hassas, tehdit altında, en az endişe verici, yetersiz ve ya da değerlendirilemedi olarak sınıflandırıyor.