Bolivya’da sadece bir bölgede 150 bin hektar kül oldu

Bolivya’nın sadece bir bölgesinde bu yıl içerisinde yangınlar 150 bin hektarlık alanı küle çevirdi.

Yerel yetkililer cumartesi günü yaptığı açıklamada, Bolivya'nın Brezilya ile olan sınırının yakınındaki Santa Cruz bölgesinde bu yıl yaklaşık 150 bin hektarın yanarak kül olduğunu belirtti.

Bu bölgedeki orman yangını programını koordine eden Yovenka Rosado bir basın açıklamasında, toplam 147 bin 254 hektarın alevler arasında kaldığını söyledi.

Rosado, “alevlerin 5 metreden fazla yükseldiği, dumanların 30 metreyi aştığı yerlerde” askeri helikopter Superpuma ile müdahalede bulunacaklarını bildirdi.

San Matías yangınlarından etkilenen bölgede özellikle bir doğal parkın alevler içinde kalma riski bulunuyor. Yetkili Rosado, ağustos ayının ilk günlerinde 831 noktada, tüm yıl boyunca 15 bin 555 noktada yangın kaydedildiğini belirtti.

Bu yangınlar büyük ölçüde, giderek ilerleyen ormansızlaşma ile açıklanıyor.

Yüzölçümü 1 milyon km2 olan Bolivya 12 milyon kişilik nüfusa sahip.

Doğa Dostları Vakfı (FAN) isimli sivil toplum örgütü, 2010 yılında çıkan yangınlarda 2,3 milyon hektardan fazla orman ve meranın yok olduğunu tahmin ediyor.

Aynı sivil toplum örgütüne göre 2019 yılında, bu ülkenin Amazon bölgesinde büyük yangınlar 6,4 milyon hektarı küle çevirdi.