Buzulların erimesi sonucunda İsviçre’de binden fazla yeni göl ortaya çıktı

Son iki yüzyılda iklim değişikliğinden kaynaklı buzulların erimesi sonucunda 1000’den fazla yeni göl ortaya çıkarak İsviçre Alpleri’nin görüntüsünü derinden değiştirdi.

İsviçre buzul göllerinin kapsamlı envanterine göre 1850 yılından bu yana yaklaşık 1200 yeni göl ortaya çıktı. Bu göllerden 1000 günümüzde de var.

İsviçre Federal Su Bilim, Teknoloji’nin araştırmasına göre, buzul tarlalarının geri çekilmesi ardından doğal barajlar, su yatakları bıraktığı ve bu baraj ve yatakların buzulların erimesi ya da su ile dolarak yeni göller ortaya çıkardığı bilgisi yer aldı.

Çalışmalarına ilişkin açıklama yapan İsviçre Federal Su Bilim, Teknoloji araştırma ekibi sorumlusu Daniel Odermatt yaptığı açıklamada “Sayının yüksekliği ve hızlı oluşumu bizi şaşırttı” dedi.

Çalışmanın başında birkaç yüz buz gölü üzerinde durduklarını belirten araştırmacı 180 gölün son on yılda listeye dahil olduğunu da sözlerine ekledi.

Odermatt, göllerin oluşumunun iklim değişikliğinin buz gölleri üzerindeki etkisini araştırmak için iyi bir başlangıç noktası olduğunu da kaydetti.

İsviçre Bilim Akademisi’nin yıllık raporuna göre ise İsviçre Alpleri’ndeki buzulların yüzde ikisi son bir yılda eridi.

Zürih Federal Politeknik Okulu ise, iklim değişikliğinin sınırlandırılması için imzalanan Paris anlaşmasının başarılı ile hedefine varması halinde bile Alp dağlarındaki buzulların üçte ikisinin eriyeceği uyarısında bulunmuştu.

Araştırmacılar, Alplerdeki değişimin iklim değişikliğinin net bir kanıtı olduğunu belirtiyor. 2006-2016 yılları arasında göllerin çok hızlı bir şekilde oluştuğuna da dikkat çeken bilim insanları, her yıl ortalama 18 yeni gölün oluştuğunu kaydetti.

Göllerin envanteri ise 19’uncu yüzyılın ortalarında buzulların erimeye başlamasının çevrecilerin dikkatini çektiği de belirtiliyor.

Araştırmacılar 1840-1870 yılları arasında Dufour tarafından hazırlanan haritaları, daha sonraki yıllar için de havadan çekilmiş fotoğraflar ve topograf bürosunun bilgileri esas alıyor.