BM Akdeniz havzasındaki tehlikelere karşı uyardı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen Çevre Planı ile Akdeniz Eylem Planı (PAM) adlı programlar kapsamında çalışan Plan Bleu adlı kuruluşun raporunda, Akdeniz’de yaşanan çevresel tehlikeler konusunda uyarıldı.

‘Akdeniz Çevre ve Kalkınma Raporu (RED 2020) adıyla en son 2009’da yayınlanan raporun bu yılki versiyonunda, çevresel etkilerin Akdeniz çevresinde neden olduğu ölümlere dikkat çekildi. Akdeniz’e kıyısı bulunan 21 ülkenin dahil edildiği raporda, Akdeniz havzasındaki ölümlerin yüzde 15’inin ‘önlenebilir’ çevresel nedenlerden meydana geldiği belirtildi.

İNSAN SAĞLIĞI VE YAŞAMSAL İMKANLAR TEHLİKE ALTINDA

“Akdeniz’in geleceği kritik bir noktada” diyen Plan Bleu Genel Direktörü François Guerquin, Akdeniz çevresinde yaşayan yüz milyonlarca insanın sağlığının ve yaşamsal imkanlarının da tehlike altında olduğuna işaret etti.

Bu yılki rapora göre, Akdeniz’deki kaynaklar ve organizmaların sınırsızca işlenmesi, kirlilik ve küresel ısınmanın bölgede var olan hassas durumu daha da kritikleştirdiğinin altı çizildi. Akdeniz havzasında küresel ısınmanın dünya geneline oranla yüzde 20 daha hızlı arttığının ifade edildiği raporda, bunun sonucu olarak 2080’e gelindiğinde yağışların üçte bir oranında azalacağı kaydedildi.

SU SEVİYESİ 2,5 METRE KADAR YÜKSELEBİLİR

Orman yangınlarının yılın daha uzun bir dönemine yayıldığı, bölgenin biyo çeşitliliğine ve balıkçılığı tehdit eden canlıların arttığı ifade edilen raporda, yüzyılın sonuna kadar Akdeniz’deki su seviyesinin yarım metre ile 2,5 metre arasında yükselebileceği uyarısı yapıldı.

KIYILARI TEHDİT EDİYOR

Küresel ısınmanın neden olacağı deniz suyundaki yükselişin toplamda 510 kişinin yaşadığı Akdeniz havzasındaki ülkeleri tehdit ettiğine dikkat çekilen raporda, tarihi ve kültürel mirasın karşılaşacağı tehlikelere de değinildi. Raporda, Akdeniz havzasındaki ülkelerde kültürel mirasın önemli bir kısmının deniz kıyısındaki yerleşimlerde olduğu hatırlatıldı.

Bölgenin söz konusu kültürel ve tarihi mirasına dair yapıt ve alanların düşük rakımlı yerleşimlerde olduğu dile getirilen raporda, dünyanın en önemli turizm bölgesi olan Akdeniz’in yaşayacağı kayıplara yer verildi. Raporda, her ne kadar turizmin birçok olumsuz çevresel etkileri olsa da bölge ülkelerinin ekonomisinin yüzde 11’inin turizm kaynaklı olduğu da vurgulandı.