Sera etkili gazların her geçen gün atmosferde daha fazla artmasının sonucu olarak küresel ısınmada da artış görülüyor. Bunun sonucu olarak kutupların yanı sıra dünyanın farklı yerlerinde yüksek dağlardaki buzullar da erimeye devam ediyor.
Küresel ısınmanın doğrudan sonucu olarak Alp Dağları’nın Fransa’da bulunan kısmına ilişkin geçtiğimiz ay yayınlanan bir araştırmada, İtalya sınırındaki Savoie ilinde ortaya çıkan onlarca göle dikkat çekilmişti. Araştırmada, son 40 yılda il genelinde 35 yeni gölün oluştuğu ve bu göllerin her birinin en az 0,5 hektarlık bir alanı kapladığı gerçeğine işaret edilmişti.
GRAND RİFT VADİSİ’NDE DİKKAT ÇEKEN SU ARTIŞI
Doğu Afrika ülkelerinden Kenya’da ise, Grand Rift Vadisi adlı doğal alanda su seviyelerindeki ciddi yükseliş dikkat çekiyor. Kuzeyde Eritre’den başlayıp güneyde Mozambik’e kadar 3 bin kilometre uzunluğundaki vadi, 40 ila 60 kilometre arasında bir genişliğe sahip.
Afrika’nın birçok gölünün de bulunduğu vadinin Kenya topraklarındaki kısmında su seviyelerindeki yükseliş, on binlerce kişinin evlerini terk etmesine neden oldu. Su seviyelerindeki yükseliş nedeniyle filler, timsahlar ve büyük flamingo kuşları dahil birçok hayvan türü de doğal yaşam alanlarından koptu. Bölgede yağışların arttığı dönemlerde su seviyesinin daha da artmasıyla tarım başta olmak üzere birçok alanda da ciddi sorunlar yaşanıyor.
NEDENİ BULUNAMADI
Grand Rift Vadisi’nin Kenya’da kalan kısmında görülen bu değişimin nedeni ise tespit edilebilmiş değil. Kimi kesimler bunun küresel ısınmanın neden olduğu buzul erimelerinin doğrudan sonucu olduğunu savunuyor.
TARIM AMAÇLI TOPRAĞIN KÖTÜ KULLANILMASI MI?
Ancak Kenya Sulama ve Sanitasyon Bakanı Sicily Kariuki’ye göre ise, küresel ısınmanın etkisinin yanı sıra tarım faaliyetleri ile toprakların kötü kullanımı toprakta erozyona ve su yataklarının yükselmesine neden oluyor. Kariuki, su seviyelerinin yükselmesinin önlenmesi için daha fazla ağaç ekilmesi ve tarım amaçlı kullanımda toprağın daha bilinçli kullanımının gerekli olduğu görüşünde.
SULARI DRENE ETMEK İÇİN BARAJ VE TÜNELLER İNŞA EDİLECEK
Courrier International’de yayınlanan bir haberde, bölgedeki jeotermik faaliyetlerin sonucu olarak suların yükseldiği iddiasının da savunucularının olduğu bilgisi paylaşıldı. Haberde, Kenyalı yetkililerin özellikle yağmur dönemlerinde suların oluşturduğu fazlalığın drene edilebilmesi için baraj veya tünel inşaatlarına ağırlık verecekleri kaydedildi.