BM: Tigray’da halkın yüzde 40’ı aşırı gıda kıtlığı yaşıyor

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) Etiyopya’nın Tigray bölgesinde halkın yüzde 40’ına yakınının “aşırı kıtlık yaşadığını” belirtti.

Tigray bölgesinde yakıt kıtlığı ve yardımların ulaşma olasılığını sınırlandıran çatışmalar nedeniyle insani faaliyetler azaldı ve durum giderek daha dramatik hale geldi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Bürosu, cuma günü yaptığı açıklamada uluslararası insani sivil toplum örgütlerinin yakıt stoklarının tükendiğini ve kalan insani yardımları yürüyerek ulaştırmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

WFP’nin gıda durumuna ilişkin yaptığı son değerlendirmeye göre Tigraylıların yüzde 83’ü beslenme güvensizliği yaşıyor.  Bunların yüzde 13’ünün beş yaş altı çocuklardan ve yarısının hamile kadınlar ve kötü beslenme sorunu yaşayan yeni doğum yapmış annelerden oluştuğu kaydedildi.

Nüfusun yüzde 40’ına yakınının gıda kıtlığı çektiğini kaydeden WFP, "Nüfusun dörtte üçü hayatta kalmak için aşırı uyum stratejilerini kullanırken, aileler beslenmek için her yolu tüketiyor” dedi.

WFP, gıda kaynakları tükendikçe ve aileler her gün yedikleri porsiyonları ve yemek sayısını sınırlandırdığını ifade etti.

WFP, son aylarda çatışmaların vurduğu komşu Amhare ve Afar bölgelerinde de beslenme durumunun ağırlaştığı uyarısında bulunud.

Tigray bölgesinde 14 ayı aşkın bir süredir federal hükümet güçleri ile Tigray Halk Özgürlük Cephesi arasında çatışmalar yaşanıyor.

2018’de Etiyopya Başbakanı olan ve Nobel Barış Ödülü alan Abiy Ahmed, kendi otoritesini reddeden bölgesel otoriteleri görevden almak için Kasım 2020’de federal orduyu Tigray’a gönderdi.

BM, altı milyon nüfuslu Tigray bölgesinin altı aydır “defakto ablukada” olduğunu belirtiyor.