BM, tutukluları serbest bırakmaya çağırdı

Birleşmiş Milletler, cezaevlerinde koronavirüs salgınından dolayı bir felaketin önüne geçmek için hasta veya yaşlı tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, tüm dünya genelinde tutukların acilen serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Bachelet, “Hükümetler ve yetkili makamlar, cezaevlerindeki kişi sayısını azaltmak için hızlı bir şekilde çalışmalı” dedi.

Yüksek Komiser, örnek olarak “en yaşlı ve hastalar ile düşük risk oluşturan suçluların” serbest bırakılmasını istedi.

FRANSA BİNLERCE TUTUKLUYU BIRAKMAYA HAZIRLANIYOR

Fransa’da Adalet Bakanlığı, 5 bin ile 6 bin arasında tutuklunun serbest bırakılmasını sağlayacak istisnai tedbirler sundu. Fransız cezaevleri, aşırı doluluk sorunu yaşıyor. 61 yer kapasiteli cezaevlerinde 70 bini aşkın kişi bulunuyor.

SURİYE’DE BİR VAKA FELAKETE YOL AÇAR

Özellikle Türkiye ve Suriye gibi ülkelerde durum alarm verici boyutlarda. İnsan Haklarını İzleme Örgütü HRW, Suriye’de cezaevlerinde tek bir vakanın ortaya çıkması halinde felaket olacağı uyarısında bulundu.

TÜRKİYE’DE 300 BİNİ AŞKIN KİŞİ CEZAEVİNDE

AKP rejimi ile birlikte Türkiye’de cezaevin nüfusunda patlama yaşandı. Genel olarak ülke üstü açık bir cezaevine dönüştürülürken, 14 yılda en az 200’ü aşkın yeni cezaevi açıldı. 2020 yılının ilk ayında da dört yeni cezaevi açıldı. Ülkede toplam 366 cezaevi var ve bunların toplam kapasitesi 233 bin kişilik olarak açıklandı. Cezaevi nüfusu ise 300 bini üzerinde yer alıyor. Diğer bir ifadeyle, kapasitenin üzerinde yaklaşık 70 bin kişi var. Koronavirüsün cezaevlerine yayılması ciddi bir tehdit olarak dururken, sonuçlarının felaket olmasından endişe ediliyor.