Doğa katliamının salgınlardaki rolü görmezden geliniyor

Bilim insanları, doğa üzerinde yapılan katliamların küresel alanda görülen salgınlara etkisinin görmezden gelindiğini ifade etti.

Son 50 yılda dünyada görülen yeni hastalıkların yüzde 70’i insanların yaşam alanlarını genişletmek için hiç aynı ortamda bulunmaması gereken canlılarla temas etmesi sonucu çıktı. SARS, kuş gribi, Ebola ve HIV bunlardan sadece bazıları.

Son araştırmalar, devletlerin çevreyi koruma projelerine ağırlık vermesi durumunda önümüzdeki on yıl içinde başka salgınları önlemenin yıllık maliyetinin 26 milyar dolar olacağını gösteriyor. Bu Covid-19'un neden olduğu finansal hasarın sadece yüzde 2'si .

Önlemler arasında ormanların korunması, vahşi yaşamda riskli ticaretin durdurulması, çiftlik hayvanlarının enfeksiyondan daha iyi korunması ve vahşi yaşam pazarlarında hızlı hastalık tespiti yer alıyor.

Harvard İklim, Sağlık ve Küresel Çevre Merkezi'nde görevli doktor Aaron Bernstein, covid-19’un doğadan türümüze bir uyarı atışı olduğunu belirterek “Ama şimdiye kadar dünya liderleri harekete geçmekten çok uzak” dedi.

Bernstein liderlerin sorunun temeline inmediğini, sorunun temelinden çözülmesinin maliyetinin çok daha düşük olduğunu söyledi.

Ancak küresel alanda çevrenin korunması planı korona salgınına karşı önlemler sıralamasında çok üst sıralarda yer almıyor. Hükümetler çok daha maliyetli aşılamalar, kapanmalar gibi çözümlere odaklanmış durumda.