Devlet güçleri Kürdistan'da kestiği ağaçları satıyor

AKP/MHP'nin savaş politikaları sonucu Kürdistan doğasının devlet güçleri tarafından talan edildiğini söyleyen HDP vekili Hüseyin Kaçmaz, karakol yapımı için kesilen ağaçların da devlet güçleri tarafından satıldığını belirtti.

Şırnak Cudi bölgesinde geçtiğimiz aylarda başlayan ağaç kesimi devam ediyor. Şırnak'a bağlı Cevizdibi (Cifanê), Dağkonak (Nerex), Gilindor, Nêvava ve Anılmış (Gundikê Remo) köylerindeki ağaç kesiminde korucular da yer alıyor. Konuya ilişkin konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, AKP'nin savaş politikalarından kaynaklı Kürdistan'da ağaçların kesilip, yakıldığına dikkat çekti.

Çözüm sürecinin Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından bozulmasının ardından Kürdistan'da 1990'lı yıllarda yaşanan savaş politikasının tekrar devreye girdiğini hatırlatan Kaçmaz, 'güvenlik' gerekçesi ile Kürdistan doğasının talan edildiğini vurguladı. Kaçmaz, devlet güçlerinin bir yandan ağaçları kestiğini, diğer yandan Cudi, Besta, Gabar başta olmak üzere Kürdistan'daki birçok ormanı yaktıklarını kaydetti.

KESİLEN AĞAÇLAR ROJAVA VE İDLİB'E GÖNDERİLİYOR

Bölgede şimdiye kadar on binlerce ağacın kesildiğini vurgulayan Kaçmaz, ağaçların satılması için korucular tarafından Rojava ve İdlib’e gönderildiğine dikkat çekti. Kesilen ağaçların bir bölümünün de devlet kurumlarına gönderildiğini sözlerine ekleyen Kaçmaz, şunları belirtti: "Jandarma ağaç kesilen bölgelere girişe izin vermiyor. Devlet yıllardır Kürdistan'daki ağaçları kesiyor, ormanları yakıyor.

Yeşilliğin olduğu ormanlık her alanı talan ederek oraya karakol ve kalekol yapıyorlar. Bölge halkı da bu doğa katliamına karşı tepkili. Şırnak'taki ağaçlar korucular tarafından kesilip satılıyor. Bölgenin talan edilmesi için özellikle Sêgirkê köyündeki korucular gönderiliyor."

En son Silopi yakınlarında bulunan Botaş Jandarma Karakolu'ndan yapılan top atışları sonucu Cudi ormanında yangın çıktığına işaret eden Kaçmaz, yangını söndürmesi gereken kurumların ise, 'özel güvenlik bölgesi' bahanesi ile yangına müdahale etmediklerini ifade etti.

İzmir, Manisa ve Bursa gibi bölgelerde çıkan yangına ilişkin 'yüreğimiz yandı' diyerek müdahale edildiğini belirten Kaçmaz konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Fakat Gabar ve Cudi bölgesinde devlet eliyle ormanlar yakılıyor. Yine Yunanistan'da yanan ormanlar için 'yüreğimiz yandı, yangının söndürülmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız' diyen devlet yetkilileri Cudi, Gabar, Besta, Lice, Bingöl ve Dersim'de aylarca süren yangınlara karşı sessiz kalıyor. Kürdistan'daki ormanlar, orman değil mi? Devletin Kürt düşmanlığı gözlerini kör etmiş."