Büyük şirketlerden AB’ye emisyon hedefleri çağrısı

Dünyanın önde gelen büyük firma ve yatırım şirketlerinin yöneticileri, AB’nin duyuracağı sera etkili gaz emisyonlarının azaltılması hedefinden vazgeçilmemesi ve net hedefler konması çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in yarın Avrupa Parlamentosu’nda (AP) birliğin sera etkili gaz salınımlarının azaltılmasına dair hedeflerini açıklaması bekleniyor. Bugüne kadar sera etkili gazların salınımlarının 2030’a kadar 1990 düzeyinden yüzde 40 azaltılması hedeflenirken, bunun yüzde 55 olarak yeniden belirlenmesi söz konusu.

Konuya ilişkin açık mektup yayınlayan dünyanın önde gelen 150’yi aşkın şirketi ise, başta karbondioksit (CO2) olmak üzere sera etkili gazlara dair hedeflerin net bir şekilde konması çağrısı yaptı. Küresel ısınmaya neden olan gazların azaltılarak iklimsel değişikliklerin yıkıcı etkilerinin önlenmesinin önemine vurgu yapılan mektupta, emisyonların azaltılarak daha sürdürülebilir ve ‘rekabet edebilir’ bir ekonomik büyüme hedeflenmesi istendi.

Sera etkili gaz salınımlarının 1990 düzeyine oranla 2030’a kadar yüzde 55 azaltılması hedefine işaret edilen mektupta, bu hedefin ‘açıkça belirtilmesi’ gerektiğinin altı çizildi. Mektupta ayrıca emisyonlara dair azaltma hedeflerinin her sektör için açıkça ifade edilmesi gerektiği de vurgulandı.

Açık mektubu imzalayan şirket ve yatırım kuruluşları arasında Microsoft, Ikea, Deutsche Bank, Google, Apple, EDF, Unilever ve Signify de bulunuyor.