Efrînliler intikam yeminleriyle yeni yaşamlarını kuruyor

Türk devletinin soykırım ve işgal saldırılarından dolayı Şehba bölgesine göç eden Efrînliler zor şartlarda mayınlı arazilerde yeni bir yaşam kurmaya çalışırken, intikam yeminleri ediyor.

Suriye iç savaşının başladığı 2012 yılından beri Suriye'nin değişik kentlerindeki savaş koşullarından dolayı göç etmek zorunda kalan yüzbinlerce Suriyeliye kapılarını açan ve Suriye'deki mülteciler için güvenli liman olan Efrîn, Türk devletinin işgal saldırıları sonrası büyük göç verdi.

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı DAİŞ, El Nusra ve farklı çete gruplarının soykırım ve işgal saldırıları sonrası yüzbinlerce Efrînli topraklarını bırakarak, Şêrawa ilçesi ve Şehba Kantonu'na göç etti.

Şehba'nın Til Sosin, Til Qerah, Ziyaret, Ehrez, Til Rifat, Til Şeîr gibi farklı köylerine göç eden Efrînliler, boş avlulara ve evlere yerleşiyor. DAİŞ’e karşı yürütülen savaş sırasında çoğu çeteler tarafından mayınlanmış olan evlerde yaşam mücadelesi veren Efrînliler, evlerinden çıkarken sadece üzerlerindeki kıyafetleri alabildiklerini ve hiçbir şeylerinin kalmadığını ifade ediyor.

Şehba Kantonu meclisleri halkın ihtiyaçlarını gidermek için uğraşsa da göç eden nüfus Şehba'nın kaldırabileceği ya da karşılayabileceği nüfusun çok üstünde. Su, elektrik, gıda ve sağlık ihtiyacı olan Efrinliler, boş buldukları ev, işyeri ve avlulara attıkları birkaç parça eşyalarıyla yeni bir düzen kurmaya çalışıyor.

ANF'ye konuşan Efrînliler, Türk devletinin işgalini asla kabul etmediklerini ve mutlaka evlerine döneceklerini ve Türk devletini topraklarından atacaklarını kaydediyor.

'EFRÎNİMİZDEN VAZGEÇMEYİZ'

Efrîn'in Şera ilçesine bağlı Metîna köyünden göç ederek Şehba'nın Til Qerah köyünde bir evin avlusunda dört aile birlikte yaşayan Hûriye Şêxo, evlerinden çıkarken yanlarına hiçbir şeylerini almadıklarını belirterek, "Şimdi buradayız. 4 aile yaklaşık 20 nüfus burada yaşıyoruz. Su yok, yiyecek bir şey yok, ilaç yok, evi görüyorsunuz zaten. Allah Erdoğan'ın belasını versin. O bizi bu hale düşürdü, ama biz asla Efrînimizden vazgeçmeyiz" diyor.

MAYINLI EVLER

Til Qehar'da bir tarafı mayınlı bir evde 5 çocuğuyla birlikte yaşayan Zeynep Hebeş isimli kadın da bizi evine davet ederken mayınlı bölgeye girmemiz için uyarıyor ve evin iki odasının mayınlı olduğunu söylüyor. Her yerin mayınlı olduğunu ve çocuklarını dışarıya göndermeye korktuğunu söyleyen Zeynep Hebeş, hiçbir şeylerinin olmadığını ve zor günler geçirdiklerini söylüyor.

ŞEHBA'DAN DESTEK ÇAĞRISI

Zeynep Hebeş'in evinden çıkınca Ehrez Halk Meclisi'nin Efrînli göçmenlerin isimlerini kaydettiğini görüyoruz. Ehrez Halk Meclisi üyesi Mihemed Rislan, Efrîn'den çok fazla göç aldıklarını ve halka yardım ulaştırmak için isimlerini kaydettiklerini ifade ediyor. Rislan, "Önceliği halkı yerleştirmeye verdik. Ama gerçekten çok fazla ihtiyacımız var. Giyimden, gıdaya ve barınmaya kadar desteğe ihtiyacımız var" diye belirtiyor.

'EFRÎN DİRENİŞİYLE BAŞIMIZ DİKTİR'

Ehres Halk Meclisi üyesi Eyşe Hisên ise halkın ihtiyaçlarını kaydettiklerini belirterek, şunları söyledi: "Efrîn halkımızı ve Efrînimizi asla yalnız bırakmayacağız. Mutlaka Efrîn'i geri alacağız. Efrîn halkımız bir süre burada kalacak, hepimizin el birliğiyle Efrîn halkına destek sunmamız gerekiyor. Asla düşmanı sevindirmeyeceğiz. Efrîn halkımızın direnişiyle başımız diktir. Efrîn'i asla Türk devletine bırakmayacağız" diye vurguluyor.

İNTİKAM YEMİNİ

Halep'ten Efrîn'e göç eden ve şimdi de Efrîn'den Şehba bölgesine göç eden Gulîzar Dilyar isimli yaşlı kadın da şunları dile getiriyor: "Bizler kaç defadır göç ediyoruz. Allah Erdoğan'ın evini yıksın. Bizim başımıza getirdiklerinin bin beterini yaşasın. Bizi toprağımızdan etti ama bilsin ki o toprakları ona bırakmayacağız. Bugün zor günler yaşıyoruz hiçbir şeyimiz kalmadı ama Allah çocuklarımıza güç versin bunun intikamını alacaklar."